Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 17 maart 2023

BBB in alle provincies de grootste

Redactie Blckbx
2023 03 17 bbb overal de grootste
2:40

BoerBurgerBeweging (BBB) heeft ook in de provincie Utrecht de meeste stemmen gekregen, blijkt uit de prognose van de Verkiezingsdienst van het ANP. Dat betekent dat de partij in alle provincies de grootste is geworden. ‘Mede dankzij Tjeerd de Groot van D66’.

De strijd in Utrecht was spannend, omdat de resultaten uit Veenendaal lang op zich lieten wachten. De nipte voorsprong die GroenLinks had, werd na het bekendmaken van de stemmen uit Veenendaal omgebogen in een achterstand. De stad Utrecht, die massaal voor GroenLinks stemde, moest alsnog de overwinning laten aan BBB, dat veel stemmen kreeg van het Utrechtse platteland.

BBB haalt in Utrecht 13,2 procent van de stemmen, gevolgd door GroenLinks met 12,8 procent en de VVD met 11,9 procent van de stemmen. GroenLinks en BBB komen wel allebei met zeven zetels in de Provinciale Staten: zeven. VVD blijft steken op zes.

Op dit moment zijn nog steeds niet alle stemmen geteld. Van de provincies Gelderland en Zuid-Holland zijn vanochtend nog altijd alleen tussenstanden bekend na de Provinciale Statenverkiezingen van afgelopen woensdag. Volgens de Kiesraad komt dat omdat verschillende gemeenten om uitstel hebben gevraagd. De voorsprong van BBB is in beide provincies te groot om nog te kunnen worden ingehaald.

Tjeerd de Groot

Kamerlid Derk Boswijk van het CDA was donderdag bij het campagneleidersdebat in Nieuwpoort. Zijn partij gaat van negen naar vijf zetels in de Eerste Kamer. “Ik sta hier met een kater, en dat als geheelonthouder,” zei Boswijk, die Kamerlid Tjeerd de Groot van coalitiepartner D66 verweet ‘de grootste campagneleider voor BBB’ te zijn geweest. “Zijn pleidooi om de veestapel te halveren, heeft mensen op het platteland gemotiveerd om te gaan stemmen.”

Volgens Boswijk gaat het kiezers echter niet alleen om stikstof. “Veel mensen voelen zich niet meer vertegenwoordigd door de Haagse politiek. Wat gaat er schuil achter omgekeerde vlaggen? Dat zijn niet alleen idioten die asbest op de snelweg gooien. Daar moeten we naar luisteren. We moeten de zorgen die er zijn echt serieus te nemen.”

Geen onteigeningen

Ondertussen viert BBB de overwinning. Fractieleider Caroline van der Plas gaf aan dat er in provinciebesturen waar BBB straks deel van uitmaakt, geen boeren onteigend zullen worden.

“Op lange baan? Gewoon: niet,” reageerde Van der Plas op een bericht van de NOS. De omroep schrijft dat in Den Haag wordt nagedacht over het doen van handreikingen aan BBB, waarbij ‘mogelijk alle gedwongen maatregelen, zoals de gedwongen uitkoop van boeren, op de lange baan worden geschoven’.

Van der Plas reageerde bij Op1 ook op stikstofminister Van der Wal, die na de monsterzege van BBB doodleuk zei dat ‘een groot gedeelte van het stikstofbeleid overeind zal blijven staan’. “Ik vind dat zo koud en kil. De kop wordt zo ver in het zand gestoken, ik dacht dat het niet verder kon, maar het kan.”

Van der Plas heeft tot nu toe nooit ontkend dat er een stikstofprobleem is. Ze heeft alleen moeite met de doelstelling om de uitstoot voor 2030 te halveren.

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.

Schiphol gaat ook op slot, geen huizenbouw, geen wegenbouw. BBB zet alles op slot zodat ze lekker NL kunnen vergiftigen met methaan, ammoniak en stikstof. En ons klimaat mogen verzieken met de GENSOJA uit de Amazone. En de volksgezondheid kunnen blijven verzieken met de volvette, ontstekingsfactoren en kankers gevende dierlijke voeding...

Cookies op deze website