Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 10 maart 2023

Hugo de Jonge ‘jokkebrokt’ over verdwenen 5 miljard: ‘Dat is een sociale media-complot’

Redactie Blckbx
23 03 10 Vandaag Inside Hugo 2
3:00

Voormalig zorgminister Hugo de Jonge nam donderdag bij Vandaag Inside een loopje met de waarheid, want volgens hem hebben ‘serieuze media’ nooit geschreven over de vijf miljard aan corona-uitgaven van VWS die onder zijn leiding zijn kwijtgeraakt.

De Jonge (CDA) was gisteren te gast bij de SBS6-talkshow Vandaag Inside, waar presentator Wilfred Genee hem vroeg: “Is die 5,1 miljard nog boven water gekomen uit uw periode bij Volksgezondheid, of zijn we die nog aan het zoeken?” De Jonge speelde de vermoorde onschuld: “Wat bedoel je?”

Tekst gaat verder onder de tweet

“Nou ja, dat was op een gegeven moment toch zoek? Dat we niet wisten waar het aan besteed was?” verduidelijkte Genee, waarop De Jonge met zijn hoofd begon te schudden en antwoordde: “Dat is nou echt zo’n sociale media-complotding.”

“Dat is niet waar?” vroeg Genee. “Nee natuurlijk niet,” zei De Jonge stellig.

“Maar dat heeft ook in serieuze media gestaan, toch?” vroeg Genee. “In de Volkskrant zeker,” vulde Johan Derksen aan.

Maar de minister hield vol: “Nee, dat heeft echt niet in een serieuze krant gestaan.”

Artikelen in 'serieuze media'

Een korte zoektocht op internet leverde echter toch een flink aantal artikelen op. ‘Puinhoop bij ministerie Volksgezondheid: 5,1 miljard aan coronauitgaven niet te controleren,’ kopte RTL Nieuws. ‘Ministerie van VWS gaf onrechtmatig miljarden uit aan coronamateriaal,’ schreef de NOS. ‘Rijk knoeit met corona-uitgaven, De Jonge raakt vijf miljard euro “kwijt”,’ meldde BNNVARA. ‘Rekenkamer maakt gehakt van financieel beleid Hugo de Jonge, hij kan 2 miljard aan corona-uitgaven niet verantwoorden,’ berichtte De Volkskrant. ‘Met miljarden tegelijk ging de overheid de coronacrisis te lijf. Maar de controle op die uitgaven bleef achter,’ meldde Trouw. ‘Slechte controle op corona-uitgaven, schrijft Rekenkamer. Ook minister Hoekstra krijgt onvoldoende,’ kopte NRC. ‘Hugo de Jonge toverde 5,1 miljard euro weg,’ berichtte Panorama. En het AD schreef: ‘Kabinet hield zich voor derde keer op rij niet aan financiële spelregels, vraagtekens bij 15,5 miljard euro’.

‘Jokkebrok’

BVNL-bestuurder Hans van Tellingen noemt de zorgminister een ‘jokkebrok’ vanwege zijn uitspraken: ”Hugo de Jonge die beweert dat er niets in de reguliere media heeft gestaan over de onder zijn verantwoordelijkheid verdwenen miljarden. De heer De Jonge jokkebrokt. De reguliere media hebben hier uitgebreid over bericht. Omdat er niet aan viel te ontkomen.”

Mondkapjesdeal verboden onderwerp

Woensdag maakte Genee al bekend dat De Jonge alleen aan zou schuiven als het hem niet te moeilijk gemaakt zou worden. “Hugo wil vooral over zijn plannen met de woningmarkt praten. We mogen ook niet meer over de mondkapjes beginnen enzovoorts, want daar is hij niet meer van. Dan denk ik: wat zitten we hier nou met z’n allen te doen?” klaagde de presentator. In de uitzending werd er echter wel kort over gesproken, maar lastige vragen werden er niet gesteld.

Maandag 13 maart schuift premier Mark Rutte aan bij de heren van Vandaag Inside. En ook de premier heeft eisen gesteld die ervoor moeten zorgen dat hij niet te veel wordt geconfronteerd met de schaduwkanten van zijn beleid. “Er mogen geen boeren in het publiek zitten, geen toeslagenouders, mensen uit Groningen niet, er mag geen politiek duider aan de bar zitten,” verklapte Genee eerder deze week. “Het wordt dan wel ingewikkeld.” In de uitzending van donderdag nuanceerde Genee dit door te stellen dat Rutte’s eisen verband houden met zijn veiligheid.

Geheimhouden corona-berichten

Aan tafel bij Vandaag inside ging De Jonge ook nog kort in op het nieuws dat hij er in een brief op aangedrongen heeft dat het ministerie van VWS zijn WhatsApp-berichten uit de coronaperiode niet openbaar maakt, omdat anders ‘het functioneren van de staat in gevaar komt’. Dit is volgens De Jonge nodig om in vertrouwen te kunnen blijven communiceren met bijvoorbeeld Kamerleden. In het Verenigd Koninkrijk ligt voormalig zorgminister Matt Hancock momenteel onder vuur, nadat er ruim 100.000 WhatsApp-berichten uit zijn telefoon naar buiten zijn gekomen. Hieruit blijkt onder meer dat het Britse ministerie van Volksgezondheid de bevolking angst probeerde aan te jagen, om gehoorzaamheid aan de maatregelen af te dwingen.

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

De maffia, mafia, schiet voor veel lagere gestolen bedragen de verantwoordelijken dood. Hoe zal het aflopen met steeds meer barstjes in de RothschildRockefellerfaçade WEF en BIS?

Van Balen kreeg vermoedelijk een spuitje toen hij zich te groots voelde. Wat te doen met Bourla, Fauci, Kaag, Maxima en Klaus Schwab? Rutte houdt angsvallig zijn CO2-NOx-NH3-bek, maar het is te verwachten dat hij met Kaag en Ollongren voortijdig voor de bus komt.

Moet ook wel want babbelen over zijn nichterige vrindje Alexander Soros zou nare onthullingen geven over de BIS-BIT-conferentie als opvolger van de Wannsee Conferentie, net na event 201!

GTRene

Als je ook zag hoe Hugo de kleine ook keek hahah, hij kreeg spontaan splaakgeblek ;-)

Cookies op deze website