Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 20 december 2022

Inreisverbod David Icke blijft van kracht: ‘Verbijsterend’

Redactie Blckbx
2022 12 20 IND Icke Cropped
3:00

De voorzieningenrechter uit Haarlem oordeelde maandag dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) David Icke eind oktober terecht toegang tot Nederland en het Schengengebied weigerde. ‘We hebben te maken met een gedachtenpolitie,’ zegt jurist Jeroen Pols, die Icke vertegenwoordigt.

Volgens de rechter beschouwt de staatssecretaris Icke terecht als verspreider van complottheorieën. “Zoals Icke in zijn bezwaarschrift vermeldt, is de kern van de boodschap die hij verspreidt dat de huidige politici en beleidsmakers systematisch misdrijven plegen door de rechtsstaat uit te hollen en een pandemie fingeerden om een agenda door te drukken en de bevolking te onderwerpen aan medische experimenten,” aldus de uitspraak. “Het is precies dit soort gedachtegoed waar de NCTV voor waarschuwt in zijn dreigingsanalyses. Zulke theorieën leiden volgens de NCTV tot dehumanisering van tegenstanders, extremisme en geweld en zo tot bedreiging van de openbare orde,” oordeelde de voorzieningenrechter.

De 70-jarige Icke, die zich niet in persoon kon verdedigen in de rechtbank, gaat in hoger beroep. “Verbijsterend. We moeten ons met z’n allen realiseren hoe ver dit eigenlijk gaat,” zegt Pols. “Hij heeft alleen maar een uitnodiging voor een demonstratie aanvaard, en vervolgens mag hij bijna heel Europa niet in. Een schandelijke inbreuk op zijn bewegingsvrijheid.”

Hek is van de dam

Jan Brouwer, hoogleraar Recht en Samenleving aan de Rijksuniversiteit Groningen, houdt zijn hart vast na de uitspraak: “Ik hoop dat deze meneer [de rechter] in de bodemprocedure gecorrigeerd gaat worden,” zegt Brouwer, die de ontwikkeling bijzonder gevaarlijk vindt. “Als we voortaan een smakeloze mening gaan scharen onder de verstoring van de openbare orde, dan mogen heel wat mensen zich zorgen gaan maken.”

Het hek is dan van de dam, volgens Brouwer, die benadrukt dat hij geen aanhanger is van Icke’s uitspraken. “Maar daar gaat het hier helemaal niet over. Het gaat over de vrijheid van meningsuiting. Gaan we nu ook allemaal FVD’ers vervolgen? Je gooit hiermee de deur wagenwijd open.” Ook Brouwer ziet trekken van een gedachtepolitie. Met het vonnis geeft de voorzieningenrechter aan geen vertrouwen te hebben in ‘het vermogen van de bevolking’ om zinnige en onzinnige denkbeelden van elkaar te onderscheiden, vindt Brouwer.

Geen politieke moed

Hoogleraar Jon Schilder en universitair hoofddocent Berend Roorda zijn het met Brouwer eens: “Het zou van politieke moed hebben getuigd als de Nederlandse autoriteiten duidelijk hadden gecommuniceerd dat in een democratische rechtsstaat als de onze zelfs personen met verwerpelijke ideeën zoals David Icke gebruik mogen maken van hun vrijheid van meningsuiting en demonstratievrijheid,” schrijven ze in een gezamenlijk betoog.

Icke kreeg zelfs bijval van Amnesty International Nederland. In november publiceerden zij een rapport over het demonstratierecht in Nederland, dat volgens de organisatie onder druk staat.

Bezwaar

Icke zou begin november naar Nederland komen om te spreken op een vredesdemonstratie van Samen voor Nederland in Amsterdam. Op verzoek van de gemeente ontzegde de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid hem daarop de toegang tot Nederland en alle andere landen van het Schengengebied. Het bezwaar dat Icke daartegen maakte, is nog in behandeling bij de staatssecretaris.

Icke spande een kort geding aan om de toegangsontzegging te schorsen, omdat hij met kerst zijn schoonfamilie in Nederland wilde bezoeken. Volgens Icke is er geen reden om hem de toegang te ontzeggen en maakt de staatssecretaris misbruik van zijn bevoegdheid.

De rechter nam dit standpunt niet over en twijfelt niet aan de rechtmatigheid van de toegangsontzegging. “Het ontzeggen van de toegang tot het Schengengebied is de enige effectieve manier om de komst van Icke naar Nederland te voorkomen,” aldus de rechter. Er geldt immers vrij verkeer van personen binnen het hele Schengengebied. Ook vindt de rechter het belang van Icke om vrij te reizen en met de kerstdagen familie in Nederland te bezoeken minder van belang dan de bescherming van de openbare orde.

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

ML, hieronder, heeft volledig gelijk! Echter het opmerkelijk is dat vanuit NL een verbod wordt opgelegd voor geheel Schengen. Daarmee zij de dertiger jaren grenzen overschreden van het NAZI-Duitsland naar NAZI-Europa en zelfs NAZI-Mondiaal.
Binnen het anarchisme staat vreedzaamheid thans sterk onder druk. Het is het dilemma van massamoordenaars in de dop uitschakelen tegen het redden van slachtoffers in de toekomst.
Een filosofische kwestie, want we weten dat Rutte cs verantwoordelijk zijn voor de vernietiging van miljoenen levensjaren, maar waar leg je de grens voor het effectief redden van leven door eliminatie? Met de vraag van wie ?

ML

'de kern van de boodschap die hij verspreidt dat de huidige politici en beleidsmakers systematisch misdrijven plegen door de rechtsstaat uit te hollen en een pandemie fingeerden om een agenda door te drukken en de bevolking te onderwerpen aan medische experimenten'

Rechtbank verheven tot draaibank, alles geoorloofd om tegengeluid de mond te snoeren. De jaren dertig zijn weer volop terug maar nu in NL.

Cookies op deze website