Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 13 maart 2023

Geert Wilders geeft pluim aan Sigrid Kaag: ‘Mark Rutte voert hele D66-programma uit’

Redactie Blckbx
23 03 13 Wilders Kaad pluim s
2:30

Hoewel PVV-leider Geert Wilders meestal weinig positief is over D66, had hij vandaag zowaar lovende woorden voor Sigrid Kaag, die volgens hem premier Rutte achter haar karretje heeft weten te spannen.

In het kader van de Provinciale Statenverkiezingen laat WNL-ochtendprogramma Goedemorgen Nederland steeds een politicus, die al eerder bij het programma verscheen, een vraag stellen aan de politicus die op dat moment te gast is.

Vandaag mocht Wilders een vraag stellen aan Kaag, maar voordat hij dat deed, maakte hij van de gelegenheid gebruik om haar eens een pluim te geven. “Ik heb vaak hele grote kritiek op u, maar vandaag zou ik u eigenlijk een compliment willen maken,” begon hij. “Hoe krijgt u het voor elkaar dat u Mark Rutte zo ver heeft gekregen dat hij eigenlijk uw hele verkiezingsprogramma uitvoert? Of het nou gaat om de grenzen open houden voor meer immigranten, of dat het nou gaat om het hele klimaat- en stikstofbeleid. Hij voert eigenlijk het hele D66-programma uit. Ja, ik vind dat knap van u.”

Tekst gaat verder onder de video

Nadat Kaag in haar antwoord aangaf het een leuke vraag te vinden, zei ze dat ze veel te danken heeft aan haar ervaring als diplomaat. “Ik heb natuurlijk dertig jaar internationaal onderhandeld, dus ik spreek met iedereen en ik heb een hele goede verstandhouding met Mark Rutte.”

Komende kabinetscrisis?

Ondanks de goede verstandhouding zinspeelde premier Rutte zondag bij het programma WNL op Zondag dat het kabinet wel eens zou kunnen vallen binnenkort. “Stikstof en immigratie zullen spannende onderwerpen zullen worden,” zei hij. Hoewel hij denkt ‘dat het kan’, voegde hij eraan toe: “Maar je weet het nooit zeker.” Hij verwees hierbij naar zijn eerste kabinet, waarvan hij in 2012 de val ook niet zag aankomen.

Vandaag reageerde Kaag bij Goedemorgen Nederland op de uitspraak van Rutte en ook zij sluit een kabinetscrisis niet uit. “Het is nu zaak om de veerkracht met elkaar te hervinden en die uitdaging aan te gaan, maar net zoals hij weet ik niet of we eruit gaan komen. Maar de inzet – ook voor D66 – is om dat wel te doen. Maar onze instap bij deze coalitie was: we doen het goed, of we doen het niet.”

CDA-leider en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra hintte zondag bij Buitenhof ook al op een voortijdig einde van kabinet Rutte IV. “Ik vind dat de politiek met oplossingen moet komen, maar daar moet ook draagvlak voor zijn,” zei hij over de stikstofmaatregelen. “Als dat niet lukt, dan is het doel niet om het kabinet te laten klappen, maar dat kan wel de consequentie zijn.”

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Resist

Helemaal eens met Weelders, maar ik vermoed dat onze Geert nog steeds "controlled opposition" is.

Het was hij die na Pimmetje het gros mensen overnam van de LPF. Als alleen heerser over zijn PVV partij (hij kan niet worden verwijderd voor zover ik had begrepen) en de enige is die met een aantal bodyguards rond loopt zit het mij gewoon niet lekker.

Janne

Er staat wat aan te komen! Banken die klappen, kabinetten die ontbonden worden, en burgers die dan voor zichzelf gaan zorgen, totdat de CBDC is uitgerold, en ze niet anders kunnen dan zich aansluiten. Ik voorzie vooralsnog niet veel plezierigs...

Cookies op deze website