Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 22 juni 2022

Boerenprotest is onderweg! Zometeen LIVE te volgen bij blckbx

Redactie Blckbx
2022 06 22 Boerenprotest is onderweg4
3:00

Het grote landelijke boerenprotest is begonnen. Tienduizenden boeren met hun tractors komen vandaag naar Stroe om te protesteren tegen de stikstofplannen van de regering. Reporters van blckbx zijn ter plaatse en doen verslag van deze historische dag.

Iets na 10.30 uur zijn er naar al duizenden boeren met hun tractors op het terrein aangekomen, schat reporter David Boerstra. Namens blckbx doet hij vandaag, samen met collega Erwin Taams, de hele dag live verslag van wat de grootste boerendemonstratie in de Nederlandse geschiedenis moet worden. Vanaf 11.30 uur start de live-uitzending op dit kanaal.

Naast verslag vanaf de grond bij de demonstratie, zal blckbx ook met een helikopter vanuit de lucht unieke beelden kunnen laten zien van de situatie in Stroe en andere plaatsen in Nederland waar boeren protesteren.

Geen verkeersinfarct

De door de politie voorspelde chaos op de weg is vanochtend grotendeels uitgebleven. Wel hebben boeren op weg naar Stroe op diverse plaatsen de snelweg genomen. In Zeeland is een groep boeren in de nacht van dinsdag op woensdag tegengehouden toen ze met tractoren over de A58 reden. De politie deelde rond tien uur mee dat het niet strikt zal handhaven.

Eerder deelde de politie nog mee dit wel te zullen doen. Daarop adviseerden boeren elkaar onderling om de kentekens van de tractors te verwijderen, om opsporing moeilijker te maken. Het voeren van een kenteken op landbouwvoertuigen is pas verplicht vanaf 1 juli 2022.

Geert Wilders ook in Stroe

PVV-voorman Geert Wilders is ook afgereisd naar Stroe, meldt het liveblog van de Telegraaf. Volgens Wilders zijn veel van zijn collega’s in Den Haag zenuwachtig. “De helft van Den Haag zit nu zwetend achter zijn bureau,” waar hij bemoedigend aan toevoegde: “Ze luisteren echt wel naar jullie.”

Wilders staat dan ook vierkant achter de boeren die ‘groot gelijk hebben dat ze niet kapot moeten worden gemaakt door die stikstofregels’. Hij verwacht dat de regering moet inbinden, wil het blijven zitten. “Het kabinet zal óf doorgaan met de plannen, en dan valt het want dan is er geen draagvlak meer. Dan verliezen ze al hun kiezers. Óf ze passen de plannen fors aan.”

Bang in Den Haag

Verschillende Twitter-gebruikers melden dat het leger en de marechaussee zijn ingezet in Den Haag. Rond het Malieveld, waar ongeveer honderd boeren vanochtend hebben ontbeten, worden containers neergezet om de toegang te blokkeren. Ook op de Herengracht en het Korte Voorhout zouden het leger en de politie posities hebben ingenomen.

Deze live-uitzending is alleen mogelijk dankzij jullie. Blijf ons daarom steunen.
Doneer
Thumbnail Terugkijken boerenprotest stikstofdiscussie

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cookies op deze website