Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 29 maart 2023

BBB zinspeelt op val kabinet: ‘In slecht huwelijk beter uit elkaar te gaan’

Redactie Blckbx
2023 03 29 BBB zinspeelt op val kabinet
2:00

BBB-voorvrouw Caroline van der Plas heeft in een gesprek met CDA-leider Wopke Hoekstra aangestuurd op het openbreken van het regeerakkoord. Ze hintte op een einde van kabinet Rutte IV.

Naar aanleiding van de verkiezingen, waarbij BBB een historische zege behaalde, spraken Van der Plas en Hoekstra elkaar eerder vandaag op de werkkamer van de BBB-leider. De partijleiders spreken van een ‘goed gesprek’, meldt De Telegraaf.

Onteigening en 2030 van tafel

Van der Plas herhaalde tegen Hoekstra dat wat haar betreft 2030 van tafel moet als deadline voor het behalen van de stikstofdoelen. Dat zou betekenen dat het regeerakkoord opengebroken moet worden.

“Ik heb gezegd dat 2030 moet worden losgelaten, en dat is natuurlijk het openbreken van het regeerakkoord. Ik zou dat wel graag zien,” zei Van der Plas na afloop van het gesprek. “Voor de korte termijn geeft dat een hoop herrie, maar D66 mag ook wel een keer meebewegen. Je moet kijken wat op de langere termijn beter is.” Ook drukte de BBB-voorvrouw Hoekstra op het hart om ‘van onteigenen af te stappen’.

Wat haar betreft komen er zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen. “Soms is het in een slecht huwelijk beter als je uit elkaar gaat. Zo zie ik dat hier ook.” Van der Plas refereerde aan een uitspraak van staatssecretaris Mijnbouw Hans Vijlbrief, die dinsdag uitsprak niets te voelen voor het openbreken van het regeerakkoord en zei: “Het coalitieakkoord openbreken? Nee, dat is ons huwelijkscontract.”

Hoekstra hield zijn lippen op elkaar over de inhoud van het gesprek en liet weinig los: “Wij hebben het gehad over de situatie landelijk en in de provincies, en ook over stikstof. Maar ik ga daar verder geen uitspraken over doen. We hebben het er vooral over gehad wat deze verkiezingsuitslag betekent landelijk en voor de provincies.”

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Eerlijkduurtlanger

Natuurbeleid en milieu beleid vanuit de EU is niet iets van "meeste stemmen gelden" en al helemaal niet in Nederland en nog minder van de DIERENBOEREN lobby BBB...

Anco0588

Ze zitten allemaal in de zak van Kaag. Weet niet welk dreigement ze heeft gedaan om de andere watjes zo volgzaam te maken, maar er is maar 1 partij die bepaalt; D66. Voor de mensen die nog de illusie hadden dat we in een democratie leven, heb ik slecht nieuws. Dat is allang verleden tijd met het opstellen van SDG's/agenda 2030. De groene trein dendert door

Cookies op deze website