Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 29 november 2022

Alleen de elite kan straks nog regelmatig vliegen, verwachten toerisme-experts

Redactie Blckbx
2022 11 29 Vakantie elite Cropped
3:00

Door de inflatie en de hoge energierekening kiezen steeds minder mensen voor een vliegvakantie. Vooral de grote groep middeninkomens ‘zal flink moeten snijden’ in hun welverdiende ontspanning.

Hoewel het maandenlang relatief goed ging met de reisbranche, daalt het aantal boekingen nu aanzienlijk, verklaarden toerisme-experts dinsdag tegenover De Telegraaf. Voor mensen met een laag inkomen is een vakantie al vrijwel onbetaalbaar, maar nu moeten ook de middeninkomens eraan geloven. Ongebreideld reizen is straks voorbehouden aan de goedverdienende elite, zo verwachten de kenners.

René Kok organiseert reisbeurzen en merkt aan de luxe auto’s op de parkeerplaats dat dit soort evenementen tegenwoordig vooral wordt bezocht door de welgestelde klasse. “Dat is wel anders dan de edities voor corona,” zegt hij. “En natuurlijk weet ik dat auto’s niet alles zeggen, maar als ik hoor hoe de standhouders hebben gedraaid en welke bedragen worden uitgegeven, weet ik genoeg.”

Hij verwacht dat de middeninkomens – mensen die tussen de 35.000 en 70.000 euro per jaar verdienen – voorlopig geen grote bedragen zullen uitgeven aan vakanties, gezien de economische onzekerheid.

Net als Kok constateert ook toerisme-expert Helk Delfos van onderzoeksbureau GFK dat de lagere inkomens nu al in de problemen komen als ze op vakantie willen, maar dat ook de grote groep middeninkomens hun gedrag moeten aanpassen, willen ze financieel niet in de problemen komen. “De problemen ijlen door bij de middeninkomens,” zegt hij. “In de supermarkt zie je dat mensen naar B-merken gaan of naar goedkopere ketens. In de reiswereld is dat minder helder. De middeninkomens offeren niet de eerste vakantie, maar de tweede reis komt wel onder druk. Denk aan het stedentripje of een weekje naar de vakantiehuisjes die toch al veel duurder zijn geworden.”

‘Krimpagenda kabinet’

Voor het dalende aantal boekingen zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. De torenhoge inflatie en de gepeperde energierekeningen doen het vakantiebudget ernstig slinken. Maar ook de lange wachtrijen op Schiphol maken veel mensen huiverig om te kiezen voor een vliegvakantie. TUI-topman en ANVR-voorzitter Arjan Kers zei hier onlangs over: “Ik ben geen complotdenker, maar ik kan het niet anders verklaren. De misère op Schiphol hangt samen met de krimpagenda van het kabinet.”

De krimp in het aantal vliegvakanties is al ingezet ten tijde van corona. In plaats van een verre reis koos men sneller voor kamperen of een vakantie in eigen land. “Zeker als dat is bevallen, ligt het voor de hand dat men daar opnieuw voor kiest,” zegt toerisme-expert Marco van Leeuwen van de Breda University of Applied Sciences (BUas).

De goedverdienende elite zal het aan zich voorbij laten gaan, verwachten de kenners. De standhouders op de reisbeurzen van Kok geven aan dat zij zich verbazen over hoeveel luxe sommige klanten zich kunnen permitteren. “Sommigen gaan met de hele familie op luxe cruise, inclusief opa en oma. Maakt niet uit wat het kost, het moet gewoon goed zijn,” zei één van hen.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.

Geheel volgens planning en verwachting toch? Tis allemaal zo voorspelbaar dat het wel de ogen van veel meer mensen zou moeten openen. Pijn in de eigen portemonnee doet soms wonderen. Ben benieuwd!

GTRene

Vroeger toen er net auto's waren en of net personen vliegtuigen, profiteerde ook alleen de rijke D-elite (Delite 'demon' elite) daarvan, tot bijna iedereen een auto kon kopen en een vliegvakantie kon boeken, sommige peasants konden zelfs een mooie auto kopen, soms bijna net zo mooi als die van een D-elite, die had dan nog wel 10 andere bolides, maar kon er maar 1 tegelijk rijden, dus dat vond die D-elite niet mooi dat gewone peasants dat ook konden, in hun 'space' en dus....

Cookies op deze website