Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 04 april 2022

WHO vindt ‘zorgwekkende variant’, bezorgd om ‘minder testen’

Redactie Blckbx
2022 04 04 WHO nieuwe variant Cropped
03:16

In haar laatste weekverslag over de coronasituatie maakt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) melding van een ‘zorgwekkende’ variant die nóg besmettelijker is dan omikron. Ook maakt de organisatie zich zorgen om het feit dat landen steeds minder testen.

De ‘zorgwekkende variant’ is aangetroffen in het Verenigd Koninkrijk en is een zogenaamde recombinant. Dit houdt in dat het een hybride is tussen eerdere varianten. De ‘zorgwekkende’ nieuwkomer draagt de naam XE en is een hybride tussen de originele omikron (BA.1) en een variant daarop (BA.2). “De XE-recombinant werd voor het eerst aangetroffen in het Verenigd Koninkrijk op 19 januari en sindsdien zijn meer dan 600 gevallen gerapporteerd en bevestigd,” schrijft de WHO in haar verslag.

De WHO schat in dat XE 10 procent besmettelijker is dan BA.2. De omikronvariant BA.2 is sinds vorige week dominant in de VS en is al 30 procent besmettelijker dan omikron. XE zou dus ruim 40 procent besmettelijker zijn dan de toch al makkelijk overdraagbare originele omikron.

Zorgen om te weinig testen

Nu steeds meer landen de teugels laten vieren, wordt er ook steeds minder getest. De WHO maakt zich zorgen om deze ontwikkeling, omdat er zo minder goed zicht is op het virus:

“De WHO maakt zich zorgen over de recente aanzienlijke vermindering van SARS-CoV-2-testen door verschillende lidstaten. Gegevens worden steeds minder representatief, minder actueel en minder robuust. Dit belemmert ons collectieve vermogen om te volgen waar het virus zich bevindt, hoe het zich verspreidt en hoe het zich ontwikkelt: informatie en analyses die cruciaal blijven om de acute fase van de pandemie effectief te beëindigen.”

Volgens de WHO is er nog steeds sprake van een ‘Noodsituatie voor de Volksgezondheid van Internationaal Belang’ en is het ‘te vroeg om de kwaliteit van surveillance te verminderen’. Daarom beveelt de WHO lidstaten aan om door te gaan met massaal testen en het ‘dagelijks rapporteren van positieve testen en overlijdens tijdens de acute fase van de pandemie’.

Nederland

Wat dit voor Nederland gaat betekenen is nog niet duidelijk. Het kabinet kondigde vorige week juist aan dat het vanaf 11 april niet meer nodig is om bij klachten een GGD-teststraat te bezoeken, maar dat een zelftest en eigen verantwoordelijkheid voortaan voldoende zijn.

En ondanks dat de maatregelen binnenkort verdwijnen, waarschuwde gezondheidsminister Ernst Kuipers donderdag in een brief aan de Tweede Kamer dat de maatregelen toch weer van stal gehaald kunnen worden, indien er een ‘zorgwekkende variant’ opduikt. Kuipers houdt dan ook een stevige slag om de arm: “Ik houd er serieus rekening mee dat we komend najaar nog een flinke opleving kunnen krijgen.”

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Lees meer over: Testen variant WHO

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cookies op deze website