Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 17 mei 2022

Opnieuw recordhoge onverklaarbare babysterfte in Schotland

Redactie Blckbx
2022 05 17 voor babysterfte schotland
1:50

Voor de tweede keer binnen een half jaar is Schotland getroffen door een ‘zeer abnormaal’ hoge piek in babysterfte. Opnieuw moeten de Schotse gezondheidsautoriteiten een officieel onderzoek instellen. ‘We weten niet waardoor het komt, maar COVID-19-vaccins zijn veilig en dus niet de oorzaak’.

De alarmbellen gingen rinkelen bij Public Health Scotland (PHS) nadat in maart 18 baby’s overleden binnen vier weken na de geboorte. Hiermee werd voor de tweede keer binnen een half jaar de zogenaamde kritische waarschuwingsdrempel overschreden, een controlegrens die is ingesteld om automatisch alarm te slaan en die aangeeft dat er iets ernstigs aan de hand is. Het overschrijden van deze controlegrens gebeurde ook al in september vorig jaar. Toen overleden in korte tijd 21 pasgeboren baby’s.

Het overschrijden van de controlegrens is erg zeldzaam, het gebeurde tot nu toe alleen nog maar in september 2021 en nu in maart dit jaar. Het doorbreken van de grens verplicht gezondheidsautoriteiten om officieel te onderzoeken wat de oorzaak of oorzaken zijn.

PHS houdt maandelijks het neonatale sterftecijfer bij om abnormale stijgingen vast te stellen die waarschijnlijk niet aan het toeval te wijten zijn. Het neonatale sterftecijfer bedroeg 5,1 per 1.000 levendgeborenen in september en 4,6 per 1.000 in maart, tegen een gemiddelde van 1,49 per 1.000 in 2019.

PHS merkt op dat er ‘halverwege 2021 een aanhoudende periode was waarin de neonatale sterfte en de zuigelingensterfte hoger waren dan vóór de pandemie, in plaats van rond dit niveau te schommelen zoals bij toevallige variatie te verwachten zou zijn’.

Geen verklaring oorzaak

Het onderzoek naar de sterfgevallen in september heeft geen verklaring opgeleverd over de mogelijke oorzaak. Uit de voorlopige bevindingen van het onderzoek bleek alleen dat het aantal te vroeg geboren baby's hoog was in vergelijking met de vorige maanden, maar de doodsoorzaak bleef een mysterie.

Volgens PHS lijken corona-infecties bij moeders of baby's in september ‘geen rol te hebben gespeeld’.

'In ieder geval niet door coronavaccins'

In een reactie op de laatste cijfers zei dr. Sarah Stock, een deskundige op het gebied van maternale en foetale geneeskunde aan de Universiteit van Edinburgh, die mede leiding heeft gegeven aan het COPS-onderzoek (COVID-19 in Pregnancy Scotland): "Ik denk dat de cijfers echt verontrustend zijn, en ik denk niet we al weten wat het veroorzaakt.”

Dr. Stock benadrukte echter dat de stijging van het aantal sterfgevallen ‘absoluut niet te wijten was aan het COVID-19-vaccin’. Volgens Stock blijkt uit studies in Schotland en daarbuiten consequent dat het vaccineren veilig is bij zwangerschap.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
FPolman

Ik vind het altijd verontrustend dat een arts zegt dat het absoluut niet ligt aan, zonder het onderzocht te hebben. Dat neigt meer naar cover-up. We hebben in het verleden gezien hoe absoluut, absoluut is.

Natuurlijke-immuniteit

Ik vraag mij af op welke studies ze zich baseren. Er worden nu toch pas de eerste kinderen geboren na inenting van ouders vorig jaar. En uit Pfizer documenten blijkt ook dat ze niet op zwangere vrouwen getest hebben en alleen vorig jaar augustus een kleine studie werd doorgevoerd. Kan me nog herinneren dat vorig jaar zomer media opeens vermelden dat er zoveel zwangere vrouwen op de ic lagen. Ook Duitse media die toen hetzelfde verhaal publiceerden. Ook opeens veel zwangere op ic. Kort erna de mededeling dat zwangere veilig konden worden ingeënt bleek uit voldoende data? Ronaldo ook zoontje verloren?

Cookies op deze website