Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 30 maart 2023

Prominente JA21’ers in brandbrief: ‘Ongezonde partijcultuur, te weinig democratisch’

Redactie Blckbx
2023 03 30 JA21 hommeles
2:40

Er is interne onrust binnen JA21, blijkt uit een brandbrief die partijprominenten stuurden aan het bestuur. Hierin doen zij hun beklag over de uitgezette koers en het gebrek aan democratie binnen de partij.

De brief is ondertekend door een grote groep JA21-leden, onder wie Tweede Kamerleden Nicki Pouw-Verweij en Derk Jan Eppink en Europarlementariër Rob Roos. Zij doen hun beklag over het partijbestuur, dat volgens hen te weinig doet met eerdere kritiek op de manier waarop de partij bestuurd wordt. Ze spreken van een ‘ongezonde partijcultuur’ en vinden dat JA21 moet ‘doorgroeien naar volwassenheid’.

Fractievoorzitter Joost Eerdmans kan niet achter de brief staan. “Er staan dingen in die brief die ik zo niet zou zeggen,” liet hij weten aan de De Telegraaf. Hij noemt de toon van de brief ‘erg negatief’. Hij zet zich hiermee af tegen zijn fractiegenoten in de Tweede Kamer Pouw-Verweij en Eppink, die hun handtekening er wel onder hebben gezet. “Ik zou die toon niet kiezen, daarom staat mijn naam er ook niet onder”, zegt Eerdmans, die zegt het wel eens te zijn met voorstellen die in de brief worden gedaan om de partij te professionaliseren. “Ik zie dit als aansporingen om de partij verder uit te bouwen,” aldus Eerdmans.

Tegenvallende verkiezingsuitslag

Hoewel JA21 bij de Provinciale Statenverkiezingen als ‘nieuwkomer’ drie zetels in de Eerste Kamer wist te verzilveren, valt dat resultaat toch tegen. De partij bezet nu namelijk zeven zetels, die het innam toen het zich afsplitste van Forum voor Democratie. “Het resultaat bij de Statenverkiezingen was gewoon slecht,” zegt JA21-lid Ted Dinklo, één van de ondertekenaars van de brandbrief. “Dit gaat niet goed. We moeten zaken echt anders gaan regelen.”

Volgens Dinklo is het tegenvallende resultaat te wijten aan onduidelijkheid over waar de partij voor staat. “Het ging veel over immigratie, terwijl kiezers zich ook zorgen maken over de inflatie en stikstof. Dat miste ik in de campagne.” Eerdmans wijst naar de verpletterende zege van BBB als oorzaak van het magere resultaat. “Caroline van der Plas heeft alles opgegeten,” zegt hij. “In het BBB-geraas mogen wij dik tevreden zijn.”

Professionaliseren

De ondertekenaars van de brief willen dat er een partijraad met volksvertegenwoordigers wordt opgericht die meerdere keren per jaar de koers van de partij bespreekt. Zij willen verder dat de partijdemocratie wordt verbeterd. Eerdmans is het daarmee eens. “Na ons vertrek bij FVD hebben Annabel Nanninga en ik in korte tijd een partij uit de grond gestampt. Er zijn zeker verbeterpunten, daar werken we nu hard aan,” zegt hij.

Ook willen de briefschrijvers dat JA21 verder geprofessionaliseerd wordt. “Hierbij hoort ook dat we de typische start-up constructies zoals dubbelfuncties en dubbelmandaten achter ons laten, en dit bevestigen in de statuten,” aldus de brief, die op 15 april wordt besproken tijdens de algemene ledenvergadering van de partij.

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
LibertyCity

Nieuwe politieke partijen trekken vaak opportunisten die veelal hun weg niet konden vinden bij andere partijen. Niet dikwijls groeit hun ego boven die van de partij uit. Die gaan dan oproer veroorzaken en nietsvermoedende partijprominenten mobiliseren. Een extreem snelle groei daarentegen zorgt voor FvD taferelen waarbij de oorspronkelijke idealen en omgangsvormen volledig los zijn gelaten. Gevolg is verweesde kiezers.

GTRene

Die Joost Eerdmans is ook een gevaarlijke linkse Rat, ja Nanninga ook, maar Eerdmans is niet te vertrouwen, hij is een onderdeel van gluiperigheid en kwaad.

Cookies op deze website