Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 09 april 2022

Shanghai verlengt lockdown voor onbepaalde tijd, wanhopige bevolking protesteert

Redactie Blckbx
2022 04 09 lockdown shanghai
3:50

De Chinese autoriteiten hebben de verplichte opsluiting van miljoenen inwoners van Shanghai in hun eigen huizen voor onbepaalde tijd verlengd. Al bijna twee weken mogen mensen niet meer naar buiten, zelfs niet om boodschappen te doen, even de benen te strekken of de hond uit te laten. Op sociale media sijpelen steeds meer berichten door dat wanhopige en uitgehongerde burgers in protest komen tegen de extreme 'zero-covid' maatregelen.

De draconische maatregelen van de Chinese regering om het coronavirus te doen verdwijnen, werpen allerminst vruchten af. Het aantal ‘besmettingen’ blijft in een recordtempo stijgen. De autoriteiten meldden donderdag alleen al in Shanghai 21.222 nieuwe gevallen, goed voor het zevende dagrecord op rij. Het aantal symptomatische gevallen is ook aanzienlijk toegenomen.

Niet één dodelijk slachtoffer

De stad heeft sinds het begin van de uitbraak op 1 maart meer dan 131.000 coronagevallen geregistreerd. De gezondheidsautoriteiten nemen geen risico's, ook al vertoonde de overgrote meerderheid van de besmettingen geen symptomen, en is er in de huidige golf geen enkel dodelijk slachtoffer gemeld.

"De strijd tegen de uitbraak is nog steeds erg zwaar", aldus een toespraak op donderdag van vice-premier Sun Chunlan, die sinds afgelopen weekend toezicht houdt op de bestrijding van de 'pandemie' in Shanghai. "Elk teken van ontspanning of zelfgenoegzaamheid is onaanvaardbaar", verdedigde hij het gevoerde zero-covid beleid.

Leger neemt Shanghai over

Volgens de laatste berichten, heeft de stad conferentiecentra en openbare voorzieningen omgebouwd tot tijdelijke quarantaine- en behandelingsfaciliteiten met tienduizenden bedden, bovenop de 77.000 ziekenhuisbedden die al zijn gereserveerd in de stad van 25 miljoen inwoners. Eerder deze week doken beelden op waaruit blijkt dat China kinderen met corona weghaalt bij hun ouders. Ondertussen zijn er op sociale media geruchten opgedoken – afkomstig van gelekte militaire documenten – dat het leger de stad aan het overnemen is.

China zou 40.000 militairen en medisch personeel naar de stad hebben gestuurd, en een oproep hebben gedaan aan alle ontslagen en beschikbare troepen van het Volksbevrijdingsleger. De vrijwilligers moeten de voedselvoorziening en de veiligheid waarborgen en helpen met testen. De stad en haar inwoners hebben tussen 3 en 7 april al vier testrondes doorstaan waarbij alle inwoners werden getest. En vrijdag is de vijfde ronde van massale tests begonnen.

Tekst gaat verder onder de tweet

Als gevangenen opgesloten

De 25 miljoen inwoners van Shanghai zijn nu al bijna twee weken als gevangenen opgesloten in hun huizen, die ze tot nu toe onder geen vrijwel geen enkele voorwaarde mogen verlaten. Boodschappen doen is verboden. Naar nu steeds meer duidelijk wordt, leidt dit tot schrijnende situaties waarbij hele woonblokken vrijwel zonder voedsel zijn komen te zitten. Lokale overheden, die geacht worden om voedsel rond te brengen, laten dit afweten, waardoor mensen verhongeren.

Ook voor huisdieren zijn de lockdowns een hel. Inwoners van de stad die huisdieren hebben, moeten deze binnen laten urineren en poepen omdat de Chinese autoriteiten niet eens toestaan dat mensen hun honden uitlaten.

Deur voorzichtig open voor versoepelingen

Toch gaat Shanghai de strenge lockdown voor sommige stadsbewoners wel iets versoepelen. In districten waar de voorbije twee weken geen nieuwe besmettingen zijn vastgesteld, mogen inwoners vanaf binnenkort weer naar buiten. Wel blijven samenkomsten verboden. In stadsdelen waar veel besmettingen zijn, en dat is op dit moment vrijwel de gehele stad, moeten inwoners volledig binnenblijven.

