Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 09 februari 2023

Kijk: SGP’er standvastig tegenover linkse partijen na kritiek op Urgenda: ‘Ik lust ze rauw!’

Redactie Blckbx
2023 02 09 Stoffer Urgenda SGP2 jpg
3:00

SGP-Kamerlid Chris Stoffer haalde woensdag de woede op zijn hals van linkse partijen. Hij waagde het namelijk om kritiek te uiten op klimaatorganisaties, zoals Urgenda, die volgens hem te veel invloed hebben op overheidsbeleid.

De Tweede Kamer debatteerde woensdag over de Europese klimaatwet. Stoffers merkte op dat kleine belangenorganisaties met rechtszaken grote invloed kunnen uitoefenen op het klimaatbeleid en daarmee de controlerende rol van het parlement ondermijnen.

“Als we bepaalde doelen stellen, is het ook wel van belang dat we als parlement het kabinet kunnen controleren en bekijken wat het betekent en wat het inhoudt,” zei Stoffer. Hij stoort zich eraan dat belangenorganisaties met een kleine representativiteit naar de rechter gaan en het kabinet dwingen ‘om allerlei stappen te zetten, die niet heel effectief en efficiënt zijn’. Hij verwees hierbij naar de Urgenda-rechtszaak. De rechterlijke uitspraak in deze zaak dwong het kabinet meer te doen om CO2-uitstoot te verminderen.

Volgens Stoffer vertegenwoordigen belangenorganisaties als Urgenda maar een klein deel van de bevolking. Rechtszaken tegen de Staat worden, mogelijk zelfs met subsidie, ingediend door anderen dan de direct belanghebbenden. Daarom diende hij samen met JA21 en BBB een motie in, die het kabinet oproept om de representativiteit van dit soort organisaties eens goed tegen het licht te houden.

Tekst gaat verder onder de video

‘Toekomstige generaties’

Dit wekte de toorn van Suzanne Kröger (GroenLinks). “De heer Stoffer lijkt zo'n redelijke man, maar dit is echt een heel heftige motie,” zei ze vanachter de interruptiemicrofoon. “De stappen die dit kabinet en de kabinetten daarvoor hebben gezet op het gebied van klimaat zijn voortgekomen uit een rechtszaak, de Urgenda-rechtszaak. Dat is de enige reden waarom het vorige kabinet überhaupt een beetje in de benen is gekomen.”

Volgens Kröger speelt representativiteit geen rol, omdat klimaatbeleid het algemeen belang dient. “Wat ik heftig vind aan deze motie is dat deze suggereert dat iemand die een rechtszaak voert over klimaatverandering en die opkomt voor het klimaat, een specifiek individueel belang dient. Maar het gaat om het algemeen belang. Het gaat om het belang van toekomstige generaties. Dat zou het algemeen belang moeten zijn dat dit kabinet zou moeten dienen. Ik vraag de heer Stoffer: deze wet gaat toch over het dienen van het algemeen belang, met goed klimaatbeleid?”

‘Wij controleren kabinet’

“Ik mag geen vragen terug stellen, maar als ik dat mocht, dan zou ik vragen: hoeveel leden heeft Urgenda? Precies die rechtszaak frustreert meer dan dat deze heel maakt,” antwoordde Stoffer. “De representativiteit zit hier in deze Kamer. Wij controleren het kabinet en niet clubs als Urgenda, gesponsord en gesubsidieerd door de Postcodeloterij en ga zo maar door. Wij moeten dat doen. Met deze motie wil ik precies dat soort dingen voorkomen. Als er een club is die heel veel mensen representeert, de ANWB bijvoorbeeld, prima. Dan kan ik daarmee leven.”

Inmiddels stond ook Joris Thijssen van de PvdA achter de interruptiemicrofoon, maar Stoffer was standvastig: “Nu staan GroenLinks en PvdA samen, voorzitter, dus ik zou zeggen: laten ze maar even doorgaan. Ik lust ze rauw.”

“Wat een uitstekende interruptie van mijn collega Kröger. Wat een fijne partij is dat toch om mee samen te werken,” begon Thijssen. “En wat een totaal onacceptabel antwoord is dat van de SGP. Dit parlement en de parlementen hiervoor, deze regering en de regeringen hiervoor, doen veel en veel te weinig om het voortbestaan van de samenleving zoals we die kennen, een liefdevolle samenleving, waarin we niet bang hoeven te zijn voor klimaatverandering, voor elkaar te krijgen.” Volgens Thijssen is het niet Urgenda die bepaalt, maar de rechter.

Stoffer bleef echter bij zijn pleidooi: “Ik vind dat wij als parlement het kabinet controleren, en dat dat niet via de rechtszaal moet gaan. Dat is één. Het tweede punt. Als er dan een club naar de rechter stapt, dan moet daar een grote mate van representativiteit achter zitten. Dat is precies wat ik beoog met deze motie.“

Later in het debat voegden ook de Partij voor de Dieren en D66 zich bij het linkse verzet tegen Stoffer. Er is nog niet gestemd over de motie van SGP, JA21 en BBB.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.

Krasse houding zo vlak voor de verkiezingen. Toch duidelijk te zien dat alle partijen zich weer gaan roeren. Stoffer is pas mijn held als ie zegt dat de hele klimaatagenda een leugen is. Plus dat het coronaverhaal een hoax was. Hij weet wat er in Openbaring staat dus moet er niet politiek 'correct' omheen draaien. De SGP is ook bang om voor 'wappie partij' te worden uitgemaakt. God Bless.

De StaatsGeloofsPartij geeft een voorschot namens het kabinet dat jarenlang kapitaal door vervuilend ondernemen heeft gesteund ten koste van milieu, natuur, grond, water, land en de bevolking!! Er is overduidelijk niks geleerd, zelfs niet na de Urgenda uitspraken

Cookies op deze website