Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 21 maart 2023

Nieuwe anonieme klacht tegen huisarts Els van Veen wegens 'opruiende' standpunten

Redactie Blckbx
2023 03 21 els van veen
2:50

In een nieuwe brief van de gezondheidsinspectie (IGJ) wordt huisarts Els van Veen er anoniem van beschuldigd haar achterban op te zetten tegen collega-artsen, omdat ze meningen uit die ‘haaks staan op de wetenschappelijke consensus’.

Els van Veen ligt al lange tijd onder vuur van de IGJ vanwege haar kritiek op de coronamaatregelen en de vaccinaties. Ze ontving al meerdere brieven van de gezondheidsinspectie waarin anonieme klagers haar beschuldigen van het verspreiden van ‘desinformatie’. “Ik zou zelfs doden op mijn geweten hebben,” tweette Van Veen zaterdag.

In de tweet kondigde ze aan een nieuwe brief, die ze vrijdag ontving, mogelijk op Twitter te zullen zetten. “Gisteren een nieuwe brief van IGJ gekregen. Dit terwijl het onderzoek van de Inspectie nog loopt en ik er vorige maand ben wezen praten. De nieuwe brief rept opnieuw van een anonieme melding. Het is lastig strijden tegen tegenstanders met gesloten vizier,” aldus de huisarts, die de brief niet veel later inderdaad via Twitter wereldkundig maakte.

Vreemd genoeg werd de brief door Twitter al snel geschrapt uit de tweet van Van Veen. “Blijkbaar vonden de IGJ en de denktank desinformatie het nodig om de brief van Els van Veen te verwijderen,” reageerde neuroloog Jan Bonte. Hij besloot daarom om de brief zelf ook te delen. “Ik ben wel een beetje klaar met de censuur van dergelijke organisaties.”

'Opruiing'

In de brief wordt de huisarts ervan op de hoogte gesteld dat er op 15 februari weer een ‘geanonimiseerde’ melding is binnengekomen bij de IGJ. De strekking daarvan is dat Van Veen door het verkondigen van haar mening, en het bij naam noemen van collega-artsen die het met haar oneens zijn, mensen uit haar ‘fanbase’ zou opzetten tegen deze collega’s.

“Er zijn zoals u weet een aantal artsen die op de sociale media een mening over COVID en vaccins verkondigen die haaks staat op de huidige wetenschappelijke consensus. Ze zaaien structureel twijfel over de effectiviteit van vaccins en beweren zelfs dat vaccins schadelijker zijn dan het COVID-19-virus.

Zij hebben met hun controversiële standpunten en nogal scherpe pen een stevige fanbase opgebouwd met letterlijk tienduizenden volgers. Het leidt tot een echoput die hen voortdurend bevestigt in het eigen gelijk en hen alleen maar radicaler en verbaal agressiever maakt.

Inmiddels noemen zij ook geregeld namen van collega-artsen die hen tegenspreken. Het gevolg is dat deze collega’s niet zelden op persoonlijke en zeer grove wijze worden lastiggevallen door andere gebruikers van de sociale media. Dit gebeurt op het sociale medium, maar soms worden ook de praktijken gebeld waar zij werken.

Het lijkt mij van belang dat artsen zich zonder gevaar moeten kunnen begeven in het openbaar debat, waaronder de sociale media. Deze collega’s maken het risicovol om dit te doen.

Beide handelswijzen, het verspreiden van desinformatie en het delen van namen van collega’s die hen bekritiseren, lijken mij in strijd met de tweede tuchtnorm. Ik ben bezorgd om de veiligheid van mijn collega’s. Ik meen dat de inspectie hier ook een rol in kan spelen.”

De gezondheidsinspectie schrijft in de brief dat de anonieme melding wordt meegenomen in het onderzoek naar de eerdere meldingen. Over de aard van de vermeende bedreigingen aan het adres van collega's van Van Veen, en in hoeverre haar uitspraken daarvoor verantwoordelijk zouden zijn, staat in de brief van de IGJ niets vermeld.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
bertvanbaar@murena.io

Is wel frapant dat deze brief aan Van Veen precies beschrijft wat haar ‘tegenstanders’ ook doen! Daarmee plaatsen zij zichzelf direct ook in dezelfde beklaagdenbank als waar ze Van Veen in duwen ….

GTRene

Anoniem, lekker makkelijk, als de tegenstander je weg wil hebben of de mond wil snoeren, hebben ze foute mensen intern genoeg die ff anoniem een klacht indienen, je verwacht het niet, ow wacht...

Het zou zo moeten zijn dat die personen (die een klacht indienen om zoiets) met naam en toenaam openbaar gemaakt moeten worden.

Die land en volk verraders zou je moeten...
Peace.

Cookies op deze website