Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 24 november 2022

Marion Koopmans adviseerde virologen om te zwijgen over lab leak-theorie

Redactie Blckbx
2022 11 24 koopmans wob
4:30

Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans adviseerde een team internationale virologen in februari 2020 om te zwijgen over de mogelijkheid dat het coronavirus uit een laboratorium zou kunnen zijn gelekt, blijkt uit Wob-documenten. Er was echter geen enkel bewijs om de lab leak-theorie uit te sluiten.

De betrokkenheid van Koopmans bij het onder het tapijt vegen van de lab leak-theorie wordt aangetoond in een serie e-mails die journalist Jimmy Tobias via een Wob-verzoek in handen heeft gekregen.

Vanaf het begin van de coronacrisis deed het gerucht de ronde dat het virus niet afkomstig was van vleermuizen op een dierenmarkt in de Chinese stad Wuhan, maar dat het al dan niet opzettelijk was gelekt uit het biolab in Wuhan. Door deskundigen en autoriteiten, waaronder Koopmans, werd dit altijd afgedaan als een complottheorie.

De World Health Organization (WHO) heeft inmiddels erkend dat het waarschijnlijk is dat het virus uit een laboratorium afkomstig is. Eind oktober verscheen een rapport van de Amerikaanse Senaat waarin wordt gesteld dat het virus waarschijnlijk is ontsnapt uit het lab in Wuhan. Ook is er nieuw genetisch bewijs opgedoken dat genetische manipulatie waarschijnlijker maakt.

Uit de Wob-documenten blijkt dat Koopmans al in februari 2020 aan een internationaal team virologen adviseerde om niet te veel ruchtbaarheid te geven aan de mogelijkheid dat het virus uit het biolab in Wuhan gelekt zou kunnen zijn. De reden hiervoor was dat het publiek anders zou denken dat de virologen de lab leak-theorie zelf ook als oorsprong van het virus overwogen. Op dat moment was er geen enkel bewijs voorhanden dat deze mogelijkheid uitsloot. Het bij voorbaat publiekelijk terzijde schuiven van de lab leak-theorie op dat moment was wetenschappelijk niet correct en smoorde een open debat naar de herkomst van een virus dat werd beschouwd als een grote bedreiging voor de mensheid.

E-mail Koopmans

Op 9 februari 2020 schrijft Koopmans in een e-mail:

“Zoals gemeld aan Jeremy, ben ik er niet voor om iets specifieks te publiceren over de hypothese van de lab-ontsnapping omdat ik het met Kristian [Andersen] eens ben dat dit terugslag kan hebben. Door in te zoomen op een specifieke bevinding, die voor zover ik weet niet openbaar is, denk ik dat dit zijn eigen complottheorieën zal genereren.”

“Dus als het gepubliceerd wordt, zou ik om te beginnen een beetje willen uitzoomen, beschrijven dat een van de belangrijkste uitdagingen is waar het virus vandaan komt, enkele van de wilde gissingen bespreken die er zijn, en dan stap voor stap beargumenteren wat de uitdagingen zijn bij het afleiden hiervan uit sequentiegegevens, waarbij je niet precies weet wat de pool is waaruit je put, dus uiteindelijk de naald uit een hooiberg interpreteert. Hier kunnen de vele stukken van de discussie die de afgelopen dagen voorbij zijn gekomen, worden opgenomen, zoals evolutiesnelheden en datering van mogelijke oorsprong, voorbeelden van overname van splitsingsplaatsen van andere virussen, recombinatie in de evolutiegeschiedenis van coronavirussen, mogelijke abrupte veranderingen van spillover-gebeurtenissen, de mogelijkheid om dingen in vitro te bevestigen of te weerleggen, enzovoorts.”

“En ik zou 'labontsnapping' voor de discussie willen laten, want dat als hypothese in de openbaarheid brengen wordt volgens mij gelezen als 'zie je wel, dat dachten zij ook'.

Marion”

Tekst gaat verder onder de tweet

Hoe zat het ook alweer?

