Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Duizenden donateurs gingen je voor
Twee recente peilingen laten zien dat niet alleen ‘boze boeren’ en ‘wappies’ klaar zijn met het kabinet Rutte IV. Op de VVD-achterban na heeft vrijwel heel Nederland alle vertrouwen verloren in de huidige regering.
Al twee maanden hangen er overal in Nederland omgekeerde vlaggen. Dit kan de kabinetsleden die zich buiten de stad wanen niet zijn ontgaan. Maar met een beetje moedwillige onwetendheid kunnen zij deze fier wapperende tekenen van verzet nog afdoen als uiting van een randverschijnsel. Dit kan echter niet gezegd worden van twee recente peilingen, die een maatschappijbrede verdamping van vertrouwen in Rutte IV blootleggen.
In het holst van de nacht van vrijdag op zaterdag – om 03.00 uur – publiceerde EenVandaag het Prinsjesdag-onderzoek, dat het jaarlijks uitvoert onder zijn ruim 30.000 leden tellende Opiniepanel. Hierin wordt het vertrouwen in de regering en de kabinetsleden gepeild. En dat vertrouwen was ver te zoeken.
De panelleden van EenVandaag – die meestal niet bijzonder kritisch staan tegenover de regering – geven een historisch laag cijfer aan het kabinet: een 3,3. Een kabinet onder Rutte werd nog nooit zo slecht beoordeeld. Slechts 15 procent van de panelleden heeft nog vertrouwen in de regering. En een ruime meerderheid van 65 procent ziet dan ook het liefst binnen een half jaar nieuwe verkiezingen. Dat geldt niet alleen voor de achterban van oppositiepartijen, want ook 62 procent van de CDA-achterban wil nieuwe verkiezingen, net zoals 41 procent van de VVD-kiezers, 37 procent van de D66-kiezers en 55 procent van de CU-kiezers.
Ook de individuele kabinetsleden kwamen met bedroevend slechte rapportcijfers thuis. Het ‘meeste’ vertrouwen hadden de panelleden in minister Robert Dijkgraaf (D66) van Onderwijs met 42 procent. Gezondheidsminister Ernst Kuipers (D66) zag zijn vertrouwen van 61 procent in januari dalen tot slechts 38 procent, maar zelfs hiermee weet hij de tweede plaats te bezetten. Op drie staat justitieminister Dilan Yeşilgöz (VVD) met 33 procent.
Onderaan de lijst staan de zwaargewichten. CDA-buitenlandminister Wopke Hoekstra (20 procent), VVD-premier Mark Rutte (18 procent) en CDA-minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge (17 procent) hebben een nipte voorsprong op D66-minister van Financiën Sigrid Kaag, die met 16 procent hekkensluiter is. De panelleden beschrijven de oudgedienden als ‘onbetrouwbaar’. Hoekstra noemen ze ‘een draaikont’ en Rutte ‘een leugenaar’. Over Kaag zei een deelnemer: “Ze is arrogant en staat ver weg van de gewone burger. Daarom kan ze hun financiële problemen niet goed inschatten.”
Alsof de EenVandaag-peiling het kabinet nog niet genoeg kopzorgen bezorgde, publiceerde de NRC vandaag – op de ochtend van Prinsjesdag – ook een vernietigend kiezersonderzoek. In opdracht van de krant ondervroeg I&O Research 2.684 Nederlanders en ook de resultaten van dit onderzoek zijn voor het kabinet erbarmelijk.
Een ruime meerderheid van 80 procent zegt ontevreden te zijn over het kabinet. Opvallend is dat ook de kiezers van de coalitiepartijen D66, CDA en ChristenUnie in meerderheid ontevreden zijn over Rutte IV. Alleen de VVD-kiezers zijn nog in meerderheid (70 procent) tevreden.
Premier Rutte krijgt een 4,5 als rapportcijfer van de kiezers – in de zes jaar dat daar onderzoek naar wordt gedaan, scoorde hij niet eerder zo slecht. Nog maar drie op de tien Nederlanders zien hem als een betrouwbare premier. En zeven op de tien vinden dat hij over zijn houdbaarheidsdatum heen is.
Van alle partijleiders krijgen er maar twee een voldoende: Caroline van der Plas (BBB) een 5,8 en Pieter Omtzigt een 7. “Omtzigt is populair bij een brede groep kiezers, van radicaal- rechts tot links,” zei I&O Research-onderzoeker Asher van der Schelde tegen de NRC.
Beide onderzoeken noemen de optelsom van crises als de belangrijkste oorzaak voor het tanende vertrouwen in het kabinet. De asiel-, stikstof- en koopkrachtcrisis, de Toeslagenaffaire en de problemen rond de gaswinning in Groningen hebben de relatie tussen de regering en het volk geen goed gedaan.
Onder het deel van de bevolking dat al kritisch was, maakte premier Rutte zich onlangs nóg minder geliefd door met zijn World Economic Forum-tas in de hand Yuval Harari de hemel in te prijzen. Historicus en futuroloog Harari is de rechterhand van Klaus Schwab en staat als adviseur van het World Economic Forum bekend om zijn dystopische toekomstvisie. De transhumanist ziet mensen als ‘hackbare dieren’ van wie de meesten in de 21ste eeuw ‘overbodig’ zijn, omdat ze – gezien de technologische ontwikkelingen – niets toevoegen. Rutte omschrijft hem als een ‘gezichtsbepalende, ongelooflijk knappe vent’. “Hij legt het uit op een manier waarop jij en ik het ook begrijpen,” aldus de premier van Nederland. Zie onderstaande video.
Tekst gaat verder onder de video
Hoewel Twitter uiteraard geen representatieve afspiegeling van de maatschappij vormt, is de trending hashtag #RutteMoetWeg in het licht van beide peilingen niet zonder betekenis. In navolging van Canadese Twitteraars, die #TrudeauMustGo gebruiken, plaatsen kritische Nederlanders sinds enige dagen persoonlijke getuigenissen op Twitter. Hierin leggen zij uit dat zij door de regering worden bestempeld als ‘gevaar voor de samenleving’ en ‘extremistisch’, alleen omdat zij zich niet lieten vaccineren.
Ik ben Bart, 43 jaar en getrouwd met de meest zorgzame vrouw van de wereld. We hebben nog nooit één vlieg kwaad gedaan en helpen iedereen die om onze hulp vraagt.
— Bart V. 🇳🇱 🇵🇱 🚜 (@Bariant79) September 19, 2022
De afgelopen 2 jaar zijn we weggezet als extreem-rechts, wappie en een gevaar voor de maatschappij.#RutteMoetWeg pic.twitter.com/sWMussGtXE
Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.
Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.
Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.
Reacties
Lijkt er meer op dat zo'n 3000 wef- subjecten weg moeten.
Dit loopt zonder natuur- en oorlogsrecht uit op zeker een paar miljoen doden.
De wef-agenda! Wie niet begrijpend leest, moet voelen!
Oprotten met die vent !! En ook zijn hele kabinet .