Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 07 mei 2022

Waarschuwing FDA: ‘Dansen met Janssen’ vaccin veroorzaakt ernstige bloedklonters

Redactie Blckbx
2022 05 07 dansen met janssen
2:10

De Amerikaanse medicijnwaakhond FDA waarschuwt mensen om zich niet langer te laten prikken met het Janssen coronavaccin. Het ‘Dansen met Janssen’ vaccin – zoals voormalig coronaminister Hugo de Jonge het aan de jeugd probeerde te verkopen – veroorzaakt ‘zeldzaam maar ernstig’ risico op bloedklonters.

De waarschuwing volgt nadat de Food and Drug Administration (FDA) ‘nog eens naar de gegevens heeft gekeken’ over de risico's van levensbedreigende bloedstolsels. Dr. Peter Marks, hoofd vaccins van de FDA, zei donderdag dat alleen volwassenen die geen ander vaccin kunnen krijgen, of specifiek om de prik van fabrikant Johnson & Johnson vragen, deze prik vanaf nu nog kunnen krijgen, aldus Associated Press.

“Als er een alternatief is dat even effectief blijkt te zijn in het voorkomen van ernstige gevolgen van COVID-19, zouden we liever zien dat mensen daarvoor kiezen," zei Marks, die eraan toevoegt de Janssen-prik nog steeds een betere optie te vinden dan niet vaccineren.

“Het probleem doet zich voor in de eerste twee weken na vaccinatie,” aldus Marks. "Dus als je het vaccin zes maanden geleden hebt gehad, kun je vanavond rustig slapen in de wetenschap dat dit geen probleem is."

De bloedklonters komen volgens Marks vaker voor bij vrouwen onder de vijftig, bij wie het sterftecijfer ongeveer één per miljoen injecties was. In totaal constateerden onderzoekers zestig gevallen van de bijwerking, waaronder negen met dodelijke afloop.

In december was er vanwege de veiligheidsproblemen al een aanbeveling van de FDA om te kiezen voor Moderna of Pfizer in plaats van Janssen.

'Dansen met Janssen'

Het Janssen-vaccin, waarvan het gebruik nu dringend ontraden wordt vanwege het risico op levensbedreigende bloedklonters, werd door voormalig coronaminister Hugo de Jonge in 2021 op een geraffineerde wijze gepromoot om de Nederlandse jeugd te porren voor een prik.

'Met één prik je vrijheid weer terugkrijgen', zo hield hij jongeren voor, als uitweg uit de maandenlange lockdown om weer te kunnen stappen en evenementen te bezoeken. De Jonge noemde het ‘Dansen met Janssen’, met een knipoog naar de voormalige populaire Amsterdamse studentendiscotheek Dansen bij Jansen. "Zorg dat je er snel bij bent," voegde De Jonge eraan toe. "De voorraad is beperkt, op is op."

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

353 keer gebeld om erdoor te komen voor afspraak oid...
dan ben je toch wel heel erg voor de gek gehouden, een gemakkelijk prooi voor roofdieren.

Cookies op deze website