Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 16 juni 2022

Parlement en lidstaten akkoord met verlengen EU-digital COVID Certificate

Redactie Blckbx
2022 06 16 verlenging europese coronapas
2:00

Het Europees Parlement en de EU-lidstaten zijn overeengekomen om de regeling voor het EU-digital COVID Certificate met nog een jaar te verlengen. Het zou burgers ‘recht op vrij verkeer’ geven als er een nieuwe enge variant opduikt.

De oorspronkelijke regeling rond het EU-digital COVID Certificate (EUDCC) loopt op 30 juni af, en wordt nu dus waarschijnlijk verlengd met nog eens 12 maanden, zo kwamen onderhandelaars maandag overeen.

De informele overeenkomst zal nog formeel moeten worden goedgekeurd door zowel het Parlement als de Raad, zodat zij op 30 juni in werking kan treden, wanneer de huidige regels aflopen. De stemming in de plenaire vergadering is gepland voor de zitting van 22-23 juni in Brussel.

Overeengekomen is dat de lidstaten geen bijkomende beperkingen op het vrije verkeer mogen opleggen aan houders van een EUDCC. De lidstaten zullen dit alleen mogen doen wanneer dergelijke beperkingen noodzakelijk, evenredig en niet-discriminerend zijn met het oog op de bescherming van de volksgezondheid. Voor mensen zonder geldig certificaat zit vrij verkeer er het komend jaar helaas niet in.

Herziening na zes maanden

De EP-leden hebben er ook voor gezorgd dat een clausule werd toegevoegd waarin de Commissie wordt gevraagd om na zes maanden – eind 2022 – te beoordelen of de EUDCC-regeling nog steeds nodig is, op basis van het laatste wetenschappelijke advies van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en het Gezondheidsbeveiligingscomité.

Op dat moment zal de Commissie ook een overzicht moeten uitbrengen waarin alle ontwikkelingen van het EUDCC op nationaal en internationaal niveau worden beschreven. De regeling moet dan worden ingetrokken zodra de epidemiologische situatie dat toelaat, aldus het Europees Parlement.

Crowdfunding: live-registratie van het boerenprotest op 22 juni a.s.
Doneer
22 06 15 boerenprotest crowdfunding

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cookies op deze website