Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 28 juli 2022

WEF en Nederlandse regering strijden samen tegen particulier autobezit

Redactie Blckbx
2022 07 28 weg eigen auto 2
3:30

Het WEF wil dat mensen zelf geen auto’s meer bezitten maar auto’s delen en met het openbaar vervoer reizen, bleek deze week uit een rapport. De Nederlandse regering maakte bekend dat het een miljoen huizen wil bouwen waarbij géén plaats meer is voor een auto.

Woonminister Hugo de Jonge kondigde eerder aan de komende tien jaar een miljoen huizen te willen bouwen. Voor de auto zal daarbij weinig tot geen plaats zijn, zo bleek afgelopen week uit plannen van het ministerie van Infrastructuur.

“Er is simpelweg onvoldoende ruimte om parkeergelegenheid aan te leggen bij die miljoen nieuwe woningen en het kost minder om fietspaden in plaats van autowegen aan te leggen,” betoogt het ministerie in het plan. “Daarom kan volstaan worden met een lage parkeernorm, die uitdrukt hoeveel plaats er voor auto’s bij een nieuwbouwproject wordt gereserveerd.”

WEF pleit voor deelauto

De concrete plannen van de Nederlandse regering sluiten perfect aan bij de visie van het World Economic Forum (WEF). De belangenclub bracht deze week een rapport uit waarin het pleit voor het beëindigen van particulier autobezit.

"De gemiddelde auto wordt slechts 4 procent van de tijd gebruikt," zegt het WEF. “De rest van de tijd staat hij stil. Dat is een verspilling van grondstoffen en slecht voor het klimaat.”

“Veel beter is het als mensen zelf geen auto meer bezitten maar gebruik maken van een deelauto, via initiatieven als GreenWheels, MyWheels, Getaround of BlueSG.” Wat mensen ook mogen van het WEF is reizen met de fiets of het openbaar vervoer.

Het beëindigen van particulier autobezit is essentieel voor het aanpakken van klimaatverandering, stelt het WEF in het rapport. Het forum pleit er verder voor om steden en huizen op een andere manier te ontwerpen.

Autovrije wijk Utrecht

Een goed voorbeeld van wat het World Economic Forum en de Nederlandse regering voor ogen hebben, is de geplande wijk Merwede in Utrecht. In deze nieuwbouwwijk zullen mensen geen auto meer bezitten, maar een auto met andere gezinnen delen. De infrastructuur in de wijk zal gericht zijn op fietsen en openbaar vervoer. Per 10 huizen komen er 3 parkeerplaatsen.

In onderstaande video promoot het WEF de autovrije wijk in aanbouw, waar vanaf 2024 ruim 12.000 mensen zullen gaan wonen. “Als mensen meer fietsen is dat beter voor de gezondheid. Ook zorgt het voor minder luchtvervuiling,” claimt het WEF in de video.

Merwede in Utrecht is niet de enige wijk waar de auto in de ban gedaan wordt. Ook in andere Nederlandse steden wordt er in sommige wijken geen parkeerplaats meer beschikbaar gesteld, zoals bijvoorbeeld in Tilburg. Dat leidde daar al tot verzet en petities. In Amsterdam lukte het inwoners van een autovrije wijk om alsnog parkeervergunningen af te dwingen.

Socialistische bakfietsgedachte

In de Telegraaf uit verkeersadviseur Rein Westra van The Hague Policy forse kritiek op het voornemen van de regering om een miljoen 'autovrije' woningen te bouwen. “Dit is een sprookje, vanuit een soort van socialistische bakfietsgedachte. Je beperkt de burgers in hun mobiliteit. Mensen moeten naar hun werk, dat voor vijftig procent van hen buiten hun gemeente ligt. Hoe komen ze daar dan? Het openbaar vervoer is volstrekt onvoldoende en zal dit nooit kunnen opvangen.”

Tienstappenplan Internationaal Energieagentschap

Toch lijkt het de wens te zijn van internationale organisaties zoals het WEF om het privaat autobezit terug te dringen. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) riep in maart op tot ingrijpende maatregelen om het verbruik van olie en gas te beperken. "Door het invoeren van autoloze zondagen, meer thuiswerken én het tegengaan van privaat autobezit moeten Westerse landen onafhankelijker worden van energie uit Rusland én kunnen de milieudoelen gehaald worden," aldus het IEA.

Het IEA stelde een tienstappenplan voor met beperkingen die regeringen aan mensen moeten opleggen. Zo wil de globalistische organisatie niet alleen de maximale snelheid verder verlagen, maar ook autoloze zondagen invoeren en ‘car sharing’ – het delen van een auto – bevorderen.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Rpr

Hoe gaat dat dan met oldtimers en auto's van autoliefhebbers?

(Die popup met vraag om te steunen is erg irritant. Heb ik 13 keer weg moeten drukken. )

ontwaakt

2024 zijn er al 4 miljard mensen dood door vaccinatie en de rest word ontvolkt

Cookies op deze website