Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 15 maart 2023

Kaag vindt onteigening boeren een ‘normaal proces in het leven’

Redactie Blckbx
2023 03 15 kaag boeren onteigenen
1:30

Tijdens het slotdebat stelde Sigrid Kaag (D66) dinsdag dat het onteigenen van boeren een ‘normaal proces is in het leven’. Ondertussen demonstreerden honderden aanwezige boeren buiten met hun trekkers luid toeterend tegen het beleid van de regering.

Tijdens het debat in het provinciehuis van Den Bosch stond Kaag tegenover Caroline van der Plas (BBB) en Esther Ouwehand (PvdD). De drie politica’s discussieerden over stikstof toen de D66-leider liet vallen dat ‘als er in ultimo niet wordt meegewerkt, onteigening ook aan de orde moet zijn, net zoals je het ook hebt bij een normaal proces in het leven’.

Van der Plas reageerde direct: “Dit is weer Den Haag die provincies gaat vertellen wat ze moeten doen. (…) Provincies zijn al goed in gesprek met boeren en heel veel van hen geven daarbij aan dat ze er niet over peinzen om boeren te onteigenen. Dus als we dat onteigenen nou gewoon eens van tafel halen, ontstaat er veel meer rust en krijgen die provincies ook veel meer ruimte om op een goede manier met boeren te kijken hoe we in de toekomst samen verder kunnen," aldus de BBB-leider.

Op sociale media kan Kaag ook op weinig steun en begrip rekenen voor haar uitspraak. Zo twitterde BVNL-bestuurder Hans van Tellingen: “Mevrouw Sigrid Kaag weet het mooi te verwoorden in het debat: ‘Onteigening is een normaal proces in het leven’. Maar dat is helemaal niet mooi. Het is verschrikkelijk. Het is puur communisme. Zoals in Cuba. Cambodja. Venezuela. En de voormalige Sovjet Unie.”

Boerenprotesten

Tijdens het verkiezingsdebat verzamelden honderden demonstranten zich rondom het provinciehuis, waaronder veel boeren met tractors, om te protesteren tegen het kabinet. Ook aanwezig was Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force. "Dit is onze laatste kans om de kiezers te overtuigen niet op de gevestigde orde te stemmen,” zei hij tegen de NOS.

Kamerlid Gideon van Meijeren (FVD) was ter plaatse om te praten met de demonstrerende boeren. Hij wees erop dat ‘steeds meer mensen inzien dat we niet te maken hebben met een stikstofprobleem, maar met een stikstofleugen’.

De vele trekkers die in de omliggende straten van het provinciehuis stonden, zorgden ervoor dat de aanwezigen van het debat na afloop niet meteen naar huis konden. Pas na iets meer dan een halfuur was de weg vrij en kon iedereen het pand verlaten.

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GAVA

Hoezo....een normaal proces!?
Als je echt democratisch bent, dan is dit het allerlaatste wat je zou willen en zou je op zn minst alles uit de kast trekken om via plannen de boeren verder te vergroenen, zonder dat ze weg moeten!
Het gaat dus niet om de natuur, maar om grond. Alle partijen met groen in het logo moet je in de gaten houden, die deugen niet

Eerlijkduurtlanger

Kaag heeft gelijk. Dierenexploitanten tasten via methaan, ammoniak en stikstof Nederland, milieu en volksgezondheid aan. Ze zijn zelfs schadelijker dan Schiphol, Hoogovens en logistiek Nederland bij elkaar. Gauw opdoeken die vervuilende dierenbeulen

Cookies op deze website