Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 23 maart 2023

Bonje binnen coalitie: twijfel over verstandelijke vermogens D66’er Tjeerd de Groot

Redactie Blckbx
2023 03 23 Tjeer de Groot
3:00

Volgens CDA-Kamerlid Jaco Geurts zou een motie tegen stankoverlast van Tjeerd de Groot (D66) jarenlange bouwstops veroorzaken. Hij twijfelt openlijk aan de verstandelijke vermogens van De Groot. Ook de VVD en de CU nemen de D66’er onder vuur.

De Provinciale Statenverkiezingen zorgden voor een politieke aardverschuiving. De coalitiepartijen VVD, D66, CDA en CU verloren allemaal flink en dit heeft de verhoudingen binnen de coalitie op scherp gezet. Direct na de verkiezingen noemde CDA-Kamerlid Derk Boswijk Tjeerd de Groot al als de 'beste campagneleider' van BBB, omdat de D66’er zo hard streed voor stikstofreductie. Woensdag moest De Groot het opnieuw ontgelden.

Motie tegen stankoverlast

De Tweede Kamer debatteerde gisteren over geurhinder. Vorig jaar oordeelde de rechtbank in Den Haag dat de Nederlandse Staat te weinig doet om omwonenden van veehouderijen te beschermen tegen stankoverlast. Dit was voor De Groot reden om twee moties in te dienen, die de overheid oproepen om de wet aan te passen en zeer strenge normen te hanteren. Slechts enkele dagen per jaar zou er van die normen afgeweken mogen worden, bijvoorbeeld als er mest wordt uitgereden. Daarnaast wil De Groot dat er de komende jaren niet gebouwd wordt in gebieden waar de geurnormen structureel worden overtreden.

Twijfel aan verstandelijke vermogens

CDA-Kamerlid Jaco Geurts wist niet wat hij hoorde. "Ik twijfel wéér aan de verstandelijke vermogens van de heer De Groot," zei hij vanachter de interruptiemicrofoon. Volgens Geurts zou het voorstel van De Groot leiden tot bouwstops van vijf tot misschien wel negen jaar, vergelijkbaar met de ‘stikstofcrisis’. “Ik begrijp niet dat de D66-fractie met deze motie komt die Nederland qua woningbouw totaal op slot zet. Of gaat u er gewoon vanuit dat die boer wel vertrekt, of dat het MKB vertrekt, omdat u het zegt?” vroeg Geurts.

De Groot ‘ziet dat anders’ en houdt vol dat burgers beter beschermd moeten worden tegen geuroverlast. “Mensen moeten het vertrouwen hebben dat als je ergens gaat wonen, je niet structureel in de stank wordt gezet,” aldus De Groot.

Ook de VVD ziet niets in het voorstel. Kamerlid Erik Haverkort noemt het plan ’onverantwoord’. Maar De Groot zegt op te komen voor mensen die ’ongelooflijk in de steek zijn gelaten door de overheid’ en vergelijkt het stankdossier met de gaswinning in Groningen en zelfs de toeslagenaffaire.

Geurts kreeg bijval van CDA-staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat), die ook afwijzend reageerde op het plan van de D66’er. Zij zei dat de Staat zich niet kan vinden in het vonnis van de rechtbank en daarom hoger beroep heeft aangetekend.

Tekst gaat verder onder de video


Later op de avond lag De Groot ook in de clinch met de vierde coalitiegenoot. CU-Kamerlid Pieter Grinwis diende moties in die de overheid oproepen om de garnalenvisserij te redden, omdat nieuwe regels en rechtszaken de toekomst van de sector bedreigen. De Groot zei dat Grinwis hiermee ‘buiten de wet’ handelde, waarop Grinwis van zich af beet: “Ik ben hier medewetgever en ik maak hier mede de wet!”

Tekst gaat verder onder de video

'Natuur beetje slechter geworden'

Dinsdag baarde De Groot opzien door een opmerkelijke uitspraak over de staat van de natuur. Op1 vroeg hem of de D66-fractie het kabinet blijft steunen, als het stikstofbeleid wordt afgezwakt. Aanpassing van de plannen is niet ondenkbaar, aangezien de BBB straks veruit de grootste partij is in de Eerste Kamer. “De natuur is sinds vorige week niet veranderd. Sterker nog: die is waarschijnlijk wel weer een beetje slechter geworden,” aldus De Groot.

Een duidelijk ‘ja’ of ‘nee’ wilde hij niet geven. Hij benadrukte alleen dat ‘we de schouders eronder gaan zetten’.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cy

Hij klinkt als een stadsmens die net verhuist is naar het platteland.

Cookies op deze website