Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 18 augustus 2022

Studie: meeste mensen besmet met omikron waren zich er niet van bewust, dus meer testen

Redactie Blckbx
2022 08 18 omikron niet bewust Cropped
2:00

De meeste mensen die besmet waren met de omikronvariant waren zich daar niet van bewust, blijkt uit een studie. Dat klinkt als goed nieuws, maar de onderzoekers zien het vooral als een probleem.

De studie Awareness of SARS-CoV-2 Omicron Variant Infection Among Adults With Recent COVID-19 Seropositivity is uitgevoerd door het Amerikaanse Cedars-Sinai Medical Centre en gepubliceerd in JAMA Network Open. De studie onderzocht in hoeverre mensen zich eigenlijk bewust zijn van hun ‘besmettelijke status’ na infectie met de omikronvariant.

Meer testen

Van de 210 deelnemers aan de studie, bij wie serologisch een recente besmetting met de omikronvariant was vastgesteld, gaf 56 procent aan zich niet bewust te zijn van het feit dat ze besmet waren. In ‘de ergste gezondheidscrisis in meer dan eeuw’ zou dat geïnterpreteerd kunnen worden als goed nieuws, omdat het betekent dat de meeste mensen niet of nauwelijks ziek worden van omikron.

Maar de onderzoekers zien dat anders, omdat het gebrek aan bewustzijn bijdraagt aan verdere verspreiding van het virus. “Aangezien onbewustheid van een actieve infectie maatregelen op eigen initiatief – zoals testen en zelfisolatie – onmogelijk maakt, kunnen zelfs bescheiden niveaus van niet-gediagnosticeerde infectie bijdragen aan een aanzienlijke overdracht op populatieniveau,” zo stellen zij.

Ze stellen daarom voor om meer sneltests beschikbaar te stellen. “Een grotere beschikbaarheid en meer gebruik van snelle antigeentests zouden in verband gebracht kunnen worden met een verhoogd bewustzijn en, op zijn beurt, met lagere percentages van overdracht van de omikronvariant.”

Tandeloze tijger

Eind 2021 werd er nog volop gewaarschuwd voor de gevreesde nieuwe variant. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde voor het ‘hoge risico’ van omikron. Het zou de ‘dodelijkste fase in de pandemie inluiden’, kopte Vox. Britse wetenschappers van de Scientific Advisory Group for Emergencies (Sage) waarschuwden dat de nieuwe variant in Engeland zou kunnen leiden tot wel 2 miljoen besmettingen, 10.000 ziekenhuisopnames en 6.000 doden per dag. En dus was ‘Europa gewaarschuwd’, zo stelde het Europese centrum voor ziektebestrijding. Maar gelukkig viel het allemaal mee met omikron.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Vlinder

Als mensen niet testen heb je geen verhoogd bewustzijn...Als we helemaal stoppen met testen, dan heb je juist wel een verhoogd bewustzijn. Regeringen hebben dan geen controle meer op de bevolking. En daar moeten we naar toe.

GTRene

Ze pakken alles aan om als smoes te gebruiken om weer wat in te voeren, vertellen het zo makkelijk dat je bijna gaat denken van, ow, zal dan wel lol, nouja de slapers kunnen dat denken, misbruik maken van vele mensen, die ons weer meeslepen die ellende in, immers het gevoel van samen zijn en of eerlijke wereld is allang vervlogen, nog meer tegen elkaar, just how they want it... sad sad world, gaat vele normale levensjaren kosten, die we nooit never terug krijgen, die zijn 'lost'

Cookies op deze website