Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 15 maart 2023

Kaag en Kuiken voeren demonisering Baudet op: ‘Hij heeft bruine laarzen’

Redactie Blckbx
23 03 15 Kaag Kuiken Baudet
3:30

Tijdens het slotdebat probeerden Sigrid Kaag (D66) en Attje Kuiken (PvdA) FVD-voorman Thierry Baudet buitenspel te zetten, maar zetten vooral zichzelf te kijk door uitsluitend te demoniseren in plaats van te debatteren. De reacties zijn vernietigend.

Het door de NOS georganiseerde Nederland Kiest van dinsdag was het laatste debat voor de Provinciale Statenverkiezingen van vandaag. In wisselende samenstelling kruisten de landelijke politieke kopstukken nog één keer de degens. Kaag, Kuiken en Baudet gingen met elkaar in debat over verduurzaming en het Groningse gasveld.

Gas, kolen en compensatie

Volgens Baudet kan Nederland het zich niet permitteren om het Groningse gas in de grond te laten zitten. “Nederlanders kunnen hun energierekening niet meer betalen, bedrijven gaan failliet, boodschappen zijn onbetaalbaar geworden. Allemaal omdat de energierekening zo hoog is. En dit is één van de twee dingen die Nederland moet en kan doen: de gaskraan weer openen.” Maar eerst moeten de Groningers ‘ruimschoots gecompenseerd en schadeloos gesteld’ worden, vindt Baudet.

Nederland zou volgens de FVD-voorman ook de door Rutte gesloten kolencentrales weer moeten openen. “Want kolen zijn nog in enorme mate aanwezig. Dat is goedkope en stabiele energie en Nederland heeft dat nodig. Wij hebben de zeven schoonste en beste kolencentrales ter wereld gesloten. Het is waanzin.”

Het debat is onderstaande video terug te zien.

Tekst gaat verder onder de tweet

‘Gevaar voor democratie en veiligheid’

Nadat moderator Rob Trip aan Kuiken vroeg om hierop te reageren, verzuimde de PvdA-leider inhoudelijk in te gaan op Baudets argumenten en hield het bij niet-onderbouwde beschuldigingen. “De heer Baudet is een bedreiging niet alleen voor onze democratie, maar ook voor onze veiligheid. En als je suggereert dat je het Groningse gasveld weer kunt openen, dan heb je het niet begrepen,” zei ze. “Precies!” reageerde Kaag instemmend. Kuiken voegde er nog aan toe dat ze Baudet ‘niet relevant’ vond voor het debat.

Kuiken zei ook dat ‘Baudet de staatskas van Poetin blijft spekken’, omdat hij niets zou willen doen aan de energie-afhankelijkheid. Maar daar was Baudet het niet mee eens: “Wij hebben Nederland niet afhankelijk gemaakt van Russisch gas. Dat hebben Rutte en Kaag gedaan door het Groningse gas af te sluiten.” Hij wil het Groningse gasveld aanboren om niet meer afhankelijk te zijn van buitenlands gas.

Pot verwijt de ketel

Omdat Baudet een beschuldiging maakte aan het kabinet, kreeg Kaag de gelegenheid om hierop te reageren. En net als Kuiken vermeed ze de inhoud. Kaag maakte het echter nog bonter. “Dat is totale onzin, maar dat kennen we van meneer Baudet. U gaat van het ene frame, van de ene fictie naar het andere narratief,” begon ze, om vervolgens in dezelfde adem het ene frame na het andere te uiten: “U bent het rechtstreekse kanaal van uitzending van Russische propaganda. U ontkent de oorlog. U ontkent de veiligheid van de Groningers. En u ontkent de klimaatverandering. Dus hoe groot wil je het maken?” Vervolgens sprak Kaag over samenwerking met de PvdA en andere partijen.

‘Bruine laarzen’

“Er wordt me nogal wat toegesmeten,” zei Baudet toen hij mocht reageren. “Ik zou klimaatverandering ontkennen. Dat is helemaal niet waar. Ik zou oorlogen ontkennen. Dat is ook helemaal niet waar. Ik zou een gevaar zijn voor de democratie. Dat is allemaal je reinste kolder.”

