Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 21 juni 2022

Overijsselse CDA-afdelingen voegen zich bij verzet tegen stikstofplannen

Redactie Blckbx
2022 06 21 CDA Overijssel Cropped
3:40

De 25 lokale CDA-afdelingen in Overijssel keren zich tegen de ingrijpende stikstofplannen van het kabinet, die volgens hen ‘de agrarische sector om zeep helpen’. Het kabinet moet daarom ‘terug naar de tekentafel’.

De provinciale CDA’ers zetten hun bezwaren uiteen in een brief aan de landelijke partijtop, die is ingezien door RTV Oost. “Het plan biedt geen toekomst voor de betrokkenen en de agrarische sector wordt om zeep geholpen.”

Begin juni presenteerde stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) de stikstofplannen van het kabinet. In veel landbouwgebieden moet de stikstofuitstoot binnen acht jaar met 70 - 95 procent dalen. Met hun brief voegen de Overijsselse CDA’ers zich bij het groeiende verzet tegen de plannen.

‘Houdgreep’

De lokale afdelingen vinden dat de natuur niet ten koste van de landbouw de overhand mag krijgen. “De natuur moet hand in hand gaan met de agrarische sector. Deze plannen komen daar helaas niet bij in de buurt. Met deze plannen heeft de natuur de agrarische sector in de houdgreep.”

De christendemocraten zeggen bovendien dat Overijssel al heel veel doet om de agrarische stikstofuitstoot te verminderen. “In Overijssel werken we juist keihard aan oplossingen, onder andere met biogasvergisting zodat we én stikstof verminderen én gas produceren. Over duurzaamheid gesproken. Al deze initiatieven worden onzeker wanneer het mes in de veestapel gaat. Dit beleid biedt geen houvast voor alle innovaties die al vanuit de omgeving worden opgezet.”

Nederlands probleem

Ook kunnen zij zich niet vinden in het feit dat er in Nederland zoveel minder stikstof uitgestoten mag dan worden dan vlak over de grens in Duitsland. “Natura2000 is Europees beleid. Het kan toch niet waar zijn dat wij hier worden opgeofferd, terwijl er aan de andere kant van de landsgrens geen kritische depositie waarde lijkt te bestaan!”

De lokale afdelingen van het CDA willen daarom dat het kabinet met een nieuw plan komt. “Kortom, terug naar de tekentafel, wetgeving corrigeren, fouten uit het verleden herstellen en zorgen voor een beleid dat gebaseerd is op feiten en de praktijk.”

Groeiend verzet

De roep om een grondige herziening van de kabinetsplannen wordt steeds luider. Het provinciebestuur van Overijssel verklaarde vorige week al dat de plannen ‘niet realistisch’ zijn en zei toen aan een eigen plan te werken. Gisteren werd bekend dat de provincie Zeeland de stikstofplannen in de prullenbak gooit. Eerder keerde de provincie Friesland zich al tegen de ‘onuitvoerbare’ kabinetsplannen. Vorige week spraken de VVD-leden zich op het partijcongres uit tegen het beleid van de eigen bewindsvrouw.

Tegen WNL op Radio 1 zei fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers dat de situatie zelfs kan leiden tot ‘een burgeroorlog op een beschaafde manier’. “Deze stikstofcrisis heeft alles in zich om totaal te ontsporen in een enorme polarisatie. Tussen stad en platteland, tussen de ene helft van Nederland tegen de andere helft van Nederland,” aldus Segers.

Demonstratie woensdag 22 juni

Woensdag vindt er een grote demonstratie plaats tegen de ingrijpende stikstofplannen in het buitengebied van het dorp Stroe, in de gemeente Barneveld. Naar verwachting komen er tussen 20 en 30 duizend mensen demonstreren.

Omdat de stikstofplannen grote gevolgen hebben voor heel Nederland, vindt blckbx het belangrijk om woensdag alles uit de kast te halen om deze historische dag te verslaan. Dat doen we live ter plaatse in Barneveld, én vanuit onze studio in Edam, waar voor- en tegenstanders van het stikstofbeleid met elkaar in debat zullen gaan.

Wil jij ook graag een bijdrage leveren? Steun ons dan met een donatie.

Crowdfunding: live-registratie van het boerenprotest op 22 juni a.s.
Doneer
22 06 15 boerenprotest crowdfunding

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Bobbeltje

Help de boeren! Steun de crowdfund actie en doneer om deze registratie mogelijk te maken. Dit waanzinnige kabinet moet gestopt worden!!!

Cookies op deze website