Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 22 september 2022

Premier Rutte: ‘Nogmaals weglopen bij Thierry Baudet altijd mogelijk’

Redactie Blckbx
2022 09 22 Rutte weglopen3
2:50

Op de eerste dag van de Algemene Beschouwingen liep het voltallige kabinet weg tijdens de inbreng van Thierry Baudet (FVD). Premier Rutte sluit niet uit dat het vaker zal gebeuren.

Voor de camera van RTL Nieuws reflecteerde Rutte op het hectisch verlopen debat van woensdagavond. “Dit is zo far out. Dan is er op een gegeven moment – ook op buikniveau, op gevoelsniveau – een moment dat je zegt: ‘Ik stap op.’ Bij Sigrid Kaag zelf en toen het hele kabinet, want ze heeft volkomen gelijk. We laten haar niet alleen gaan.”

“Hoe moet dit nu verder met meneer Baudet?” vroeg de interviewer. “Want dit is natuurlijk niet het laatste debat dat u met hem gaat voeren. Het is een gekozen volksvertegenwoordiger.”

“Het is een gekozen volksvertegenwoordiger,” antwoordde de premier. “De volgende keer zullen we weer braaf naar hem luisteren en alle onzin aanhoren. Maar ook dan zal gelden dat er een moment kan komen. Dat kun je niet voorspellen, dat kun je niet knippen, je kunt er geen beleid op maken, je kan er geen ladder voor aangeven: wat is een moment dat je wegloopt. Het is altijd weer mogelijk.”

Kabinet stapt op

Woensdagavond, op de eerste dag van de Algemene Beschouwingen, liep het voltallige kabinet weg tijdens de inbreng van Baudet – een voorlopig unicum in de parlementaire geschiedenis.

Baudet benoemde de invloed op westerse elites van het cultureel-marxisme, ‘dat op universiteiten, in vakbonden, de media en geheime diensten hoogtij vierde’. Als voorbeeld noemde hij het St Anthony’s College van Oxford University, ‘waar Sigrid Kaag haar MPhil heeft gedaan’ en ‘dat weinig meer is dan een opleidingsinstituut voor westerse geheime diensten’.

Minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) reageerde zichtbaar geprikkeld en sloeg met haar hand op tafel. Vervolgens greep Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66) in. Zij had het over een ‘complot over waar Kaag gestudeerd heeft’ en vroeg Baudet zijn woorden terug te nemen. Hij weigerde dit, zei dat hij slechts feiten benoemde en ging verder met zijn verhaal. Kaag en enkele andere kabinetsleden konden het niet meer aanhoren en liepen weg, waarna de rest van het kabinet volgde. Geert Wilders (PVV) en Kees van der Staaij (SGP) namen het nog op voor Baudet, maar het mocht niet baten. Bergkamp schorste het debat.

Tijdens de schorsing had de Kamervoorzitter overleg met het kabinet. Na de schorsing gaf Rutte een reactie en vroeg Bergkamp nogmaals aan Baudet om zijn woorden terug te nemen. Hij legde opnieuw uit dat hij slechts feitelijkheden opnoemde, waarna de Kamervoorzitter hem het woord ontnam.

‘Zwarte bladzijde’

Baudet sprak van een ‘absurde situatie’. “Dit lijkt gepland, ingestudeerd. Ze vonden iets en dachten ‘dit is het moment’. Ik kan me niet voorstellen dat dit spontaan zou gebeuren op basis van mijn woorden.”

“Het is keer op keer de dubbele standaard die premier Rutte eigen is,” reageerde Wybren van Haga (BVNL). “Minister Dilan Yeşilgöz noemde mij een aantal dagen geleden onwelriekende reuzel, wat neerkomt op stinkend varkensvet. Het kabinet spreekt met één mond en mag schijnbaar wél allerlei valse insinuaties uiten.”

“Schandalig dat het kabinet wegloopt en de Voorzitter in al haar zwakte vervolgens Baudet het woord ontneemt,” zei PVV-voorman en oppositieleider Geert Wilders.

FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren noemde het ‘een zwarte bladzijde in de democratische rechtsstaat’. “De hele gang van zaken laat zien wie er daadwerkelijk de macht heeft over het parlement.” Vervolgens betoogt hij dat de Kamervoorzitter niet onafhankelijk optrad, maar handelde in opdracht van het kabinet.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

Wat vallen ze door de mand, keer op keer. Altijd het hoogste woord over 'democratie' en aanvallen op de 'democratie' om dan vervolgens te laten zien hoe hun 'democratie' er uitziet. Dit zijn volwassen personen, het gedrag is bijzonder infantiel. Wederom een actie die ervoor zorgt dat bij mensen die twijfelen, de oogkleppen worden weggenomen. Laat ze maar doorgaan zo, ik kijk uit naar de verkiezingen. Inmiddels lid geworden van ongehoord nieuws, alle steun is daar ook welkom na de aanval vanwege het woord neger. Ze mogen de Van Dale wel gaan schrappen, Nog even en we kunnen niets meer zeggen/doen zonder toestemming.

Cookies op deze website