Lightbox Image
Afbeelding:
Klimaat 20 juni 2022

Zeeland gooit stikstofplannen kabinet in de prullenbak

Redactie Blckbx
2022 06 20 Zeeland stikstofplannen prullenbak Cropped
2:50

Het Zeeuwse provinciebestuur keert zich tegen de stikstofplannen van het kabinet voor Zeeland. De vastgestelde doelen zijn volgens Gedeputeerde Staten (GS) veel te hoog en zij willen weten waarom bepaalde gebieden zijn aangewezen voor sterke stikstofreductie.

GS heeft de bezwaren kenbaar gemaakt in een brief aan Provinciale Staten, zo meldt PZC. “Wij moeten nu toch constateren dat de minister doelen heeft vastgesteld die ons verrasten en waar wij ons niet in kunnen vinden,” aldus GS in de brief. Zij wijzen erop dat de landbouw bij lange na niet de meeste stikstof produceert. De scheepsvaart, industrie, uit de zee verdampende ammoniak en vanuit buitenland aanwaaiende stikstof zijn verantwoordelijk voor ongeveer 70 procent van de stikstofuitstoot. Het Rijk is ervoor verantwoordelijk dat alle sectoren bijdragen, vinden GS.

Stikstofkaart in de prullenbak

De kaart waarop het kabinet de reductiedoelen inzichtelijk heeft gemaakt, blijkt een belangrijk struikelblok. Op sommige plekken moet de uitstoot met 95 procent worden verminderd. De GS willen weten waarom de doelen zo hoog zijn en waarom bepaalde gebieden nu opeens op die kaart staan. Voordat die onderbouwing er is, laat de provincie Zeeland die ‘vlekkenkaart’ voorlopig voor wat het is.

Daarnaast heeft de provincie extra geld en personeel nodig om de stikstofopdracht uit te werken en uit te voeren. In de brief wijzen GS erop dat dit reeds bekend is bij de minister. “Wij hebben dit meermaals bij de minister aangegeven, maar tot op heden is daar nog geen concreet zicht op. Zonder deze capaciteit zijn de voorstellen uit de startnotitie voor ons niet uit te werken.”

Zeeland moet voor 1 juli 2023 een provinciaal gebiedsplan hebben opgesteld, waarin het beschrijft hoe de provincie uiterlijk in 2030 de opgelegde stikstofreductie wil bereiken. Op 1 juli sturen GS een eerste versie van dit plan naar het Rijk, maar de provincie houdt voet bij stuk: “Zolang we niet meer duidelijkheid hebben over de 'richtinggevende doelen’ en de vlekkenkaart, veranderen we niet van koers.”

De Middelburgse D66-wethouder Rutger Schonis is echter vooral bezorgd dat hij ‘straks geen bouwvergunningen meer kan verlenen voor woningen’.

Tekst gaat verder onder de tweet

Friesland

Eerder keerde de provincie Friesland zich al tegen de stikstofplannen van het kabinet. De coalitiepartijen CDA, VVD, PvdA en FNP van de Friese Provinciale Staten noemden de plannen vorige week ‘onuitvoerbaar’. Zij vinden dat het onmogelijk is om op zoveel plekken in de provincie de stikstofuitstoot te reduceren.

Demonstratie definitief in Barneveld

De weerstand tegen de plannen van het kabinet is groot. Vandaag werd bekend dat de gemeente Barneveld toestemming geeft voor het boerenprotest woensdag in het buitengebied van het dorp Stroe, waar naar verwachting tussen de 20.000 en 30.000 mensen zullen komen demonstreren tegen de ingrijpende stikstofplannen van het kabinet.

Plannen die niet alleen de agrarische sector raken, maar eigenlijk iedereen in Nederland! Daarom vindt blckbx het zo belangrijk om woensdag 22 juni aanstaande alles uit de kast te halen om deze historische dag te verslaan.

Dat doen we live ter plaatse in Barneveld, én vanuit onze studio in Edam, waar voor- en tegenstanders van het stikstofbeleid met elkaar in debat zullen gaan.

Wil jij ook graag een bijdrage leveren? Steun ons dan met een donatie.

Crowdfunding: live-registratie van het boerenprotest op 22 juni a.s.
Doneer
22 06 15 boerenprotest crowdfunding
Lees meer over: Stikstof Zeeland

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cookies op deze website