Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 29 april 2022

Kabinet gaat gemeenten toestaan hele wijken in één keer van het gas te halen

Redactie Blckbx
2022 04 29 gaswet
2:30

Het kabinet Rutte geeft gemeenten vanaf 2024 de mogelijkheid om hele wijken of buurten in één keer af te sluiten van het aardgas, ook als niet iedereen dat wil. De regering breekt daarbij een belangrijke belofte uit het Klimaatakkoord door geen rekening te houden met de betaalbaarheid voor inwoners.

De regering werkt aan een wetsvoorstel voor de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie, die het voor gemeenten per 1 januari 2024 wettelijk mogelijk moet maken om hele wijken of buurten in één keer van het gas af te sluiten. De wet voorziet in een 'aanwijsbevoegdheid'. Gemeenten kunnen wijken of buurten aanwijzen 'die overgaan op een duurzame energievoorziening'. Acht jaar nadat zo'n wijk of buurt is aangewezen, mag de netbeheerder er geen gas meer transporteren en leveren.

Volgens het kabinet is de nieuwe wet nodig om ervoor te zorgen dat 1,5 miljoen bestaande woningen en gebouwen 'worden verduurzaamd' tot en met 2030, zoals is voorgenomen in het Klimaatakkoord. In 2050 moeten alle 7,5 miljoen bestaande woningen en 1 miljoen andere gebouwen van het gas af zijn.

Woonlastenneutraliteit

In het Klimaatakkoord was eerder beloofd dat niemand er financieel op achteruit mag gaan als van aardgas moet worden overgestapt op een andere warmtebron. De zogenaamde ‘woonlastenneutraliteit’ was een belangrijke voorwaarde om het draagvlak voor de energietransitie onder de bevolking te vergroten. De regering stapt daar nu dus vanaf, mede onder druk van gemeenten.

In een brief begin februari aan de Tweede Kamer gaven de veertig grootste gemeenten aan het lastig te vinden rekening te moeten houden met de betaalbaarheid voor inwoners. Ook het vrijwillige karakter vonden de gemeenten 'niet toereikend'. Gemeenten konden niet besluiten om een wijk of buurt in één keer in zijn geheel van het gas te halen omdat eerst alle eigenaren van de gebouwen het er mee eens moesten zijn.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Francszzz

We kunnen aan het gas van ons kabinet, maar zij ook.
Het kwaad keert zichzelf, let maar op.

Jaylson

Als de overheid zo doorgaat, zal er denk ik geen overheid meer zijn tot 2024. Sasha Stone zijn voorspellingen zullen, vrees ik uitkomen.

Cookies op deze website