Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 08 maart 2022

Regering Biden betaalde honderden media voor vaccinatiepropaganda

Redactie Blckbx
2022 03 08 biden betaalde media voor vaccin propaganda
3:19

De regering Biden betaalde tijdens de coronacrisis honderden mediabedrijven om reclame te maken voor COVID-vaccins. Hierdoor werd negatieve berichtgeving over de vaccins en vaccineren bewust ontmoedigd. De indirecte financiële en inhoudelijke inmenging door de regering in de redactionele berichtgeving bleef meestal onvermeld.

Uit de antwoorden van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid HHS op vragen uit een WOB-verzoek blijkt dat grote netwerken, waaronder ABC, CBS en NBC, Fox News, MSNBC en CNN, en ook kranten als de New York Post, de Los Angeles Times en de Washington Post, geld kregen van de Amerikaanse overheid om reclame te maken voor COVID-vaccins om zo de bereidheid tot vaccineren onder de bevolking te verhogen. De mediacampagne kostte de Amerikaanse belastingbetaler in 2021 maar liefst één miljard dollar.

Veilig en effectief

De media in kwestie vulden niet alleen hun advertentierubrieken met reclame voor vaccinaties, maar publiceerden gezamenlijk ook talloze artikelen en programma’s waarin de ‘veiligheid en effectiviteit’ van COVID-vaccins werd geprezen. Ook zetten zij influencers in en werden bepaalde deskundigen, zoals dr. Anthony Fauci, veelvuldig aan het woord gelaten om vaccin-twijfelaars over te halen om zich toch te laten prikken. Hoewel bijna alle betrokken nieuwsredacties positieve verhalen produceerden over de COVID-vaccins, werd de financiële en inhoudelijke inmenging van de regering er meestal niet bij vermeld. Dat is in strijd met de gangbare praktijk, die dicteert dat redacties onafhankelijk opereren van reclameafdelingen. Door het regeringsbeleid kritiekloos te ondersteunen, verzaakten de media bovendien in hun belangrijke taak om de regering te controleren.

'Volledig onafhankelijk'

Sommige redacties laten in een reactie weten dat ze het niet nodig vonden om de invloed van de regering op hun inhoudelijke content kenbaar te maken. "Adverteerders betalen voor ruimte om hun boodschappen te delen, zoals hier het geval was, en die advertenties worden duidelijk als zodanig aangeduid," verklaarde communicatiechef Shani George van de Washington Post. "De redactiekamer is volledig onafhankelijk van de reclameafdeling", zei ze. Een woordvoerster van de Los Angeles Times gaf een soortgelijke verklaring en benadrukte dat de "redactiekamer onafhankelijk van reclame opereert". Het was echter deze krant, die in een publicatie deskundigen advies liet geven over ‘hoe je anderen ervan kunt overtuigen om zich te laten vaccineren.’ De Washington Post berichtte over ‘de pro-vaccin boodschappen die mensen willen horen.’ Newsmax meldde weliswaar tegen verplichte vaccinatie te zijn, maar moedigde desondanks mensen aan zich te laten prikken met de ‘veilige en effectieve vaccins’. Genoemde voorbeelden zijn maar een kleine greep uit de pro-vaccinatie berichtgeving afgelopen jaar in de Amerikaanse media.

Brought to you by Pfizer

Niet alleen de regering maar ook pharmareus Pfizer kocht op grote schaal redactionele ruimte om het COVID-vaccin aan te prijzen. In tegenstelling tot de regering Biden, maakte Pfizer echter wel kenbaar betrokken te zijn bij de inhoudelijke betrokkenheid bij de content. Onderstaande video geeft daarvan een goede impressie.

Over stichting blckbx

Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je deze uitzending waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar - en met steeds meer - de wereld beter te begrijpen.

Lees meer over: Corona Media Vaccinatie

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cookies op deze website