Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 06 juli 2022

‘Jouke was op een paar millimeter na dood’, maar Tweede Kamer wil geen spoeddebat

Redactie Blckbx
2022 07 06 Hij was bijna dood geen spoeddebat2
4:30

‘Hij was op een paar millimeter na dood’, zegt de moeder van Jouke, de 16-jarige jongen die dinsdagavond de beschoten trekker bestuurde. Verschillende partijen drongen aan op een spoeddebat, maar daarvoor is geen meerderheid in de Tweede Kamer, omdat men ‘eerst het onderzoek wil afwachten’.

Gisteravond laat schoot de politie gericht op Jouke, die wegreed in een trekker. Volgens de Politie Fryslân wilde hij inrijden op agenten en dienstvoertuigen, maar dat is niet direct op te maken uit de beelden van het voorval. Op hoofdhoogte zit ‘een groot gat van wel 12 millimeter’, zei Tjitske, de moeder van Jouke, vandaag tegen de Telegraaf. “Als die kogel er een paar millimeter naast had gezeten, dan was Jouke gewoon dood geweest. Waarom schieten ze niet op een band?”

Geen spoeddebat

Naar aanleiding van het schietincident drongen BBB en FVD dinsdagavond al aan op een spoeddebat. Woensdagochtend kregen zij bijval van BVNL, maar de rest van de Tweede Kamer ziet de noodzaak er niet van in. Het verzoek om een spoeddebat werd dan ook met een ruime meerderheid verworpen.

Michiel van Nispen (SP) begrijpt de woede en frustratie van de boeren, maar ‘van de politie wordt momenteel ongelooflijk veel gevraagd’. “En als er wordt geschoten, dan wordt dat altijd onderzocht. Een debat daarover voegt niets toe en zal ook niet helpen om de gemoederen te bedaren.” Bente Becker (VVD) en Hanneke van der Werf (D66) sloten zich daarbij aan en wilden ook liever eerst het onderzoek van de Rijksrecherche afwachten.

“Nu zien we video’s waarin te zien is dat de politie gericht schiet op een ongewapende burger en die agent loopt waarschijnlijk nog steeds rond met zijn pistool. En nu is er geen steun omdat we een onderzoek willen afwachten?” reageerde Gideon van Meijeren (FVD) in de Tweede Kamer.

Hypocriet

Woensdagochtend liet VVD-Kamerlid Ingrid Michon op Twitter al weten niets te voelen voor een spoeddebat: “Een roekeloze trekker bestuurder die de bevelen van de politie negeert en de politie in gevaar brengt! Het optreden van de politie wordt onderzocht, door de Rijksrecherche, zoals altijd. Pas daarna is de Tweede Kamer aan zet.”

Deze tweet kwam haar op forse kritiek te staan. “Wat een stuitende reactie van dit VVD-Kamerlid. Zeggen dat het politiegeweld onderzocht moet worden, maar al wel een mening klaar hebben over boeren die de wanhoop nabij zijn omdat ze in hun voortbestaan worden bedreigd,” reageerde Van Haga op Twitter. Journalist Peter Vlemmix wees ook op de hypocrisie van Michon: “Gericht schieten door politie op jonge boer geen reden voor een spoeddebat, maar een bezoek aan huis door een oud vrouwtje wel?”

Vlemmix en Van Haga refereren aan de verontwaardiging die ontstond toen CDA-Kamerlid Derk Boswijk eind juni aangaf dat er ‘boze boeren voor zijn huis stonden te protesteren’. Maandag gaf Boswijk toe dat er maar één persoon voor zijn deur stond.

‘Hopen dat hij snel thuis is’

Jouke, zijn broer Sytse (17) en een groep vrienden gingen dinsdagavond naar een protestactie bij het ijsstadion Thialf. Daarna reden ze naar een distributiecentrum van de Spar. Later op de avond wilden ze nog even wat eten bij de McDonalds, waarna de confrontatie met de politie volgde. “Aan stoppen dachten de jongens niet. Ze wilden weg, naar huis. Ze reden binnendoor terug naar Akkrum. En nee, volgens zijn moeder is Jouke niet op de politie ingereden,” schrijft de Telegraaf.

Jouke en Sytse, die naast hem in de trekker zat, werden later op de avond aangehouden. Jouke zit sinds dinsdagavond vast voor poging tot doodslag. Volgens Sytse ‘stond de politie erbij te lachen toen ze het kogelgat zagen’. “Wij hopen zo dat hij snel weer thuis komt,” zei moeder Tjitske.

In chatgroepen gelieerd aan de boerenprotesten wordt sinds vanochtend opgeroepen om naar Leeuwarden te komen, waar Jouke zou worden vastgehouden. Rond het betreffende politiekantoor en voor het provinciehuis verzamelde zich een grote groep mensen. Ook stonden er talloze trekkers opgesteld in de stad.

Farmers Defence Force-voorman Mark den Oever deed in een video ook een oproep om naar Leeuwarden te komen. “Om te zorgen dat die jongen bevrijd wordt, om steun te betuigen en een nette demonstratie te houden, zodat duidelijk wordt dat die jongen meteen naar huis toe moet, want hij zit onschuldig vast. Daar zijn we het met z’n allen over eens.”

Rond 17.00 uur verzochten de ouders van Jouke de aanwezigen echter om te vertrekken. En naar verluidt zou de politie verklaard hebben dat Jouke vandaag sowieso niet vrijkomt. Een deel van de naar Leeuwarden getrokken steunbetuigers lijkt daar gehoor aan te geven, maar uit de betreffende chatgroepen komt geen homogeen beeld naar voren.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

Die doorgesnoven agent or whatever he is, moeten ze aanpakken en opsluiten voor poging tot doodslag, niks meer of minder, de politie is je beste vriend? nou wat zal justitie dan wel niet zijn... ow wacht ;-) de MSM zal helpen, ow wacht.. we are F'd with those.

GTRene

>>>Bente Becker (VVD) en Hanneke van der Werf (D66) sloten zich daarbij aan en wilden ook liever eerst het onderzoek van de Rijksrecherche afwachten.<<<

Wij van WC eend (Staat) adviseren WC eend (Staat) wat een diepgang, de Staat is niet te vertrouwen en Justitie ook niet, de corruptie zit diep in pEUdo NL met bestuur van buitenaf, te triest voor woorden.

En waarom wordt die jongen nog niet vrij gelaten? ze zoeken net zover al zijn berichten/posten enz enz uit om iets te vinden waarmee ze kunnen slaan of kunnen gebruiken en zo de MSM te voeden met laster tegen bv die 16 jarige Vrijheid strijder, ze moeten zich diep diep schamen!

Cookies op deze website