Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 30 juni 2022

Goed nieuws voor boeren: stikstof- en fosfaatuitstoot dalen verder onder EU-normen

Redactie Blckbx
2022 06 30 CBS minder stikstofuitstoot Cropped
2:40

Het statistiekbureau CBS heeft vandaag goed nieuws voor de boeren. De stikstof- en de fosfaatuitstoot namen vorig jaar opnieuw af en daalden verder onder de productieplafonds van de EU.

De totale Nederlandse veestapel stootte in 2021 471 miljoen kilogram stikstof uit, zo meldt het CBS. Dat is ruim onder het stikstofplafond van 504,4 miljoen kilogram dat de Europese Unie (EU) heeft vastgesteld. Het is het vierde achtereenvolgende jaar dat de stikstofuitstoot onder de Europese norm ligt. Ook de fosfaatuitstoot daalde verder. Met 148 miljoen kilogram ligt de fosfaatuitstoot ruim onder het plafond van 172,9 miljoen kilogram dat de EU heeft vastgesteld.

Melkveehouderij levert grootste bijdrage

De stikstofuitstoot van de gehele veestapel is sinds 2017 afgenomen met 41 miljoen kilogram. Met name de melkveehouderij heeft hieraan bijgedragen. Door het houden van minder koeien en jongvee produceerde deze sector vorig jaar 30 miljoen kilogram minder stikstof dan in 2017.

Melkkoeien en jongvee scheidden vorig jaar 273 miljoen stikstof uit. Dat is 4,7 procent minder dan in 2020 en onder het productieplafond van 281,8 miljoen kilogram dat volgens de EU-regels geldt voor deze sector.

Hoewel de melkveehouderij in 2021 iets meer (0,5 miljoen kg) fosfaat produceerde dan in het jaar daarvoor, zit de sector met 74,2 miljoen kilogram nog ruim onder het fosfaatplafond van 84,9 miljoen kilogram. Het feit dat melkvee minder stikstof maar iets meer fosfaat produceerde, heeft te maken met de samenstelling van het veevoer, gras en maïs.

Varkens en pluimvee ook minder uitstoot

De varkens en het pluimvee droegen ook hun steentje bij. Beide sectoren stootten in 2021 minder stikstof en fosfaat uit dan in het jaar daarvoor. Het is al het vijfde jaar op rij dat de uitstoot via mest van deze dieren is gedaald. De stikstof en fosfaat die varkens en pluimvee produceren liggen al sinds 2016 onder de productieplafonds van de EU. De dalingen in deze sectoren hangen vooral samen met een afname van het aantal dieren.

Uitstootberekening rammelt

Eerder deze week legden onafhankelijke onderzoekers een bom onder de stikstofplannen van het kabinet. Volgens Wouter Aukema van het Wob-team en Richard Zijlstra van het Mesdagfonds worden er voor de uitstootberekening meer dieren geteld dan dat er daadwerkelijk zijn. Ook stellen zij dat de berekening niet reproduceerbaar is, vanwege de instabiliteit van het gebruikte rekeninstrument Aerius.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

En toevallig vandaag. Protesten houden aan, andere sectoren volgen, de burger krijgt in de gaten wat er speelt. Het kabinet komt steeds meer onderdruk dus wat doe je: je volgt dezelfde taktiek van het corona beleid. Je laat hoogst waarschijnlijk de teugels vieren zodat je kan blijven zitten als kabinet en inmiddels gewoon doorgaan met de WEF agenda en als dat er eenmaal is sla je genadeloos toe. We weten inmiddels hoe het werkt. De vraag is, gaat het volk daarin mee. Ik zou zeggen, nu doorhalen om voor eens en altijd van deze volksverraders af te zijn en echte volksvertegenwoordigers te krijgen die het belang van haar burgers voorop stelt.

Cookies op deze website