Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 13 juli 2022

Nederlaag Macron: coronapas weggestemd in Franse parlement

Redactie Blckbx
2022 07 13 coronapas frankrijk macron
3:00

Een wetsvoorstel van de Franse regering om de coronapas opnieuw in te kunnen voeren werd dinsdag met grote meerderheid weggestemd in het parlement. President Macron kan nu alleen nog maar hopen dat de Senaat het voorstel toch goedkeurt.

De regering Macron, die niet over een absolute meerderheid in het parlement beschikt, kreeg dinsdagavond een paar flinke tegenslagen te verwerken tijdens de stemming over de gezondheidswet. Een grote meerderheid van de parlementsleden stemde tegen artikel 2 van de nieuwe wet, die per 1 augustus de nu geldende 'tijdelijke spoedwet' moet opvolgen. Het artikel moest het mogelijk maken voor de regering om opnieuw de coronapas te kunnen invoeren voor reizen van of naar het buitenland, indien zij dat nodig acht.

Het artikel werd laat op de avond verworpen met 219 tegen 195 stemmen, dankzij het bundelen van de krachten van de oppositie, die unaniem tegenstemde.

Een paar uur eerder sneuvelde al het wetsvoorstel van de regering om de vaccinatiepas ook aan minderjarigen te verplichten, op het moment dat de coronapas opnieuw wordt ingevoerd voor reizen naar of vanuit het buitenland. Een motie om de pas voor minderjarigen uit het wetsvoorstel te halen, werd in meerderheid gesteund. Dit tot grote blijdschap van ander andere Marine Le Pen van de partij Rassemblement National.

"Dit zijn ernstige tijden,” zei minister-president Elisabeth Borne vannacht in een reactie. "Door samen te stemmen tegen maatregelen om de Fransen te beschermen tegen COVID-19, verhinderen de LR [les Républicains] en de RN [Rassemblement National] elke grenscontrole tegen het virus," foeterde ze op Twitter.

Gevoelige nederlaag

Het wegstemmen van de coronapas is vooral een gevoelige nederlaag voor president Emmanuel Macron en zijn minister van Volksgezondheid François Braun. Beide politici hebben zich de afgelopen weken hard gemaakt voor het aannemen van het wettelijke kader, dat de regering de macht zou geven om indien zij dat nodig acht de pass sanitair opnieuw in te voeren.

Macron veroorzaakte in januari 2022 nog ophef toen hij in een interview met Le Parisien had gezegd dat hij de niet-gevaccineerden met de coronapas 'pissig' wilde maken door hun dagelijks leven te bemoeilijken.

Gezondheidsminister Braun reageerde laconiek op de uitslag van de stemming van dinsdagavond en verzekerde dat hij zich tijdens de rest van het wetgevingsproces zou inspannen om de tekst in zijn geheel te herstellen.

“We onderhandelen niet met de gezondheid van onze medeburgers. Mijn enige kompas is om de Fransen te beschermen. Ik zal vanochtend [woensdagochtend] in de Senaat zijn om de parlementsleden ervan te overtuigen dat deze bepalingen gepast en essentieel zijn om ons tegen het virus te beschermen,” aldus Braun.

Het nu weggestemde artikel 2 is nog niet definitief van de baan. Het kan in de Franse Senaat door de senatoren alsnog in het wetsontwerp worden opgenomen.

Het artikel is een belangrijk onderdeel van een nieuwe versie van de Franse spoedwet, die in de huidige vorm op 1 augustus buiten werking treedt. De nieuwe wet bestaat uit drie artikelen. Artikelen 1 en 3 werden wel aangenomen in het parlement, maar moeten ook nog worden bekrachtigd door de Senaat.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

Wel, hier in Frankrijk blijft het nog even oorlog, maar het blijift een harde strijd
tegen de Bilderbergers en de Weffers. Ook hier hebben ze de Oranjes in de link,
zeker bij de maquis van erg oude mensen. Ik wil niet alle Rothschilds als banktuig
af schilderen, want ook daar is verzet. Gelukkig!

Vlinder

Altijd duidelijke uitzendingen en andere berichtgeving. Een goede tegenhanger van de MSM. Onafhankelijke journalistiek die veel bloot legt wat de politiek verborgen wil houden. Ga zo door.

Cookies op deze website