Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 22 maart 2023

Rutte komt tijdens debat ongestraft weg met Tweede Wereldoorlog-vergelijking

Redactie Blckbx
2023 03 22 rutte WOII
3:00

Tijdens een debat afgelopen dinsdag maakte premier Mark Rutte (VVD) een vergelijking tussen de vermeende expansiedrift van de Russische president Vladimir Poetin en München 1938. Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66) greep niet in.

In het debat stelde Rutte dat door de inval in Oekraïne de Nederlandse veiligheid mogelijk ook in gevaar komt. Daarop vroeg Pepijn van Houwelingen (FVD) of de premier die uitspraak kon specificeren. “Is hij bijvoorbeeld van mening dat Rusland ook wil doorstoten naar Nederland? Waar zit dat risico?”

“Ik heb al vaker gezegd dat naar mijn overtuiging dit niet zal stoppen bij Oekraïne,” antwoordde de minister-president. “Het uiteindelijke doel van Poetin is het zoveel mogelijk recreëren van de oude Sovjet-Unie. We hebben in München in 1938 gezien dat als we dit type agressie niet een halt toe roepen maar proberen te accommoderen, dat het uiteindelijk leidt tot een veiligheidsrisico van deze hele regio, ook voor Nederland.”

“De premier maakt een vergelijking met München 1938, dus met de Tweede Wereldoorlog,” merkte van Houwelingen vervolgens op.

Rutte antwoordde dat hij geen vergelijkingen maakte met de leiders van toen, Nazi-Duitsland, en de huidige leiders van Rusland, maar dat we op dit specifieke punt weten dat ‘als we een agressor zijn gang laten gaan en de wereldgemeenschap hem geen halt toeroept, het daar niet stopt’. Vervolgens voegde hij eraan toe: “Je zult dan aan de mondhoeken van zo iemand zien dat hij door wil."

Voorzitter Bergkamp liet de premier rustig uitspreken. Vorig jaar greep ze wél in toen Van Houwelingens partijgenoot, Gideon van Meijeren, stelde dat ‘we voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog weer een regering hebben die wetten voorbereidt waarbij een status van apartheid wordt gecreëerd’. Hij doelde hiermee op het invoeren van de QR-code, waardoor mensen die niet gevaccineerd of getest waren op corona werden buitengesloten van veel voorzieningen in de maatschappij. Zijn woorden waren volgens Bergkamp ‘ongepast’ en maakte dat ze de vergadering meermaals tijdelijk schorste.

Joodse Raad 2.0

Vanochtend sprak columnist Marcel van Roosmalen bij Radio 1 over de BoerBurgerBeweging en maakte daarbij ook een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog: “In de praktijk zal de BoerBurgerBeweging gaan functioneren als een soort Joodse Raad 2.0. Ze zal moeten meewerken aan de eliminatie van de eigen achterban. Want wat nog steeds overeind staat is dat de boeren verantwoordelijk blijven voor het grootste deel van de stikstofuitstoot." De columnist mocht rustig zijn verhaal vervolgen.

Op social media is kritiek te horen op de uitspraak van Van Roosmalen. Zo twitterde Jelle Weever, Voorzitter MKB-NL RegioZwolle: "Zoals altijd zitten er tussen de regels onzin best wat terechte kritische noten. Je houdt van hem of niet. Maar de verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog gaat alle perken te buiten. Horen we nu de woke gemeenschap ook? NPORadio1 verdient een tik op de vingers."

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Joop1975

Onlangs vergeleek deze van Roosmalen de BBB nog met een nazi partij op de radio. Ook toen werd die niet tegengehouden. Het is zo overduidelijk dat Radio 1 totaal niet een objectieve nieuwsbrenger is. Erg teleurstellend maar niet onverwacht natuurlijk

GTRene

Tja, zo herkenbaar in deze rare tijden, net zoals in Amerika, vele bewijzen liggen kant en klaar op het bord van bv de F.BIden, denk aan zoon Hunter maar ook Pa en z'n Oom, maar ook van vele democrap lieden daar, bv Pelosi en familie en Bush en Epstein klanten enz enz enz, en niks gebeurt daarmee, zo ook die gevangen genomen demonstranten van Januari 06 2020? of 2021? anyway, zitten vast om niks en krijgen geen zaak... gewoon weg gemoffeld uit het leven gehaald omdat ze niet meespelen met het valse spel van het 'systeem' en in het systeem zit alles, van rechters tot politie van leger tot msn van bank tot elite tot foundations tot UN/VN NATO

Cookies op deze website