Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 26 mei 2022

Bioscoop mag pinpas eisen: einde contant geld weer stap dichterbij

Redactie Blckbx
2022 05 26 Bioscoop contant geld Cropped
03:30

De Arnhemse bioscoop Focus Filmtheater is niet verplicht om contant geld te accepteren van bezoekers, maar mag eisen dat zij hun kaartje afrekenen met de betaalpas van hun bank en daarmee hun persoonsgegevens delen, zo oordeelde de rechter.

In 2018 verhuisde de bioscoop naar een andere locatie. De eigenaar greep de gelegenheid aan om een nieuw beleid in te voeren. Bezoekers konden sindsdien niet meer met contant geld betalen, maar alleen nog afrekenen met de pinpas of een bioscoopbon.

Privacyactivist Michiel Jonker voelde hier niets voor en diende in augustus 2018 een handhavingsverzoek in bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Dat verzoek werd in september 2019 afgewezen door AP. Hierop tekende Jonker beroep aan, maar de rechtbank Gelderland heeft het beroep nu ongegrond verklaard. Jonker vreest voor een precedentwerking.

Veiligheid

De bioscoopeigenaar verdedigt zijn standpunt door te wijzen op de veiligheid. Vanuit de ‘zorgplicht voor en de veiligheid van de medewerkers’ besloot hij om geen contant geld meer te accepteren. Door de afwezigheid van cash zou de bioscoop minder aantrekkelijk zijn voor overvallers. Volgens de rechtbank is deze redenatie gerechtvaardigd. “De rechtbank is van oordeel dat door de afwezigheid van contant geld de veiligheid van de medewerkers in het pand wordt vergroot. Met de verplichte pinbetaling wordt het doel, waarvoor de verplichting om met pin te betalen geldt, dus bereikt,” aldus de rechter.

De rechtbank wijst ook op de mogelijkheid om elders een bioscoopbon met contant geld te betalen en deze vervolgens bij de bioscoop in te wisselen.

Tot slot, zo oordeelt de rechter, mag de bioscoop via de algemene voorwaarden bij de aankoop van een bioscoopkaartje aan de balie afdwingen dat er gepind wordt. Hierbij kan de bioscoop een beroep doen op artikel 6 van de AVG, waarin sprake is van een wettelijke grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens, wanneer er sprake is van de ‘noodzaak ten behoeve van de uitvoering van een contract’. Bezoekers sluiten dus eerst een contract af, alvorens de popcorn gegeten kan worden.

Precedent

Jonker ziet de uitspraak als een precedent dat de deur openzet voor andere ondernemingen om anonieme betalingen met contant geld onmogelijk te maken, zo vertelde hij aan Privacy First. “Met deze uitspraak is de afschaffing van contant geld weer een stap dichterbij gebracht. Iedere winkelier of caféhouder kan nu zeggen: 'Ik heb als doel om de veiligheid te bevorderen door contant geld te weigeren'. En dan is het volgens de rechtbank prima geregeld. Ook als er geen enkel veiligheidsprobleem is aangetoond.”

‘Geen rechtsstaat’

Volgens Jonker is Nederland geen rechtsstaat meer. “Het is me al enige tijd duidelijk dat we in Nederland niet in een rechtsstaat leven, in ieder geval niet als het om privacy gaat, maar ook een aantal andere grondrechten worden door onze rechters niet serieus beschermd.”

Hij heeft dan ook weinig vertrouwen in de rechtspraak. “Tijdens de zitting stelden deze rechters goede vragen, ze weten prima wat er hier op het spel staat. Maar toch doen ze dit. Ze volgen een bepaald script en negeren al het andere. Ik denk dat ze 's avonds met evenveel trots in de spiegel kunnen kijken als hun Russische en Chinese collega's.”

Of het zin heeft om in hoger beroep te gaan, weet hij nog niet. “In mijn ogen heeft dit soort rechtspraak alles weg van de rechtspraak van een kangaroo court. Het is niet meer dan de pretentie van rechtspraak – de keizer heeft erg weinig kleren meer aan. Met het oog hierop, moet ik nu eerst een keuze maken of ik in hoger beroep ga.”

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Shanti

Een reden voor mij om bioscopen nu te boycotten… ik ga niet Mee doen aan een maatschappij, politiek die aan onze vrijheden zitten te knabbelen… ik begrijp niet dat de meeste mensen al die “restricties” accepteren…wees een mens , sta op Voor jouw rechten en vrijheid…stop om als een schaap door het leven te gaan…

JW-bb

Wat ik hieraan vreemd vind. Contant geld is een wettig betaalmiddel. Mag dit überhaupt geweigerd worden? Is dit ook in de rechtszaak aan de orde geweest als argument of alleen veiligheid en privacy?

Cookies op deze website