Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 30 maart 2023

Hetze tegen ‘knettergekke’ Jandino: ‘Maak me zorgen om zijn kinderen’

Redactie Blckbx
2023 03 30 Jandino hetze def
3:40

Jandino Asporaat werd eerder al gecanceld omdat hij zijn scepsis uitsprak over 9/11 en de maanlanding. Nu twijfelt men aan zijn geestelijke gezondheid en worden zijn kinderen erbij gehaald. Stuiptrekkingen van een gevestigde orde in angst? ‘Hij is donker en grappig, dus wegzetten als nazi gaat niet.’

Jandino was afgelopen week niet alleen te gast bij blckbx, waar hij een openhartig gesprek had met programmamaker Flavio Pasquino, maar schoof ook aan bij Jorn Luka voor de podcast The Trueman Show. Bij Luka zei hij ‘nog te wachten op bewijs’ dat de mens echt voet op de maan zou hebben gezet en plaatste hij vraagtekens bij de officiële lezing over 9/11. Dit was voor de gemeente Arnhem reden om te cancelen als gastdocent op een vestiging van roc Rijn IJssel in Arnhem-Zuid tijdens De Week van het geld.

Jandino riep niet op tot haat of geweld, maar uitte slechts zijn denkbeelden – iets dat in een open en vrije democratie altijd mogelijk zou moeten zijn. Maar die tijden lijken voorbij, want de aanvallen op de publiekslieveling worden steeds persoonlijker en grimmiger.

‘Bezorgd om zijn kinderen’

Het voorlopig dieptepunt komt van Powned-verslaggever en voormalig GeenStijl-journalist Rutger Castricum. Nadat hij aan tafel bij de talkshow HLF8 aangaf dat het volgens hem logisch is dat ‘mensen Jandino in een hokje plaatsen’, zei hij: ”Volgens mij heeft deze man ook kinderen. Daar maak ik me veel meer zorgen over eigenlijk.”

Mediacourant, een nieuwswebsite over de amusementswereld, wijdde er zelfs een enquête aan: ‘Rutger Castricum bezorgd om kinderen Jandino Asporaat. Gaat dat te ver?’. Op het moment van schrijven vond 68 procent dit inderdaad te ver gaan. Mediacourant liep deze week voorop in de jacht op Jandino.

In hetzelfde gesprek bij HLF8 trok journalist Antoinnette Scheulderman het breder en demoniseerde tussen neus en lippen door iedereen die sceptisch was ten aanzien van het coronabeleid en -narratief. “Het is een beetje sinds coronatijd dat sommige BN’ers zich zo ontmaskeren als een volledige wappie, hè? Daar is hij er eentje van. En Lange Frans en Doutzen. Allemaal mensen die de meest vreemde taal zijn gaan uitslaan. (…) Het is heel goed om te benoemen dat dit totale bullshit is die hij uitkraamt.”

‘Knettergek’

Bij Vandaag Inside trok men ook van leer tegen de komiek. “Die nam ik al langer niet serieus,” zei Johan Derksen. “Die jongen slaat toch klinkklare onzin uit? Die jongen is al jaren een beetje van de leg, hè? Die doet alleen maar rare dingen.”

Nadat presentator Sam Hagens, die invalt voor Wilfred Genee, suggereerde dat Jandino aan het doorslaan is, zei advocaat en tafelgast Job Knoester: “Ja, maar ik denk dat die jongen óf knettergek is óf hij zoekt een manier om aandacht te genereren en dat doe je met extreme dingen.”

Maandag vielen de journalisten Tim Hofman en Emine Uğur de komiek al aan in een lange Twitter-discussie. Hofman vindt het terecht dat er kritiek is op Jandino’s optreden bij de Trueman Show van Jorn Luka, dat volgens hem een ‘complotplatform is dat extreemrechts normaliseert’.

Stuiptrekkingen

Velen zien in de aanvallen op Jandino stuiptrekkingen van een gevestigde orde in angst. “Het zit het regime dwars dat er nu weer een publiekslieveling kritische vragen stelt,” reageerde Voorwaarheid-voorman Willem Engel. “Jandino is donker en grappig, dus wegzetten als nazi zal niet zomaar gaan. Dan maar de geestelijke gesteldheid aanvallen. Tim de trol doet netjes mee. De regime-reactie lijkt op.”

Ook journalist Fiona Zwart ziet dat kritische geluiden steeds meer doorsijpelen naar het grote publiek en geniet daarvan. “Zo mooi om te zien hoe verdedigers van het narratief overduidelijk bang worden, nu steeds meer mainstream mensen ook plaatsnemen bij de nieuwe media. Iedereen is gek, behalve zij. Haha. Enjoy the show.”

Volgens journalist Erick Overveen beseffen degenen die Jandino onderuit halen vanwege zijn opvattingen niet dat zij langzaam hun eigen graf aan het graven zijn. “Onze democratie is inmiddels verwaterd tot een totalitaire staat, waarin afwijkende meningen synoniem staan voor dissidentie, en de Arjan Lubachs en Rutger Castricums onder ons die dit regime ondersteunen, beseffen niet dat hen spoedig hetzelfde lot zal toevallen!”

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cobes

Lieve Jandino, Je zorgt niet alleen heel goed voor jouw kinderen maar ook nog voor een gezonde toekomst op Curacao! Gezonde voeding betekent een gezonde toekomst en daarbij nog alle andere voordelen van het prachtige project Hofi Mango! Daar zou het over moeten gaan! Op twitter ene @locuta die haar kinderen verbrande popcorn liet eten en heeft laten inspuiten met coronaprikken maar geen ophef en/of het uitspreken van zorgen in de media of ze wel goed voor haar kinderen zorgt... Laat je niet gek maken! De Rutger Castricums van deze wereld zijn het al wat jaren en om hun kinderen maak ik mij zeer ernstige zorgen. Groetjes

Die BN-ers die opstaan moeten ook wel door de alternatieve media in bescherming worden genomen en geadviseerd worden. Dat gewauwel over de maanlanding en 9/11 is naïef en moeten ze nalaten want daar worden ze 'juist' op gepakt. Je kunt beter een goed onderbouwde mening geven over het corona beleid en de prikken, klimaatverandering enz., dus de thema's die 'nu' spelen. Die jongen wordt nu gekielhaald in het openbaar en dat had op deze manier niet gehoeven als ie meer in bescherming was genomen. Tis een/onze held.

Cookies op deze website