Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 17 juni 2022

Kuipers ‘sluit lockdown niet uit’, horeca ‘gaat alleen dicht voor zombiekron’

Redactie Blckbx
2022 06 17 Kuipers lockdown horeca Bc
3:30

Gezondheidsminister Ernst Kuipers sluit een nieuwe lockdown niet uit, maar de horeca- en evenementensector zet de hakken in het zand: ‘Alleen voor zombiekron gaan wij dicht.’

In het Kamerdebat over zijn langetermijnaanpak van corona sloot Kuipers donderdag een nieuwe lockdown niet uit. Dat is onder meer afhankelijk van de mogelijke komst van nieuwe, ernstig ziekmakende en meer besmettelijke varianten. De Kamer is momenteel tegen een nieuwe lockdown.

‘Eigen verantwoordelijkheid’ is een belangrijk onderdeel van de langetermijnstrategie van Kuipers. Daarom heeft hij de verschillende sectoren – zoals onderwijs, cultuur, horeca, etc. – gevraagd om zelf sectorplannen op te stellen. Maar Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), kaatste donderdag in een interview met het AD de bal terug: “Wat doet de overheid zelf om de ziekenhuizen beter voor te bereiden, wat wordt de vaccinatiestrategie eigenlijk? We vragen er al maanden naar, maar horen niets.”

Van spatscherm tot QR-code

In de sectorplannen moeten de ondernemers rekening houden met verschillende scenario’s: van mild met ‘corona als een verkoudheid’ tot een worst case scenario. De in de sectorplannen voorgestelde maatregelen moeten dus van licht naar zwaar gaan: van spatscherm tot QR-code. Op basis van die sectorplannen wil de minister dan in juli een definitieve strategie presenteren.

Volgens Kuipers nemen de sectoren te veel tijd voor het opstellen van hun plannen, maar Jolanda Jansen, directeur van Ahoy Rotterdam en woordvoerder van de Alliantie van Evenementenbouwers, vindt dat Kuipers eens goed in de spiegel moet kijken. “We hebben als evenementensector al in april een plan ingediend, met daarbij een aantal vragen voor het kabinet. Daar zijn nooit antwoorden op gekomen, überhaupt geen reactie. En dan zegt Kuipers nu dat het wachten op ons is. Kom nou.”

KHN heeft dus nog geen sectorplan opgestuurd. “Wij willen eerst dat Kuipers onze vragen beantwoordt. Nu hebben we geen idee waar hij dit najaar op gaat sturen. De afgelopen jaren veranderde dat continu. Dan weer waren het de ziekenhuisaantallen, dan weer de besmettingen, dan weer het R-getal. Wij willen weten wat het coronabeleid van het kabinet wordt,” aldus Willemsen.

‘Pure symboolpolitiek’

Willemsen en Jansen vinden dat Kuipers onduidelijk is over het nut van de maatregelen. “Andere sectoren leveren misschien wel een lijstje in, maar of hun ideeën effectief en goed onderbouwd zijn, is totaal onduidelijk,” zegt Willemsen. “Het is pure symboolpolitiek. Dan begint Kuipers weer over spatschermen en stickers op de vloer, terwijl het onbekend is of die effect hebben. Ook na twee jaar kunnen ze ons daar nog niks over vertellen. Ik snap dat niet. Het geeft niet de indruk dat er echt controle is.” Jansen vult aan: “Wat heeft er nou gewerkt tot nu toe en wat niet? Geef ons een beetje handvatten.”

Nauwelijks financiële steun

Anders dan bij eerdere lockdowns zal bij een nieuwe horecasluiting de financiële steun voor getroffen ondernemers veel minder groot zijn. Alleen in het uiterste geval en als er faillissementen dreigen, zal er gekeken worden of gerichte steun mogelijk is. “Eigenlijk vragen ze met zo’n sectorplan dus van ons om ons eigen omzetverlies te gaan vormgeven. Dat is natuurlijk een onmogelijke opdracht,” zegt Willemsen. Jansen noemt dit ‘principieel bizar’. “Zo zit de wereld gewoon niet in elkaar. Volgens mij wordt het tijd dat we corona gewoon gaan zien als een risico van het leven. Alleen als de zombiekron-variant de kop opsteekt, gaan wij nog dicht, zeg ik weleens. Anders niet.”

Crowdfunding: live-registratie van het boerenprotest op 22 juni a.s.
Doneer
22 06 15 boerenprotest crowdfunding

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

Het lijkt erop dat meer sectoren wakker worden en door hebben dat Kuipers er niet zit voor de volks gezondheid maar de wef agenda. Alles moet kapot. Nu de overige sectoren nog. Zouden ze door krijgen dat de echte informatie op alternatieve kanalen is te vinden en desinformatie op main stream media. Nou dat is een sector die we niet zullen missen.

bertvanbaar@murena.io

om mensen te mobiliseren hebben regeringen vijanden nodig. Ze willen dat we bang zijn, iets of iemand haten, dan zullen we achter hen staan.
En als we geen echte vijand hebben, zullen zij er een uitvinden om dat te bewerkstelligen.

Cookies op deze website