Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 02 maart 2023

Meerdere partijen doen niet mee aan verkiezingsdebat na uitsluiting PVV en FVD

Redactie Blckbx
23 03 02 Debat pvv fvd Cropped 2
2:30

Omdat de PVV en FVD worden uitgesloten van een verkiezingsdebat in Friesland wegens vermeend haatzaaien en discriminatie, hebben diverse partijen zich uit solidariteit teruggetrokken. ‘Dit is geen democratie.’

Vakbond FNV organiseert op 11 maart een verkiezingsdebat in het Friese Burgum, maar heeft daarvoor de PVV en FVD niet uitgenodigd. In een schriftelijke verklaring aan Omrop Fryslân liet de organisatie weten ‘al jaren het beleid te voeren dat partijen die in hun uitingen haatzaaien of discrimineren op grond van afkomst of levensovertuiging niet worden uitgenodigd voor haar debatten’. Een verdere toelichting kon de vakbond niet geven.

“We zijn erg teleurgesteld in het besluit,” reageerde PVV-Statenlid Max Aardema. “We zouden uitspraken hebben gedaan die niet overeenkwamen met de gedachten van de FNV. Maar een debat gaat nou juist over die verscheidenheid aan reacties en gedachten.”

“Ik ben nota bene lid van de FNV. Ik vind dit ondemocratisch en ik vind dat iedereen hieraan mee moet kunnen doen. Het slaat helemaal nergens op,” zei hij tegenover WâldNet.

FVD Fryslân noemt het besluit ‘absurd’: “FVD Fryslân en PVV Fryslân worden uitgesloten van het FNV- debat. Absurd! Een democratie waarin de belangrijkste oppositiepartijen worden geweerd bij tv-programma's, gecensureerd op internet en uitgesloten van debatten, is geen democratie.”

Partijen trekken zich terug

CDA-lijsttrekker Friso Douwsma liet op Twitter weten dat zijn partij zich solidair verklaart met de PVV en FVD: “Het uitsluiten van een partij voor een debat kán niet! Het is niet aan FNV of een partij ‘inclusief genoeg’ is. Dan doet het CDA Fryslân óók niet mee aan dit debat. Ook al staan FVD Fryslân en PVV Fryslân ver van onze waarden af, democratie kan niet zonder verschil.

Ook de BBB doet niet mee. “BBB Fryslân vindt het niet aan FNV partijen uit te sluiten. Partijen worden democratisch gekozen; zij vertegenwoordigen stemmers. In debat kan verschil in opvatting besproken en beslecht worden. BBB-Fryslân doet bij uitsluiten PVV en FVD niet mee aan dit debat,” verklaarde kandidaat-Statenlid Femke Wiersma.

Inmiddels hebben ook andere partijen aangekondigd niet deel te zullen nemen aan het debat. Naast het CDA en de BBB, gaat het in elk geval om de VVD, BVNL, de ChristenUnie en de FNP.

De landelijk leider van de PVV Geert Wilders komt met een stellig advies: “Schandalig. Het barst van de PVV-stemmers bij de FNV. Die stemmen al lang geen PvdA meer namelijk. Mijn advies: lidmaatschap FNV opzeggen!”

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
nobody

ja neem het met een korreltje zout gezien er stemmen te behalen zijn, er zijn een paar partijen die nu meelopen, maar als dit had plaats gevonden na een verkiezing ronde dan hoor je die zelfde partijen niet meer, en juichen ze zo hard en lopen ze zo hard mee, mee de het uitsluten van anderen!
Of zijn we die ant-democratische 3 jaar al weer vergeten en wie zich aan welke zijde aanschoof om vervolgens de pestkop uit te hangen wegen populisme gedrag uit angst.
trap er niet in mensen het is verkiezingstijd, alles voor een stem, maar zodra ze op de zetels zitten gaat het roer keihard om, en gaan ze tegen de verkiezings beloftes in.

JasonVX13

Eindelijk begint de weerstand tegen deze uitsluit praktijken. Niet de schijnheiligen die nu nee zeggen om anders imago schade te lijden. VVD die als hardste riep nooit samen te willen werken met wie oh ja PVV en FVD.

Cookies op deze website