In juni 2021 kwamen in het Amerikaanse congres e-mails boven water van dr. Anthony Fauci, adviseur van de Amerikaanse president en hoofd van de National Institute of Allergic and Infectious Disease (NIAID). Uit het mail-verkeer bleek dat de Britse wetenschapper Kristian Andersen op 31 januari 2020 bij Fauci het vermoeden had geuit dat het nieuwe coronavirus door de mens was gemaakt. Andersen constateerde onder andere dat ‘sommige onderdelen van het genoom van het virus lijken te zijn ontworpen’.

Fauci had direct daarna overleg met zijn topadviseur Hugh Auchincloss, die hij een e-mail stuurde met als bijlage een artikel over gain of function-onderzoek – het in een laboratorium sleutelen aan een virus. Een van de auteurs van dat artikel was Shi Zhengli, die bekend staat als de ‘vleermuisvrouw’ van het Wuhan Instituut voor Virologie, het laboratorium waaruit het coronavirus zou zijn gelekt. Ook toenmalig onderminister van Volksgezondheid Robert Kadlec werd door Fauci benaderd.

De volgende dag had Fauci een video-overleg met elf internationale virologen, waaronder de Duitse viroloog Christian Drosten, hoogleraar virologie Ron Fouchier van het Erasmus MC en Patrick Vallance, de wetenschappelijk adviseur van oud-premier Boris Johnson van Groot-Brittannië. Ook Marion Koopmans nam deel aan dit gesprek.

Wat er tijdens het overleg is besproken, is niet bekend. Feit is wel dat enkele dagen later bleek dat Andersen, die de lab leak-theorie bij Fauci had aangekaart, ineens van mening was veranderd. Samen met drie virologen die aanwezig waren geweest tijdens het videogesprek, schreef hij een artikel waarin hij afstand nam van de lab leak-theorie. Corona kwam niet uit een lab, was de conclusie.

Begin 2021 startte de WHO in Wuhan een officieel onderzoek naar het ontstaan van het coronavirus. Het onderzoek werd uitgevoerd door een team wetenschappers, waaronder Marion Koopmans. In februari 2021 publiceerden ze hun bevindingen. Volgens de onderzoekers van de WHO was het ‘waarschijnlijk’ dat het virus van dier-op-mens overgebracht was, en ‘extreem onwaarschijnlijk’ dat de introductie van het virus na een laboratoriumincident had plaatsgevonden.

De WHO heeft, zoals eerder gemeld, inmiddels erkend dat het waarschijnlijk is dat het virus uit een laboratorium afkomstig is.

Reactie Koopmans

Marion Koopmans was niet bereikbaar voor commentaar. Wel deelt ze op Twitter een bericht van dr. Angela Rusmussen, die schrijft: “Veel speculaties over wat er gebeurde tijdens de beruchte teleconferentie van 1/2/20. Aanhangers van lablekken denken dat Fauci heeft samengespannen met een internationale groep experts om de oorsprong van het lab te verdoezelen vanwege kwaadwillend gain of function virologenkartel. Het is niet verwonderlijk dat ze ongelijk hebben.”

In een diepgravend artikel van 19 november in De Andere Krant, dus voor de Wob-onthullingen van dinsdag, stelt neuroloog Jan Bonte dat er steeds meer bewijs is dat het SARS-CoV-2-virus uit lab kwam. Ook zijn er aanwijzingen, zegt Bonte, dat virologen Koopmans en Fouchier van Erasmus MC achter de schermen actie hebben ondernomen om de wereld te doen geloven dat het virus een natuurlijke oorsprong heeft, ook al was daar geen bewijs voor.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
M@R!N

Ook het verhaaltje over "ontsnapping" geloof ik voor geen meter.
Dit is een man made virus, wat bewezen is doordat er patenten op zitten. Op iets natuurlijks kunnen geen patenten worden genomen.
Dan de uitbraak die tegelijkertijd over de hele wereld gebeurde in plaats van zich als een soort olievlek te verspreiden.
Het zou mij niet eens verbazen als deze ellende met opzet (bijvoorbeeld d.m.v. chem trails of via het drinkwater) over ons is uitgestort.

Mab

Koopmans is GEEN viroloog maar een dierenarts. Ik blijf dit herhalen totdat Blckbx het oppakt.

Osterhaus is ook dierenarts en heeft minder Immunologie bijvakken gehad dan ik, dat maakt ons beide geen virologen en Koopmans dus al helemaal niet.

Cookies op deze website