Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 24 januari 2023

‘Roomblank’ D66 zoekt allochtone figuranten voor campagnespotje

Redactie Blckbx
2023 01 24 D66 etniciteiten2 Cropped
2:00

Met de Provinciale Statenverkiezingen voor de deur wil D66 een campagnevideo opnemen die ‘een mix van de samenleving weergeeft’. Hiervoor zoekt de partij via een castingbureau multiculturele figuranten.

Voor de komende verkiezingscampagne wil D66 – dat van ‘diversiteit en inclusie’ een speerpunt heeft gemaakt – een spotje opnemen en daarvoor heeft het de hulp ingeschakeld van castingbureau Dynamic Casting, dat eerder meewerkte aan de overheidscampagne ‘Alleen samen krijgen we corona onder controle’.

Politiek verslaggever Thomas van Groningen deelde maandag op Twitter een oproep van het castingbureau, waarin het werft naar ‘diverse figuranten’ voor het D66-spotje. “We nemen verschillende shots op om een mix van de samenleving weer te geven, en daarom zijn wij op zoek naar verschillende mensen tussen de 18-70 jaar. We zoeken mannen en vrouwen, en alle etniciteiten zijn uiteraard welkom,” zo luidt de oproep van het castingbureau. De reacties liegen er niet om.

Tekst gaat verder onder de tweet

‘Roomblank’

“Grappig,” reageerde BVNL-bestuurslid Hans van Tellingen. “Ik ken honderden D66’ers en ze zijn allemaal roomblank.” Hij kreeg bijval van het Haagse gemeenteraadslid Ralf Sluijs (Hart voor Den Haag): “Als je geen afspiegeling van de samenleving in je eigen achterban hebt, dan moet je dus acteurs inhuren.”

Voormalig Tweede Kamerlid namens de PvdA Jacques Monasch wijst erop dat de partij in haar oproep juist mensen uitsluit. “Opvallend: Behalve 70-plussers sluit D66 ook transgenders uit voor haar spotjes over het Nederland van nu,” refereert hij aan het feit dat werven naar ‘mannen en vrouwen’ mensen uitsluit die zichzelf niet per se tot één van deze categorieën rekenen, zoals transgenders en non-binaire personen.

Fixatie op kleur

De partij die graag divers wil overkomen, lijkt al langere tijd gefixeerd te zijn op ras en etniciteit. Zo schroomt D66 er niet voor om te spreken namens alle niet-blanke Nederlanders. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 tweette het D66-account bijvoorbeeld: “Elke Nederlander van kleur en elke Nederlander met een ‘andere’ naam kent racisme, elke dag opnieuw. Daarom staan wij op tegen racisme met ons actieplan.”

Tweede Kamerlid Martin Bosma (PVV) benoemde vorige week het openlijke racisme van de partij richting blanken, dat bijvoorbeeld tot uitdrukking kwam toen een vertegenwoordiger van D66 in de Tweede Kamer zei dat er ‘te veel witte gezichten op de ministeries zijn’. “Dus racistische teksten gebruiken voor blanken, en dan voorstellen dat er minder blanken op ministeries moeten werken,” aldus Bosma.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

Vreemd, de uitslag van de komende verkiezingen ligt toch al vast? Even Marco Koek bellen voor de nodige hack van de telmachines en voila. Maar goed, D666, de anti democratische (maar vol overtuiging voorstander van het fascisme) partij moet de schijn ophouden. Wanneer zullen ze openlijk hun logo veranderen in de swastika!

Cookies op deze website