Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 22 augustus 2022

Ministerie van VWS strooide in coronatijd met geld en verloor overzicht

Redactie Blckbx
2022 08 22 VWS strooide met miljoenen
2:00

Uit Wob-documenten blijkt dat het ministerie van VWS zo ruimhartig geld uitdeelde aan allerlei belangenclubs, filantropische instellingen en NGO’s dat het de draad kwijtraakte en niet wist wat er met het geld gebeurde.

Deze verbijsterende conclusie van een Wob-onderzoek werd vandaag gepubliceerd door journalistiek platform Indepen. Nog altijd is er 5,1 miljard euro aan bonnetjes zoek, ‘terwijl de media, de politiek en het OM druk doende zijn om kruimeldief Van der Lienden aan de schandpaal te nagelen,’ schrijft het platform cynisch.

Wirwar aan clubjes

Het graafwerk in de Wob-documenten legde een wirwar aan instanties bloot die zich meldden bij VWS voor geld. Zo ging er 50 miljoen euro naar CEPI (Coalition on Epidemic Preparedness Innovations). Er werd een lening verstrekt van 80 miljoen euro aan CureVac, een biofarmaceutisch bedrijf. Via de Europese Commissie droeg de Nederlandse belastingbetaler met 93,5 miljoen euro bij aan vaccinonderzoek vanuit het Horizon 2020-programma. Er werd minimaal 325 miljoen euro overgemaakt aan GAVI, een organisatie gelieerd aan de Bill & Melinda Gates Foundation die zich inzet voor de vaccinatie van kinderen in ontwikkelingslanden.

Overzicht kwijt

Uit e-mailverkeer blijkt dat ambtenaren van VWS het overzicht kwijtraakten en niet wisten wat er met bepaalde sommen geld was gebeurd. “Wat is gebeurd met al dat geld dat is opgehaald met de eerdere pledging conferenties? Waar is dat gebleven?” vraagt een ambtenaar. Het antwoord van zijn collega biedt geen helderheid: “Daar gaan o.a. de EU-onderhandelingen met Covax over – of de EU met deze middelen kan bijdragen aan Covax AMC. Maar of alles dan daarheen gaat, heb ik ook geen overzicht over of inzicht in.”

Op Twitter voegt data-analist en Wob-onderzoeker Cees van den Bos nog toe dat er 700 miljoen euro werd gereserveerd voor de aankoop van vaccins. “Grofweg een derde hiervan werd besteed aan aankoop van vaccins voor Nederland. Naar schatting twee derde werd besteed aan NGO’s die verbonden zijn aan lobbyclubs zoals het WEF [World Economic Forum]. Het doel was beschikbaarheid van vaccins voor arme landen. Hoe en op basis van welke criteria het geld is besteed door de NGO's, is onduidelijk.”

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Lees meer over: VWS Hugo de Jonge wob-documenten

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

Slechte titel met 'verloor overzicht'!
Dit is pzet van begin af aan door de weffers. Bewust heeft de vaccinmoordenares Sigrid Kaag belasting geld naar Gates gestuurd via GAVI! Wordt deze site van respect nu ook een
goed prater? Breeke me de bek niet open afk.... dat tuig!

GTRene

De grootste geld roof allertijden, slechts een klein deel komt aan bij de meestal onnuttige partij en de rest verdwijnt in pockets van of holdings en of bepaalde eilanden (banken)
Het is werkelijk ongelofelijk hoeveel er gejat wordt en uitgegeven wordt, niet aan Nederlanders die het nodig hebben, maar veelal aan onnodige door dat onnodige volk (politiek & friends) gerelateerde 'clubjes' fantasie beroepen e.d. minister van stickstof of gender of vul maar in en weer een snoepbaantje erbij! pfff zo moe van alles, zo moe.

Cookies op deze website