Uitzichtloze situatie

Door het voor onbepaalde tijd verlengen van de lockdown, en de strenge eisen die worden gesteld aan versoepelingen, is de toestand voor veel inwoners van de stad nu helemaal uitzichtloos geworden. De situatie is nu zo slecht in Shanghai dat wanhopige bewoners hun toevlucht hebben genomen tot protesten vanaf de balkons van hun appartementenblokken. Zingend en roepend beschuldigen ze de Chinese Communistische Partij (CCP) hen te martelen en te mishandelen. "Wij willen vrijheid!" riepen velen van hen in het Mandarijn. "Waarom hongeren jullie ons uit?"

Video's van deze protesten werden uiteraard van het internet verwijderd door de CCP, die bekend staat om de ongebreidelde censuur. De CCP heeft naar verluidt zelfs geëist dat de bewoners weer naar binnen gaan en 'zelfs hun ramen niet openen', omdat zelfs geopende ramen blijkbaar een overtreding van de lockdown-regels zijn.

Om mensen te dwingen binnen te blijven met hun ramen dicht, zetten de autoriteiten pratende drones in, die mensen bevelen 'zich te houden aan de covid-beperkingen' en 'het verlangen van uw ziel naar vrijheid onder controle te houden'.

'Doe het raam niet open en zing niet', zo klinkt een vrouwenstem vanuit de drones.

Tekst gaat verder onder de tweet

Ondertussen reageren inwoners van Shanghai vrijdag woedend, nadat beelden van een overheidsmedewerker die een hond doodsloeg, op sociale media waren verschenen. Het brute geweld werd naar verluidt toegepast nadat de eigenaar van de hond positief had getest op corona, aldus CNN. De afranseling vond woensdag plaats in een woonwijk in Pudong.

Beelden van de afranseling, die in China zwaar gecensureerd wordt, zijn hieronder te zien:

Tekst gaat verder onder de tweet

Grote economische gevolgen

Als Shanghai gedurende de hele maand april gesloten blijft, kan het Chinese bbp met meer dan een procentpunt dalen. Analisten van Goldman stelden namelijk vast dat het bbp van het land met elke vier weken sluiting van de stad met een procentpunt daalt, gelet op het belang van Shanghai voor de Chinese economie.Naast Shanghai zijn er in China vrijdag in totaal 24.101 nieuwe gevallen bijgekomen, waaronder 2.266 besmettingen in de provincie Jilin in het noordoosten van China, het tweede epicentrum van de uitbraak.

In overeenstemming met de geschiedenis van de CCP om lokale ambtenaren de schuld te geven van mislukte afsluitingen, heeft Shanghai drie lokale ambtenaren in het Pudong New Area uit hun functie ontheven omdat zij er niet in waren geslaagd het virus in te dammen, volgens een verklaring van de disciplinaire commissie van de CCP.

Volgens onderstaande tweet is het uitgelekte voornemen van de autoriteiten om de lockdown van Shanghai nog tot mei te laten voortduren.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Lees meer over: CCP China Corona Lockdown Shanghai

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Kurt

Tja.

Met berichtgeving vanuit Communistsch China moet je altijd voorzichtig zijn, zeker ook indachtig Michael P. Senger’s ‘Snake Oil’ /de propaganda rond Covid19 in 2020 (die in wezen klakkeloos is overgenomen door het Westen en de WHO, zowel in Jan/Feb 2020 -‘niets aan de hand, grenssluitinfen zijn racistisch’ - als in Maart 2020+ - ‘deadly pandemic’.
Gezien functie Shanghai kan e.e.a. ook puur economische oorlogsvoering zijn, in een medicinaal jasje.

ontwaakt

Mensen zitten in kampen mensen krijgen geen eten buiten de 20 miljoen Chinese die ze al vermoord hebben gaan ze gewoon mee door

Cookies op deze website