Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 26 oktober 2022

Wob-bom: oppositie móest worden uitgeschakeld zodat VWS kon regeren per decreet

Redactie Blckbx
2022 10 26 wob sped bom2
2:50

Nadat GroenLinks in 2020 een amendement indiende op de Spoedwet schoot het ministerie van VWS in paniek. Ambtenaren wilden voorkomen dat FVD en PVV ministeriële regelingen konden torpederen.

Dit blijkt uit vrijgegeven Wob-documenten die aan het licht zijn gebracht door data-analist Cees van den Bos. Het amendement van GroenLinks op de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 (‘Spoedwet’) regelde dat een vijfde deel van de Eerste óf Tweede Kamer zou kunnen eisen dat een ministeriële regeling werd vervangen door een wetsvoorstel, dat door beide Kamers goedgekeurd moet worden. Het regeren per decreet zou dan veel moeilijker zijn. Ambtenaren waren vooral bang dat FVD en PVV roet in het eten zouden gooien.

Op 25 augustus 2020 schreef een ambtenaar: “Dit is een funest amendement: zou bijvoorbeeld betekenen dat FVD en PVV in de Eerste Kamer elke ministeriële regeling kunnen tegenhouden en dat de daarin vervatte maatregel dan pas tot stand kan komen als er een wet is.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding


Heel machtig wapen voor oppositie

Een e-mail van 21 augustus 2020 is nog meer ontluisterend. “Lieve help, dit amendement kan potentieel akelig uitpakken,” schreef een ambtenaar hierin. “Dertig Tweede Kamerleden en vijftien Eerste Kamerleden krijgen een heel machtig wapen in handen, want zij kunnen elke ministeriële regeling blokkeren door regeling bij wet te eisen. In de Tweede Kamer hebben PVV (20) en FVD (2) 22 zetels, dus dan moeten ze er nog acht bij sprokkelen van de SP of GroenLinks (allebei 14), maar in de Eerste Kamer hebben FVD (10) en PVV (5) er samen al de benodigde 15.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding


Dit ‘machtige wapen’ mocht koste wat het kost niet in handen komen van de coronakritische oppositie. Daarom schreef de ambtenaar: “En zo’n amendement gaan wij dan ontraden omdat de slagvaardigheid vereist dat je een minderheid een democratisch recht moet onthouden.” En teleurgesteld voegde hij eraan toe: “Hadden we maar in maart een Belgische of Franse machtigingswet door de Kamers gejaagd …”

Oppositie uitschakelen

“De staatsgreep door middel van de TWM (‘Spoedwet’) in één e-mail gevat. Regeren per ministeriele regeling, zonder tussenkomst van een parlementair proces om uw grondrechten te schenden. Men wist wie de enige oppositie was (FVD en PVV). Die moest uitgeschakeld worden,” schrijft Van den Bos, die de e-mails opdook.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

Weer een stukje van de beerput open, de stank wordt zo langzamerhand overweldigend. Zal het schoonmaak moment ooit plaats vinden? Als men vrijwilligers zoekt hou ik me aanbevolen. De kamer reinigen en schoonhouden is altijd belangrijk voor een net huis. Het creëert een leefbare omgeving waarbij elke vorm van vuil tijdig wordt opgeruimd en opeenhoping niet kan plaats vinden. Het houdt allerlei ongedierte weg. Vandaag de dag belangrijker dan ooit.

Anco0588

Voor wie dacht nog in een democratie te leven... Het tegendeel wordt langzaam maar zeker bewezen. Hoe lang mogen Rutte c.s. hier nog meer doorgaan?

Cookies op deze website