Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 30 juni 2022

Ruime meerderheid van de bevolking steunt de boeren

Redactie Blckbx
2022 06 30 Ruime meerderheid steunt de boeren Cropped
2:50

Ondanks dat de protesten verharden, blijft een ruime meerderheid van de burgers als één man achter de boeren staan. 'Ik geef ze gelijk, het gaat om hun toekomst en onze voedselvoorziening.'

De Telegraaf publiceerde vandaag de uitslag van een peiling waarin mensen konden reageren op de stelling ‘Harde acties van de boeren zijn geoorloofd’. Maar liefst 77 procent van de respondenten gaf aan het hiermee eens te zijn. En 58 procent denkt niet dat de harde acties een averechts effect hebben. Er deden 16.477 mensen mee aan de peiling.

Uitzichtloosheid

De boerenprotesten zijn de laatste dagen verhard, maar kennelijk is hier veel begrip voor. “Ik geef ze gelijk, het gaat om hun toekomst en de toekomst van hun kinderen,” zei één van de reageerders. Onder de stemmers klinkt er begrip voor de pogingen van de boeren om de aandacht van de regering te krijgen. “Je krijgt alleen aandacht van de regering als je extreme dingen doet en wat de boeren nu doen heeft meer effect dan alleen maar even op het Malieveld staan met een tractor,” zei een respondent. Iemand anders vond het jammer dat het zover moet komen, maar ‘wel begrijpelijk gezien de uitzichtloosheid’.

Standpunt.nl

Dinsdag bleek uit een peiling van het NPO Radio 1-programma Stand.nl ook al dat er veel steun is voor de boeren. Daar konden mensen reageren op de stelling ‘De boerenacties gaan nu echt te ver’. Alsof de stelling op zichzelf nog niet sturend genoeg was, werd deze omkleed met zinnen als ‘Ook stonden de boeren weer op de stoep bij minister Van der Wal en werd er voor gemeentehuizen gedemonstreerd met mest en brandjes’. Een overtuigende meerderheid van 92 procent was het echter niet eens met de stelling.

Arrestaties

Woensdag werd bekend dat de politie tien mensen heeft aangehouden vanwege protesten die dinsdagavond op verschillende plekken in het oosten van het land uit de hand liepen. Negen van hen zitten nog vast. Een man uit Hoogeveen wordt verdacht van poging tot doodslag, omdat hij met zijn trekker op een politieauto zou zijn ingereden.

De arrestanten zouden worden vastgehouden in een politiekantoor in Apeldoorn. Daar was woensdagavond veel politie aanwezig, omdat er op sociale media berichten rondgingen waarin werd opgeroepen om naar Apeldoorn te komen ‘voor een bevrijdingsactie’. Ook was er een noodverordening van kracht, die de politie meer bevoegdheden geeft, zoals het verbieden van samenscholingen. De toegangswegen richting de stad en het gebied rond het betreffende politiekantoor werden hermetisch afgesloten. Demonstranten kwamen tot aan de rand van de stad, maar werden uiteindelijk teruggestuurd.

Vanavond vindt er in de Tweede Kamer een spoeddebat plaats over de boerenprotesten.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Vraag

StandpuntNL en Telegraaf. En een survey waarbij je mensen oproept om te klikken, zodat de geïnteresseerden elkaar in een watsapp groep op kunnen roepen om te stemmen.
Heel representatief.
Dus "ruime meerderheid van de bevolking steunt de boeren" is een wel heel suggestieve titel. Jammer dat de kwaliteit bij blckbx zo wisselend is. Gisteren een super uitzending met Schetters en Meester, en dan nu weer zo'n flutstukje. Sorry voor de harde bewoordingen, maar het maakt jullie er niet geloofwaardiger op en dat gaat me echt aan het hart.

Felix

Die boeren mogen wat mij betreft opnieuw leren boeren, zonder import van soja en zonder Megastal ken en mega mest overschotten.
Ik geloof er niets van dat de meesten in Nederland het zo wil houden. Waar is die poll gehouden?

Cookies op deze website