Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 21 februari 2023

Sigrid Kaag afgebrand om reactie op fakkelincident

Redactie Blckbx
2023 02 21 Kaag fakkels 4 Cropped
3:30

D66-leider Sigrid Kaag krijgt er flink van langs na haar reactie op het fakkelincident, waarbij ze ‘zelfvoldaan’ in de slachtofferrol kruipt. Critici verwijten haar en D66 het ‘opgeblazen’ incident uit te buiten voor politiek gewin.

Zondagmiddag was Kaag in Diepenheim om daar in het kader van de verkiezingscampagne deel te nemen aan een politieke talkshow. Voor het cultuurcentrum waar het evenement plaatshad, werd zij opgewacht door enkele tientallen demonstranten, van wie er sommigen fakkels bij zich hadden. Er stonden ook tractors, er waren sirenes te horen en soms werd er getoeterd. Op beelden is te zien hoe Kaag op eigen initiatief in gesprek gaat met de mensen.

Het ‘fakkelincident’

De demonstranten uitten hun onvrede over onder meer Haagse regels die voor veel boeren niet uitvoerbaar zijn. Kaag hoorde het rustig aan en ging meermaals inhoudelijk in op opmerkingen en vragen. Over de door D66 gepromote klimaatagenda merkte één van de demonstranten op: “Wij denken in Nederland dat we het klimaat kunnen redden. Wat zijn wij in de wereld? We zijn een speldenprikje.”

“Ik hoor heel veel boosheid,” zei Kaag op een zeker moment. “Er wordt heel veel geld voor subsidies vrijgemaakt. Niet alleen voor u …”

Een vrouw antwoordde: “Ik wil geen subsidies, want dat maakt mij afhankelijk van de overheid en dan kan ik gemanipuleerd worden. Ik wil dingen zelf betalen.” Hierop begonnen de demonstranten te juichen en klappen. “Ik wil er zelf voor betalen en heb ik me mijn hele leven kapot gewerkt, samen met mijn man, om te betalen wat wij kunnen. Op dit moment gaan wij onze boel verkopen en gaan we weg uit dit kutland,” voegde ze eraan toe.

Op sommige momenten werden er ongenuanceerde woorden geuit, zoals ‘de overheid is de vijand van het volk’; ‘u bent niet voor Nederland’; en ‘u bent een groene leugenaar’. Maar op basis van de beelden is het moeilijk om een bedreigende sfeer te herkennen. Er was politie aanwezig, maar die zag ook geen reden om in te grijpen.

Reactie Kaag

Maandag reageerde Kaag op het voorval. Volgens de minister gaat het niet alleen om haar, maar om ‘iets essentieels dat we in Nederland dreigen te verliezen’. “De waarden die ons verbinden, staan onder druk. Niet alleen politici, maar ook politieagenten, verpleegkundigen, wetenschappers en journalisten worden geconfronteerd met aangewakkerde verdachtmakingen en complotten. Dat is gif voor onze democratische rechtsstaat,” aldus Kaag.

Zij voegde eraan toe: “Ik zal altijd het gesprek aan blijven gaan. Met iedereen. Overal.” En dat is opmerkelijk, want tijdens de Algemene Beschouwingen in september liep Kaag weg tijdens de inbreng van FVD-leider Thierry Baudet, om niet naar zijn woorden te hoeven luisteren.

Tekst gaat verder onder de tweet

Kaag kreeg er flink van langs om haar reactie. “Wat een pathetische zelfingenomenheid,” reageerde journalist Joost Niemoller. “Jezelf opblazen tot 'held'. Wie de filmpjes zag, wist wat er echt gebeurde: Gewone mensen wilden een gesprek aan en kwamen met argumenten. Kaag reageerde alleen met een hooghartige frase: 'Ik begrijp uw woede.' Alsof ze de koningin is.”

