Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 19 mei 2022

Zuid-Australië: gevangenisstraf en tot 75.000 dollar boete voor overtreden coronaregels

Redactie Blckbx
2022 05 19 Zuid Australie Cropped
03:10

In Zuid-Australië wordt deze week waarschijnlijk een wetsvoorstel aangenomen waardoor overtreders van de coronaregels tot twee jaar gevangenisstraf en boetes oplopend tot 75.000 dollar kunnen krijgen.

Labour-premier Peter Malinauskas heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met de Groenen en SA Best, maar de oppositie en burgerrechtenorganisaties zijn woedend. “Labour heeft een achterkamertjesdeal gesloten, omdat Peter Malinauskas wanhopig de macht wil hebben om mensen op te sluiten en enorme covid-boetes uit te delen,” zei een woordvoerder van de Liberale Partij tegen de Adelaide Advertiser.

Tot dusver worden coronamaatregelen in Zuid-Australië afgekondigd op grond van een noodwet, de Emergency Management Act. Omdat de regering hiervan geen gebruik meer wil maken om de ‘pandemie’ onder controle te houden, wordt er deze week naar verwachting een aantal amendementen door het staatsparlement geloodst om de Wet Publieke Gezondheid aan te passen. De regering wil hiermee de ‘kwetsbaarste Zuid-Australiërs in risicosituaties beschermen’ tegen het verkoudheidsvirus.

Boetes en gevangenisstraf

Als de voorgestelde wetswijziging wordt aangenomen kunnen personen die isolatievoorschriften overtreden of zich niet houden aan vaccinatie- en mondkapjesplichten in ‘risicovolle instellingen’, zoals ziekenhuizen of verpleeghuizen, een boete oplopend tot 20.000 dollar (ca. 13.000 euro) of maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen. Bedrijven die deze regels overtreden, kunnen een boete krijgen van maar liefst 75.000 dollar (ca. 50.000 euro). De regels die op 30 juni van kracht zouden worden, zijn de meest extreme van alle staten in Australië.

Lockdowns en andere beperkende maatregelen die een hele gemeenschap treffen, zijn niet opgenomen in het wetsvoorstel. Voor een algemeen geldende thuisblijfplicht zou dus weer een noodwet nodig zijn.

Weerstand

In een brief die ABC News in handen kreeg, heeft de burgerrechtenorganisatie Law Society of South Australia een reeks problemen geschetst die het ziet bij de voorgestelde wetswijziging.

De belangrijkste daarvan is dat ze de regering ‘vergaande bevoegdheden’ geven om coronaregels af te dwingen. "Het permanent verankeren van dergelijke buitengewone bevoegdheden in wetgeving moet zorgvuldig worden overwogen. En het moet vergezeld gaan van enige garantie van proportionaliteit met betrekking tot het waarborgen van de fundamentele rechten en vrijheden van een individu wanneer dergelijke bevoegdheden worden uitgeoefend," schreef Justin Stewart-Rattray, voorzitter van de Law Society.

Hoewel de liberale oppositie ook af wil van de noodwet, heeft de partij haar bedenkingen bij de voorgestelde amendementen. Gezondheidswoordvoerder Ashton Burn van de liberalen heeft aangegeven niets te voelen voor gevangenisstraffen en hoge boetes. De partij wil de gevangenisstraffen geschrapt zien en de maximale boetes moeten met een derde omlaag. Daartoe zal de partij een aantal wijzigingsvoorstellen indienen. “Onze wijzigingsvoorstellen op het wetsvoorstel zorgen voor een eerlijk evenwicht en zullen voldoen aan de verwachtingen van de gemeenschap nu we uit de noodsituatie komen," zei Hurn.

Premier Malinauskas zei dat de regering van plan is de wetgeving aan te nemen in de huidige vorm, maar gaf aan dat alle wijzigingsvoorstellen op hun merites beoordeeld zullen worden. Voor het einde van de week stemt de senaat over het wetsvoorstel.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Kurt

Ze hebben aan de macht geroken, en ‘dus’ willen ze hem houden.

Zie ook Pannama-papers prins Zelensky, de staat van beleg - o.m. gebruikt om alle media aan banden te leggen, en basically alle oppositie-partijen (m.n. ook Linkse, maar dat zal de Klavers en Piri’s jeuken) te verbieden - is weer voor 3 mnden verlengd. ‘De cijfers’ zullen opheffen wel weer ‘niet toelaten’

Cookies op deze website