Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 10 maart 2022

Hoekstra vreest dat Russen biolabs als excuus gebruiken voor chemische aanval

Redactie Blckbx
2022 03 10 wobke hoekstra
1:53

Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken is bezorgd. Hij is bang dat Rusland ‘complottheorieën’ over biologische wapens in Amerikaanse biolabs in Oekraïne heeft verspreid om dat als excuus te kunnen gebruiken voor een aanval met chemische of biologische wapens.

De minister sprak zijn vrees donderdagavond uit tijdens een Oekraïne-debat in de Tweede Kamer, in reactie op geluiden uit Moskou en Peking dat de Verenigde Staten tientallen biolabs zouden exploiteren in Oekraïne. Amerika zou volgens Rusland en China voor de oorlog nog hebben geprobeerd om biologische wapens te verwijderen. “Gevaarlijke complottheorieën”, zo oordeelt Hoekstra. “Ik vind dat je in ieder geval rekening moet houden met de aanmerkelijke kans dat dit type geluiden is bedoeld om later bepaalde acties te rechtvaardigen”, aldus de minister. “We hebben dit eerder gezien bij het volstrekt misplaatste verwijt dat er genocide zou plaatsvinden in Oost-Oekraïne”, zegt Hoekstra. “Rusland heeft ooit ook gezegd dat Oekraïne nucleaire wapens zou ontwikkelen. Ik vraag me af: is dat het creëren van een pretext voor mogelijke ellende?”

Nuland geeft bestaan labs toe

Minister Hoekstra gaat met het tentoonspreiden van zijn angst voorbij aan het feit dat Bidens onderminister van Buitenlandse Zaken, Victoria Nuland, gisteren tijdens een toespraak voor de Amerikaanse Senaat de geruchten uit Rusland en China min of meer heeft toegegeven. Ze vertelde dat de Amerikaanse regering bezorgd was over het feit dat biologische onderzoeksinstallaties in Russische handen zouden kunnen vallen, als gevolg van het aanhoudende conflict in Oost-Europa. Ook zijn er meer aanwijzingen dat de Russen en Chinezen het wel eens bij het rechte eind zouden kunnen hebben.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.