Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 23 maart 2022

Nederlandse jeugd is coronaprikken beu

Redactie Blckbx
2022 03 23 jeugd coronaprik moe
2:30

Slechts 0,7 procent van de jongeren heeft zich tot nu toe laten overhalen om een eerste boosterprik te nemen. De rest van de Nederlandse jeugd houdt de rug recht en zegt resoluut 'nee' tegen de booster. Ook voor 70-plussers lijkt de boostergrens te zijn bereikt. Omgerekend laten twee op de drie senioren de tweede boosterprik aan zich voorbij gaan.

Van de ongeveer 800.000 jongeren van 12 tot en met 18 jaar hebben tot nu toe slechts 5.200 een boosterprik gehaald, meldt dinsdag de GGD. Jongeren in die leeftijdscategorie kunnen sinds 7 maart een booster halen als ze dat willen. “Hoewel de meeste jongeren na vaccinatie bijna niet ziek worden van de omikronvariant, kunnen er redenen zijn waarom jongeren een booster willen. Bijvoorbeeld omdat zij zelf kwetsbaar zijn of kwetsbare gezins- of familieleden willen beschermen”, zo stelde de Rijksoverheid begin maart in een persbericht. Ook waren er berichten in de media dat een booster nodig zou zijn, bijvoorbeeld om op schoolreisje te mogen gaan naar Italië. In de plannen voor de Europese coronapas wordt voorlopig geen uitzondering gemaakt voor jongeren. Om vrij binnen Europa te kunnen blijven reizen, zal de jeugd zich in de toekomst toch moeten blijven onderwerpen aan het geldende prikregime.

Geen tweede booster

Ook opmerkelijk is dat 70-plussers het helemaal lijken te hebben gehad met de boosters. Vanaf eind februari kunnen senioren hun alweer tweede booster halen. Van de 2,2 miljoen mensen die in aanmerking komen, hebben tot nu toe slechts 454.111 de spuit gehaald, meldt de GGD. Daarbij moet wel worden aangetekend dat tot nu toe nog maar 64 procent van de 70-plussers een oproep heeft gehad. Maar dat betekent omgerekend toch dat maar liefst twee op de drie senioren de uitnodiging voor een vierde mRNA-prik hebben afgeslagen.

‘Pandemie’ niet over voor Osterhaus

Viroloog Ab Osterhaus, die alweer een flink aantal weken geleden voor het laatst bij Op1 aan tafel zat, kan zich er nog niet helemaal bij neerleggen dat mensen de coronaprikken zat lijken te zijn. “De overheersende mening bij mensen is toch dat de pandemie over is”, zegt hij. “En hoewel we inderdaad in de staart ervan zitten, is het nog niet compleet klaar. Een tweede booster voor 70-plussers is dan toch belangrijk om dat beter door te komen.”

Laagdrempelig boosteren

Ondertussen wil het ministerie van Volksgezondheid in gaan zetten op laagdrempelig boosteren, in de hoop toch meer mensen over te halen om een extra coronaprik te laten zetten. “Het is mogelijk om zonder afspraak binnen te lopen en we besteden er op sociale media aandacht aan. Ook verstrekken we huis-aan-huis informatie over de herhaalprik, via wachtkamerschermen bij huisartsen en apotheken en via ouderenorganisaties.”

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Lees meer over: Corona Booster Vaccinatie

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.