Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 27 maart 2023

Trouw wil mensen boven de 75 verbieden om te stemmen

Redactie Blckbx
2023 03 27 trouw stemverbod ouderen
2:10

Een redacteur van 'verzetskrant' Trouw oppert in een column om mensen boven de 75 het stemrecht te ontnemen, omdat veel ouderen zich relatief weinig zorgen maken om het klimaat. 'Dat lijkt me een leuk experiment'.

Redacteur 'Duurzaamheid & Natuur' van dagblad Trouw, Esther Bijlo, haalde vrijdag in haar column een NRC-lezer aan die reageerde op het nieuws dat bijna 70 procent van de BBB-stemmers 50+ is. Omdat ouderen zich relatief weinig zorgen maken om het klimaat, stelde de lezer voor om de stemgerechtigheid te laten vervallen vanaf 75 jaar.

“De redenering erachter is zo gek nog niet,” aldus de Trouw-redacteur, doelend op de groeiende klimaatzorgen onder jongvolwassenen. “Jonge generaties en hun kinderen gaan sowieso veel meer last krijgen van klimaatverandering en natuurverlies. De bagatelliserende benadering van de BBB slaat bij hen veel minder aan.”

Bijlo wees daarbij op een nieuw rapport van klimaatpanel IPCC waarin een ‘uiterst bedreigend perspectief’ wordt geschetst dat ‘maar niet lijkt door te dringen door tot een groot deel van de generatie die nu aan de knoppen zit, veelal boven de 50 jaar’.

Uit een onderzoek van de Europese Investeringsbank zou volgens Bijlo blijken dat Nederland als enige binnen Europa onder de 50 procent scoort op de vraag voorstander te zijn van strengere overheidsmaatregelen, die mensen verplichten hun gedrag aan te passen om klimaatverandering aan te pakken. "Alle andere landen zitten boven de helft, van 59 procent in Duitsland tot uitschieters van 74 procent in Spanje en 76 procent in Italië," aldus de duurzaamheids-redacteur.

"Maar uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat maar liefst 69 procent van de jonge Nederlanders, tussen 20 en 29 jaar, zegt dat ‘de klimaatimpact van een toekomstige werkgever’ een belangrijk criterium is bij de keuze van een baan," aldus de redacteur. Gezien de grote zorgen om het klimaat bij jongeren en de lage bij ouderen, lijkt het Bijlo dan ook 'een leuk experiment' om een stemverbod in te voeren voor 75+’ers, zo gaf ze aan.

Veel kritiek

Op social media kan het idee op weinig steun rekenen. Zo reageert BVNL-bestuurder Hans van Tellingen: “En wat is uw volgende stap? ‘Voltooid leven’? Beseft u wel dat u discriminatie verheerlijkt? En dat u oude mensen als minderwaardig wegzet? Driewerf neen voor uw voorstel.”

Ook Tweede Kamerlid Martin Bosma (PVV) kan het idee niet waarderen: “Het gereformeerde woke-krantje Trouw wil niet alleen de PVV verbieden, maar ook ouderen het stemrecht ontzeggen.” Hij doelt hiermee op het artikel van de hoofdredacteur van Trouw, Cees van der Laan, waarin hij zich afvraagt of de PVV – een democratisch verkozen partij - niet verboden moet worden.

Historicus en publicist Roelof Bouwman twittert: “Leuk om te lezen voor de 75-plussers die tijdens WO2 voor de verzetskrant Trouw in concentratiekampen en gevangenissen hebben gezeten.”

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Ath

Toch wel apart. Ik stem ook voor mijn moeder (92) omdat ze dat zelf niet meer kan maar nog helemaal bij is en haar stem is altijd gebaseerd op een goede toekomst voor kinderen en kleinkinderen maar dan wel gebaseerd op oneindig veel meer levenservaring dan die volt pubers

Cy

Aangezien het meestal de jongeren zijn die voor de massa gelukszoekers zijn vind ik ook niet dat ouderen daar aan mee hoeven betalen. Dus laten we zeggen dat mensen tot pakweg 30 jaar deze kosten alleen dragen. Dat is dan zowel het migratieproces als ook degenen die gelijk na dit proces alleen maar een uitkering komen halen (en sorry voor degenen onder 30 die wel hun verstand gebruiken).

Aangezien de jongeren heel erg pro milieu zijn stel ik ook voor dat ze dan ook geen laptops, mobiele telefoons of auto's meer mogen gebruiken. Dat is immers allemaal erg milieuvervuilend (inclusief EV's).

En zo kan ik nog wel wat voorstellen bedenken.

Cookies op deze website