Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 22 juni 2022

Boeren tonen zich onverzettelijk, 'stikstofdictaat móet van tafel'

Redactie Blckbx
2022 06 22 boeren dictaat moet van tafel
3:00

Tijdens de vlekkeloos verlopen protestactie in Stroe hebben de Nederlandse boeren een duidelijk signaal afgegeven aan Den Haag, dat ze niet zo maar akkoord zullen gaan met de stikstofplannen van het kabinet. 'Het stikstofdictaat móet van tafel'.

Sjaak van der Tak, voorzitter van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO), zei tegen de tienduizenden aanwezige boeren dat ‘het dictaat van Van der Wal’ van tafel moet. “Het vitale platteland waar Nederland rijk van is geworden, verdient geen kaalslag maar steun,” aldus Van der Tak, onder luid gejuich van de aanwezige boeren en medestanders.

Terugkijken

Verslaggevers David Boerstra en Erwin Taams zijn namens blckbx de hele dag live aanwezig geweest tijdens het boerenprotest in Stroe, voor interviews met boeren, prominenten en het maken van sfeerimpressies. Voor wie het heeft moeten missen, de live-uitzending kun je hier in zijn geheel terugkijken.

Je kunt dan ook het spraakmakende debat bekijken dat gelijktijdig met de manifestatie in Stroe plaatshad in de studio van blckbx in Edam. Onder begeleiding van Flavio Pasquino discussieerden voor- en tegenstanders over de stikstofplannen van het kabinet.

'De overheid moet recht doen'

Eén van de andere sprekers op de manifestatie was Henk Bleker, interim-voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en voormalig staatssecretaris van Landbouw. Bleker zei dat als de stikstofplannen worden doorgevoerd, de boeren hun manier van leven wordt afgenomen. "De overheid is er om recht te doen. Het kan niet zijn dat je een derde deel van een sector terzijde schuift." Bleker zei verder dat ‘als er inderdaad een stikstofprobleem is boeren best willen meewerken’. Volgens Bleker kunnen oplossingen het best via innovatie worden gezocht.

'Niks te maken met beschermen natuur'

Volgens spreker Geesje Rotgers van de stichting Agrifacts hebben het beleid en de wetgeving voor de stikstofuitstoot weinig meer met het beschermen van de natuur te maken. Rotgers stelt tevens dat het strenge beleid niet wordt voorgeschreven door de Europese Commissie. Ze is dan ook kritisch over de stikstofkaart van minister Van der Wal. “Door ‘bufferzones’ waar de uitstoot 70 procent omlaag moet te ruim in te tekenen, zou de hoeveelheid natuur in één keer verdubbelen,” stelt Rotgers.

Vreedzame oorlog

‘De Staat der Nederlanden is in oorlog met de boerenrepubliek. Er is een staat van beleg afgekondigd om onze grond en eigendommen af te nemen’, zei voorman Bart Kemp van boerenorganisatie Agractie tijdens de incidentloos verlopen protestactie in Stroe.

Kemp drukte zijn toehoorders op het hart de strijd te voeren zonder strafbare feiten te plegen. "We zullen de strijd zonder wapens moeten voeren," benadrukte hij. Op de vraag van Kemp aan de boeren of ze willen blijven vechten, reageerden de actievoerders met grote instemming.

Het stikstofplan van Van der Wal

Aanleiding voor de demonstratie in Stroe is het stikstofplan van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Het plan moet de ammoniakuitstoot van de landbouw gemiddeld met 40 procent verlagen, volgens de bewindsvrouw ‘zodat de natuur niet langer wordt overbelast’. In beschermde natuurgebieden mag van de minister vrijwel geen uitstoot meer plaatsvinden. Rondom de gebieden is volgens Van der Wal een reductie van 70 procent noodzakelijk.

Het officiële programma van het protest tegen de stikstof- en natuurplannen in Stroe zou eigenlijk om 12.00 uur beginnen, maar dat werd ruim een uur later omdat veel mensen nog onderweg waren naar het terrein waar actie werd gevoerd. Ook ruim een uur na het begin van de toespraken waren er nog veel mensen lopend of met voertuigen op weg naar het terrein.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

Sjaak van der Tak, Die ken ik nog wel van de allochtone levende talen.
Een vent die recht in je gezicht je staat voor te liegen. De meest ontbetrouwbare gladde gluipert die ik ooit ben tegengekomen in de politiek van Rotterdam.
Als weffer hebben we hem nog niet geheel in de peiling, maar we gaan door!

Zelfs nog geslepener dan de rabo-partijen als BBB, die ook hangen aan de LTO.

De_voorbijganger

zie onderzoek ABN-AMRO geplaatst door NOS op 1 augustus 2017, Nederlandse boeren hebben laagste milieu-impact ter wereld, Jan de Ruyter sectorbankier Agrarisch,
https://nos.nl/artikel/2185922-nederlandse-boeren-hebben-laagste-milieu-impact-ter-wereld

Cookies op deze website