Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 18 maart 2022

Leesvaardigheid Duitse kinderen ernstig gedaald sinds corona

Redactie Blckbx
2022 03 18 Duitse kinderen Cropped

De leesvaardigheid van Duitse kinderen is ernstig gedaald sinds corona. Vierdeklassers van de basisschool doen het nu veel slechter dan kinderen die in 2016 in de vierde klas zaten, blijkt uit onderzoek van de Technische Universiteit Dortmund.

In de studie werd gekeken naar 4.000 kinderen verspreid over 111 basisscholen. De onderzoekers namen in 2021 een leesvaardigheidstoets af en legden de resultaten daarvan naast die van een vergelijkbare toets die in 2016 is afgenomen.

Het aantal kinderen dat goed tot zeer goed kan lezen, is sinds 2016 met zeven procent gedaald tot 37 procent. Tegelijkertijd is het aantal kinderen dat moeite heeft met begrijpend lezen met zes procent gestegen tot 28 procent.

Impact corona op kinderen

In een persbericht lichten de onderzoekers toe wat de aanleiding was voor het onderzoek: “Sinds maart 2020 heeft het coronavirus een grote impact op het dagelijks leven en op scholen. Maar had de frequente wisseling tussen afstands- en fysiek onderwijs met verschillende hybride varianten invloed op de verwerving van vaardigheden door studenten?” Deze vraag kan dus met een duidelijk ‘ja’ beantwoord worden.

Waarschuwing UNICEF

UNICEF waarschuwde in januari al dat de massale schoolsluitingen over de hele wereld hebben geleid tot een ‘een bijna onoverkomelijk verlies aan leermogelijkheden voor kindereren’. De VN-organisatie stelt dat kinderen ‘intensieve ondersteuning’ nodig hebben om weer op het goede spoor te komen met hun educatieve en sociale ontwikkeling.

Onderzoek logopedisten Voorst

In het Gelderse Voorst worden deze week logopedisten naar kinder- en peuteropvanglocaties gestuurd om preventief achterstanden in taal- en spraakontwikkeling te herkennen. De opvanglocaties maken zich zorgen over de taal- en sociale ontwikkeling van de allerjongsten, zo meldde het AD gisteren.

Omdat kinderen door de coronacrisis veel thuis zijn gebleven, hebben ze minder contact gehad met hun leeftijdgenootjes. Volgens Tess Poll, pedagogisch medewerker bij een kinderdagverblijf in Twello, heeft dit een negatief effect op de taalontwikkeling: “De sociale vaardigheden van de kinderen zijn achtergebleven, terwijl deze heel belangrijk zijn voor hun taalontwikkeling.”

Over Stichting blckbx

Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar – en met steeds meer – de wereld beter te begrijpen.

Lees meer over: Duitsland Leerachterstanden

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Kurt

Van de zomer ook een studie van Browne Unversity, in de strengste Staten bij de jongsten een daling van 20-30 IQ PUNTEN.

Hoewel we er wellicht nu weinig van merken, gaat m.i. alles wat de jeugd is aangedaan in ieder geval onderhuids resentiment opleveren, welk resentiment dan weer t.z.t. door de bovenonsgestelden gekalaniseerd kan (en m.i. gaat) worden. Wat zei Rutte ook al weer tijdens The Summer of Floyd?

Cookies op deze website