Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 17 januari 2023

MIT-voorzitter pleit voor verankeren coronatoegangsbewijs in wet

Redactie Blckbx
2023 01 17 Jolande Sap CTB
3:00

Het coronatoegangsbewijs moet in de wet worden opgenomen, vindt voorzitter van het Maatschappelijk Impact Team (MIT) Jolande Sap. ‘Anders kunnen sectoren als horeca, sport en cultuur niet openblijven in een heftiger fase.’

Sap deed haar pleidooi voor het coronatoegangsbewijs (CTB) maandag in het radioprogramma Sven Op 1. Het CTB is nu niet opgenomen in de de pandemiewet, de aanpassing van de Wet publieke gezondheid (Wpg) waar de Eerste Kamer zich nog over moet buigen. De wetswijziging is wel al aangenomen door de Tweede Kamer.

‘Kunnen niet openblijven’

De gereedschapskist met maatregelen moet aangevuld worden, vindt Sap. “Een groot instrument dat niet in de gereedschapskist zit, is iets van een coronatoegangsbewijs. Het kabinet heeft samengewerkt met sectoren om plannen te maken voor hoe zij verantwoord zo lang mogelijk open kunnen blijven,” zei ze.

De MIT-voorzitter stelt dat er op drukbezochte plaatsen problemen kunnen ontstaan wanneer het verkoudheidsvirus weer oplaait. “Met name sectoren waar veel mensen tegelijkertijd komen en waar geen afstand gehouden kan worden – dan heb je het over sport, evenementen, de cultuursector, theater, toneel en over de horeca – die zeggen allemaal: ‘Als het weer in een heftiger fase komt, dan kunnen we eigenlijk niet openblijven als we niet iets mogen hanteren als een coronatoegangsbewijs’.”

Het CTB, dat is ontworpen om ongevaccineerden en mensen zonder testbewijs van bepaalde plekken te weren, moet volgens Sap wel zorgvuldig worden ingezet. “Zorg ervoor dat je het zo kunt inrichten dat het mensen zo weinig mogelijk uitsluit.” Daar voegde ze aan toe: “Het is ook heel belangrijk dat je dan basale mensenrechten in het oog houdt.”

Tekst gaat verder onder de tweet

“Ongelofelijk,” reageerde arts Jona Walk op Twitter. “MIT-lid pleit voor het uitsluiten van vele burgers met een bewezen ineffectieve maatregel. Hieruit blijkt weer hoe gevaarlijk het is om heftige, vrijheidsbeperkende maatregelen te normaliseren. Roep de Eerste Kamer op het wetsvoorstel Wpg af te wijzen!”

Walk wees er op dat ook zonder juridische verankering het CTB terug kan komen. “Ook kan de regering later toch proberen de noodbevoegdheid te gebruiken voor het CTB, bijvoorbeeld op basis van adviezen van Jolande Sap. Zo gebruikte Kuipers recent argumenten van het MIT om reizigers uit China verplicht te testen, ook al heeft dit geen enkele epidemiologische waarde.”

Niet-werkende testplicht ingevoerd

Onlangs stelde Nederland een testplicht in voor reizigers die uit China het land binnenkomen, ondanks dat het Outbreak Management Team (OMT) stelt dat ‘een testplicht geen belangrijke bijdrage levert aan het terugdringen van COVID-19-infecties in Nederland’. Het MIT adviseerde echter om tóch een testplicht in te voeren. Wanneer andere Europese landen strenger zijn dan Nederland, dan bestaat kans dat meer Chinezen ervoor kiezen om via Schiphol naar Europa te komen, zo redeneerde het MIT. ”Dat zou tot onrust en negatieve beeldvorming kunnen leiden en daarmee een grotere maatschappelijke impact hebben dan het meedoen aan de Europese maatregelen.” Dus ook al werkt een testplicht niet, dan nog was het wenselijk deze in te voeren, volgens het MIT.

Maatschappelijk Impact Team (MIT)

Sinds augustus 2022 vraagt het kabinet niet alleen de ‘witte jassen’ van het OMT om advies over de corona-aanpak, maar ook het Maatschappelijk Impact Team (MIT). Dat is opgericht om tegemoet te komen aan de kritiek dat het coronabeleid te veel door een medische bril werd bekeken. Het MIT geeft advies over de bredere sociaal-maatschappelijke en economische effecten van voorgestelde maatregelen om corona tegen te gaan.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

Jolanda Jolanda, wat ben je een piiiiiep.

Een land en volk verrader, je hebt niks nul over een ander te zeggen net als die ander niet over jou, ga je schamen en treed terug, if not then God will teach you the hard way.

BlackTulip

Het is nu algemeen bekend dat 'vaccinatie' niet de besmettingskans verminderd, dus het enige doel van die Coronapas is controle.

Cookies op deze website