Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 14 juni 2022

Minister Van Gennip verwelkomt ‘Franse schoolverlaters’ uit banlieues om hier te werken

Redactie Blckbx
2022 06 14 Van Gennip banlieue Cropped
3:50

Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken, ziet graag ‘Franse schoolverlaters’ uit banlieues naar Nederland komen om hier te werken. Nederland kan volgens haar niet zonder arbeidsmigranten. Ze is overladen met kritiek, maar houdt vol dat iedereen welkom is.

Van Gennip (CDA) deed haar voorstel vandaag in een interview met het AD. Hoewel de werkloosheid momenteel relatief laag is, erkent Van Gennip dat een flink aantal mensen in Nederland geen baan heeft. “Ik wil allereerst de miljoen mensen activeren die nu nog aan de kant staan. Of mensen die meer uren kunnen werken, of wellicht langer willen wachten met hun pensioen.”

Met het oog op de vergrijzing ziet zij arbeidsmigratie als een oplossing. Wel is ze kritisch op het Brusselse plan om meer migranten van buiten de EU, zoals Noord-Afrika, hierheen te halen. Maar arbeiders uit de Franse banlieues, buitenwijken, zijn welkom: “Ik heb zelf een aantal jaar in Frankrijk gewerkt, ik was zelf ook een soort arbeidsmigrant.”

Probleemjongeren

De Franse banlieues zijn berucht vanwege de hoge criminaliteitscijfers, maar dat ziet Van Gennip eerder als een kans om mensen te helpen dan als een probleem: “Nou, er is daar hoge werkloosheid. Dat zijn niet alleen maar jongeren uit banlieues. Je ziet wel verschil in opleiding, de Spaanse jeugdwerklozen zijn hoger opgeleid dan de Franse. En werk helpt mensen ook op het goede pad te komen.”

Ook vanuit haar Europese hart ziet ze graag ‘Franse schoolverlaters’ hierheen komen. “Ik voel een grote verantwoordelijkheid voor de één miljoen Nederlanders die nog aan de kant staan. Maar als wij als één Europa willen functioneren, moeten wij ons ook zorgen maken over de jeugdwerkloosheid in andere Europese landen.”

Kritiek

Tweede Kamerlid Ulysse Ellian (VVD) vindt het misplaatst van de minister om zich te ontfermen over Franse jongeren. “Het zijn bijzondere uitspraken, dat wij ons in Nederland zorgen moeten maken over jongeren in Franse voorsteden,” zei ze vandaag in Goedemorgen Nederland. “Moeten wij ons druk maken over het lot van Franse jongeren? Dat is toch iets van de Franse staat? We moeten eerst denken aan onze eigen jongeren.”

Geert Wilders (PVV) ziet de waanzin toenemen in Nederland.

Tekst gaat verder onder de tweet

Forum voor Democratie ziet eveneens aanzwellende gekte: “Het kabinet wil werkloze ‘jongeren’ uit Franse banlieues naar Nederland halen. Waanzin. Laagopgeleide Afrikanen, verantwoordelijk voor onveiligheid en criminaliteit in de buitensteden, hebben niets te zoeken in Nederland. Werken en wonen is hier voor onze eigen mensen.”

Volgens Lilian Marijnissen (SP) dient het kabinet slechts de belangen van grote bedrijven: “Wat een ontzettend slecht en wereldvreemd plan. De arbeidsinspectie adviseert om te stoppen met de huidige vorm van ongereguleerde arbeidsmigratie, maar dit kabinet dient slechts de belangen van de bedrijven en kijkt niet naar de mensen en de samenleving.”

Wybren van Haga heeft namens BVNL al twee debatten aangevraagd en tijdens het vragenuurtje van vandaag stond er een lange rij parlementariërs klaar om opheldering te vragen aan de minister.

Geen plan

Naar aanleiding van alle kritiek zei Van Gennip vanmiddag tegen de NOS dat het kabinet geen plan heeft om ‘Franse schoolverlaters’ hierheen te halen, maar dat het slechts ging om een voorstel.

Tijdens het vragenuurtje herhaalde zij dit, maar zei ook dat mensen vrij zijn om naar Nederland te komen: “We hebben in Europa vrij verkeer van personen, dus iedereen die hier wil komen werken, mag dat. En voor degenen die hier komen werken, moeten de arbeidsomstandigheden worden verbeterd.” Ook hield zij vast aan haar standpunt dat ‘werken mensen echt helpt om hun leven te verbeteren’.

Roelof Bisschop (SGP) vroeg aan Van Gennip of zij afstand nam van het interview, maar dat deed zij niet. Ze had vooral moeite met de kop, maar daar voegde ze aan toe: “Als u het hebt over de jongeren uit de banlieues, dan kwam dat uit mijn oprechte bezorgdheid over jongeren daar en jongeren hier – of ouderen hier –, die niet aan een baan komen terwijl er een grote krapte is op de arbeidsmarkt.”

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Vraag

Beetje suggestieve foto.
Zullen we bij ieder artikel over de maatregelen maar een foto plaatsen van de avondklokrellen?
Als je zelf niet geframed wilt worden, waarom zou je dan anderen framen?

Cookies op deze website