Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 30 juni 2022

VVD wil dat Nederland snel de CoronaMelder-app weer gaat gebruiken

Redactie Blckbx
2022 06 30 coronamelder app
1:50

De VVD zou graag zien dat nog deze zomer de CoronaMelder-app opnieuw wordt ingezet, omdat ‘de besmettingscijfers alweer lijken op te lopen’. Minister Ernst Kuipers had al aangegeven dat hij herinvoeren overweegt.

Vandaag diende VVD-Kamerlid Jacqueline van den Hil een motie in met het verzoek om de CoronaMelder-app, en soortgelijke digitale surveillancemiddelen, snel opnieuw in te voeren. Volgens Van den Hil ‘lijken de corona-besmettingscijfers alweer op te lopen’. De motie wordt gesteund door D66.

De ondertekenaars van de motie vinden dat digitale ondersteuningsmiddelen een belangrijke aanvulling zijn op de communicatie en publiekscampagnes ‘om de samenleving te betrekken en regie te geven bij de bestrijding van het coronavirus’.

De CoronaMelder was het eerste digitale controlemiddel dat door de overheid werd ingezet om gebruikers te waarschuwen als zij enige tijd in de buurt van een positief getest persoon zijn geweest. In april van dit jaar werd de app stopgezet, omdat steeds minder mensen zich lieten testen en er dus minder besmettingen werden geconstateerd.

Past in de plannen van Kuipers

Gezondheidsminister Ernst Kuipers van VWS liet onlangs weten dat hij bezig is met het maken van plannen voor het coronabeleid op de lange termijn. Hij liet toen al doorschemeren ook te denken aan het opnieuw invoeren van de CoronaMelder-app.

"Zoals toegezegd aan uw Kamer zal ik de toekomstige inzet van CoronaMelder, in combinatie met zelftesten, nader verkennen," schreef de minister onlangs in een brief aan de Tweede Kamer.

Kuipers denkt zijn plannen voor het zomerreces, dat 8 juli ingaat, aan de Tweede Kamer te kunnen meedelen.

Tijdelijke wet

Hoewel de werking van de CoronaMelder momenteel is uitgeschakeld, is de tijdelijke wetgeving achter de app nog wel actief. Kuipers liet onlangs al weten deze wet, de Tijdelijke wet notificatieapplicatie COVID-19, te willen verlengen tot 10 oktober 2022, omdat hij wellicht een meer ziekmakende corona-variant verwacht in de herfst.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

Het mag nu toch wel zeer duidelijk zijn dat dit genocide is.
Als bijtijds vele nazi's bij nacht en nevel waren doodgeschoten, inclusief vele nederlanders, dan was de holocaust minder ernstig afgelopen. Leer!!!

Cookies op deze website