Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 08 december 2022

David Icke mag niet aanwezig zijn bij eigen rechtszaak, 'maar gaat hem wel winnen'

Redactie Blckbx
2022 12 08 kort geding david icke
2:30

David Icke mag zichzelf morgen niet komen verdedigen bij het kort geding dat hij aanspande tegen de IND. Die ontzegde hem onlangs voor twee jaar de toegang tot het Schengengebied. Volgens rechtsgeleerden móet de rechter de IND terugfluiten.

Morgen om 11:00 uur dient het kort geding dat schrijver David Icke aanspande tegen de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Icke spande eind november een kort geding aan, omdat de IND had aangegeven de maximale termijn te willen nemen voor een bezwaarschrift van Icke tegen het inreisverbod van twee jaar.

Eind oktober werd Icke de toegang tot Nederland geweigerd, toen hij zou komen spreken bij de anti-oorlogsdemonstratie 'No War, Just Peace' op de Dam op 6 november. De IND besloot hiertoe op verzoek van de gemeente Amsterdam, omdat door Icke’s komst de openbare orde in het gedrang zou komen.

Icke mag er niet bij zijn

Opmerkelijk genoeg mag Icke niet in eigen persoon aanwezig zijn om zich te verdedigen. “Onvoorstelbaar,” zei Mordechaï Krispijn van Samen voor Nederland, organisator van de demonstratie woensdag live op Facebook. “Terwijl zelfs misdadigers dit recht wel krijgen, omdat nu eenmaal gebleken is dat degene die zich moet verdedigen in het nadeel is als de verdediging via een videoverbinding plaats moet vinden. Dat nadeel blijkt nog veel sterker als er een taalverschil bestaat.” Volgens Krispijn is er geen enkel bewijs van 'holocaustontkenning en antisemitische uitlatingen', waar Icke van beschuldigd werd. Daarnaast mogen bepaalde bewijsstukken niet door de verdediging worden ingezien, maar deze mogen door de IND wél worden ingebracht bij de rechter. Hier is een bezwaar tegen ingediend.

Overheid brak spelregels

De officiële reden voor de sanctie tegen Icke is dat door zijn komst naar de demonstratie in Amsterdam de openbare orde in het gedrang zou komen. Jan Brouwer, hoogleraar Recht en Samenleving aan de Rijksuniversiteit Groningen, noemt dit een ‘omweg die vaker wordt gebruikt’ om bepaalde personen met een omstreden achtergrond te weren. “Maar daar trapt een rechter niet zomaar in, tenzij het kabinet over feiten beschikt die nog niet bekend zijn geworden, zoals heftige bedreigingen,” zegt hij. Hiervan lijkt echter geen sprake te zijn. “Irritatie opwekken, choqueren, onrust zaaien, oproepen tot verzet,” volgens Brouwer is het toegestaan. “Het valt allemaal onder de vrijheid van meningsuiting.”

Bovendien zegt Brouwer: “Bijna alle demonstraties verstoren de openbare orde. Dat is op zich nog geen sterk genoeg argument. Een rechter zal dan zeggen: dan zorg je maar dat er voldoende politie op de been is om de veiligheid te waarborgen. De overheid dient zich aan de spelregels te houden en moet zich daarin vooral niet verliezen. Het lijkt erop dat dat hier wel het geval is.”

Steun Amnesty

Icke kreeg ook steun uit onverwachte hoek. Zo nam Amnesty International Nederland-directeur Dagmar Oudshoorn het op Radio 1 op voor Icke: “Het is niet de bedoeling dat we voordat iemand een uitspraak heeft gedaan censuur gaan plegen,” zegt ze. “Hiermee gaan we richting de inperking van de vrijheid van meningsuiting.”

Naast steun van Amnesty International is er ook een handtekeningenactie gestart. De petitie ‘Free David Icke’ is inmiddels ruim 52.000 maal getekend. De initiatiefnemers zeggen dat hem onrechtmatig twee jaar lang de toegang wordt ontzegd tot de 26 landen van het Verdrag van Schengen. Daarmee zou artikel 7 van de Nederlandse Grondwet en ook artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens worden geschonden. Deze petitie wordt morgen ook aangeboden aan de rechter. FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren wil het grote aantal handtekeningen mogelijk nog onder de aandacht brengen van de Tweede Kamer.

De toespraak die Icke van de autoriteiten niet mocht houden in Amsterdam kun je hier terugkijken en -luisteren.

Het kort geding tegen David Icke begint vrijdag 9 december om 11:00 uur en is via deze link te volgen.

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cook

Terecht dat de IND door de rechter teruggefloten moet worden.
Angst is de nieuwe bestuursnorm.

Cookies op deze website