Vervolgens nam hij het op voor de boeren. “De Nederlandse boerenstand behoort tot de allerbeste van de wereld. Die moet het veld ruimen, omdat deze dames – en ook andere mensen – dat land willen hebben om daar zonnepanelen en windturbines op te zetten. Het is gewoon ordinaire landjepik, omdat zij meegaan in een absurd verhaal over man made global warming. Ik geloof wel dat het klimaat verandert, maar niet dat de mens daar grote invloed op heeft. En wat we nu aan het doen zijn, dat kost ons gewoon de hele samenleving en de hele economie. Dat moet stoppen.”

Dit was voor Kuiken het teken om met haar uitsmijter te komen: “Ik geloof niet dat de heer Baudet ooit een boer van dichtbij heeft gezien. Misschien heeft hij een paar bruine laarzen thuis staan.” Hoewel ‘bruine laarzen’ een evidente verwijzing is naar het fascisme, greep moderator Trip niet in. “Maar nogmaals: ik vind u niet zo relevant voor dit debat,” herhaalde Kuiken, terwijl ze haar rug naar Baudet keerde.

Aan het einde reflecteerde Baudet nog kort op het debat en zei hij onder andere: “U wilt mij niet als gesprekspartner. Dit is dus het probleem. Deze dames – en heel veel mensen in de politiek – zijn volledig losgezongen van wat Nederlanders meemaken wat de realiteit is van Nederlanders.” Terwijl hij dit zegt, is te horen hoe Kaag in een bevreemdende lach schiet.

Vernietigende reacties

De reacties op het optreden van Kaag en Kuiken zijn niet mals. “Zwakke Kaag en Kuiken tegenover Baudet, omdat ze hem veel te graag weg willen zetten als staatsgevaarlijk. Gewoon incoherente teksten van beiden,” reageerde Telegraaf-journalist Wierd Duk.

“Zwakke Sigrid Kaag en Attje Kuiken krijsen ‘bruine laarzen' en 'Poetin-lover' en lachen hekserig, omdat ze inhoudelijk niet tegen Baudet op kunnen. Wij vergeten niet dat jullie samen de belasting op energie fors hebben verhoogd,” zei Haseena Bakhtali, voormalig politieagent en fractievoorzitter van de lokale partij NÚwegein.

Zij kreeg bijval van jurist en publicist Sietske Bergsma: “‘Oorlogsontkenner’ gooit Kaag er ook nog even tegenaan. Deze dames hebben echt elke discussie verloren en kunnen alleen haartjes trekken.”

Journalist Joost Niemöller denkt dat Kaag en Kuiken het tegenovergestelde hebben bereikt van wat zij beoogden. “Denk zo maar dat Kuiken en Kaag met hun abjecte gedrag Baudet aan extra zeteltjes zullen hebben geholpen.”

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
transhumaan@gmail.com

Ik zit me te verbazen en vooral te ergeren aan dit Kuikentje van de PvdA stuk stront. En dat zal wel weer niet netjes zijn maar toch is het een vies ding.! Ik woon in Litouwen en volg mijn Nederland op afstand (gelukkig) .Als je iemand wilt beschuldigen van een misdaad tegen de mensheid graag uw aandacht...: Deze hark van een gender verkeerde doos heeft publiekelijk moorden toegestaan op ouderen en zwaar zieke mensen in Nederland. Dus Openbaar gewoon Publiekelijk in de 2e Kamer als PvdA smeerdek.
Door Rob Elens openlijk te beschuldigen als Kwakzalver die mensen levens redde met zijn goedkope pilletjes zonder dodelijke afloop en bijwerk.?

Ath

Vond dat Baudet nog erg terughoudend bleef. Ik had die nazivergelijking tot op de laatste druppel uitgemolken. Jankend was ze weggevlucht wat mij betreft.

Cookies op deze website