“Volgens mij zie je de persoonlijke bewaking van Kaag erom heen staan. Én politieagenten,” constateerde rechtsfilosoof Paul Cliteur. “Die mensen stellen vragen aan haar. Belagen haar niet. Bedreigen haar niet. Ja, ze dragen fakkels. Ook niet mijn favoriete manier van protest. Maar ja, mensen, iets ergers is het niet.”

Volgens Bas Filippini, partijleider van Vrij en Sociaal Nederland, was het incident voorgekookt door de D66-campagne: “Volledig gescript door de spindoctors van D66: hoe krijgen we Kaag nog presentabel en menselijk. Door de burgers als fakkeldragende beesten weg te zetten. Met bekende vermoorde onschuld en slachtofferrol en extreem veel extra zendtijd. Hilarisch pathetisch en doortrapt!”

Framing door media en politici

Media en politici pakten breed uit om de bezorgde burgers door het slijk te halen en sympathie op te wekken voor Kaag. ‘Minister Kaag door boeren en complotdenkers met fakkels opgewacht: “Absolute schande is dit”,’ kopte het AD, dat op geen enkele manier uitlegt waarom het om complotdenkers zou gaan, hoewel die term tegenwoordig gebruikt lijkt te worden voor iedereen die fundamentele kritiek heeft op overheidsbeleid.

In hetzelfde AD-artikel mag Hans Verbeek, organisator van het evenement, een keiharde leugen verkondigen: “Kaag wilde nog in gesprek gaan, maar dat was door de intimiderende fakkels en sirenes niet mogelijk.” Terwijl iedereen met ogen en oren op de beelden kan zien dat Kaag minutenlang rustig in gesprek was met de mensen – armen ontspannen op de rug.

Tekst gaat verder onder de afbeelding


Er werd zelfs nog gegrapt om de fakkels. “Ik weet niet of dit gevaarlijk is, of dat ze net als kerstlichtjes zijn,” zei Kaag, wijzend naar een fakkel. “Nee, dit zijn gewoon fakkels hoor,” antwoordde de fakkeldraagster. Het hele gezelschap, inclusief minister Kaag, lachte vervolgens vrolijk om deze nuchtere constatering. Fakkels worden overigens wel vaker meegenomen naar demonstraties, zoals toen duizenden mensen protesteerden tegen gaswinning in Groningen.

De Volkskrant schreef dat Kaag werd ‘belaagd’ en citeerde iemand die sprak van een ‘volksgericht’.

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra (CDA) sprak van een ‘absolute schande’. Premier Mark Rutte vond het ‘onacceptabel’ en sprak van ‘intimidatie’. GroenLinks-leider Jesse Klaver deed ook een afschuw sprekende duit in het zakje, maar werd door PVV-leider Geert Wilders terechtgewezen om zijn hypocrisie, omdat ook afgelopen weekend bleek dat meerdere GroenLinksers zouden ‘filosoferen over het gebruik van geweld vanwege het klimaat’.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Droid

Zeer ernstige verbuiging van wat er werkelijk gebeurde. Blijkbaar denken zij hier winst uit te halen. Door van iets enigszins positief, negatief te maken, alsof het om een negatieve tendens gaat in de samenleving. De staatstelevisie papegaait het wel na, als ze maar betalen. Kaag positioneert zichzelf als de vijand van de bevolking. Ze lijkt het zelfs met de bevolking aan de stok te willen. Iedereen die het gezien heeft reageert afwijzend, nog nooit zo'n vreemd propagandaspotje gezien. Zouden de verkiezingen al gekocht zijn?

Het is natuurlijk zo hypocriet als het maar kan. Anderzijds moet je niet naïef zijn als je wilt demonstreren oid. Want ze gebruiken het gewoon tegen je. Fakkels? Gewoon dom! Een inkoppertje voor die heks. Als het al niet in scene is gezet. Tegenwoordig kun je niks meer met zekerheid weten. De wereld is deep fake geworden.

Cookies op deze website